Primul concurs de roboti subacvatici din Romania, in weekend

Duminica, 19 August 2012, ora 08:24 2099 citiri
Foto: ghidelectric.ro

Pe 19 august 2012, in Portul Turistic Tomis, Constanta, va avea loc prima editie a concursului de roboti subvacvatici - ROV-remot operated vehicle.

Intrecerea este organizata de cea mai puternica echipa de robotica din tara: X-Projects, din care fac parte peste 35 de persoane.

"Concursul este dedicat in special elevilor si studentilor, dar si pasionatilor de robotica si navomodele. Robotii subacvatici sunt din ce in ce mai utilizati la explorarea adancurilor si sunt de real ajutor scafandrilor, deoarece preiau multe dintre sarcinile periculoase. Ne dorim sa formam si in Romania o generatie de specialisti, care sa contribuie la construirea robotilor subacvatici", a anuntat Milian Theodor, directorul ascociatiei X-Projects, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Potrivit X-Projects, competitia va incepe la ora 10:00, iar concurentii vor trebui sa treaca prin cinci probe: slalom printre obstacole, prelevarea de mostre de nisip de pe fundalul marii, gasirea comorii din cufarul ascuns in nisip, dezamorsarea minei si prezentarea robotului.

Tot duminica, va avea loc si un mini curs de prim-ajutor (Demo Scafandri - Salvamari curs CPR) in caz de inec, tinut de salvamari si o demonstratie de salvare a unei victime de la inec.

Echipa X-Projects este cunoscuta pe plan international. In perioada 21-26 mai 2012, a participat la concursul international NASA Lunabotics Mining Competition, ce a avut ca tema construirea unui robot lunar de maxim 80 de kilograme care sa excaveze minim 10 kilograme de simulant de sol lunar, in maxim 10 minute. Partenerii X-Projects la organizarea acestui eveniment sunt Academia Navala Mircea cel Batran din Constanta si Centrul de Scafandri Constanta.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com