Premiantii Un Certain Regard se vad in premiera la Les Films de Cannes a Bucarest

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 18:02
1403 citiri
Premiantii Un Certain Regard se vad in premiera la Les Films de Cannes a Bucarest
foto: filmedefestival.ro

O poveste de dragoste cu un sot fantoma, iubiri interzise, mentalitati distructive, cautatori de comori si drame de constiinta - cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a sasea editie a Les Films de Cannes a Bucarest, care va avea loc intre 23 si 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco si CinemaPRO.

Trei dintre filmele distinse cu trofeele Un Certain Regard vor rula in premiera in Romania: The High Sun/ Zvizdan (Premiul Juriului), Journey to the Shore (Premiul de regie) si Masaan (Premiul Tanara Speranta).

Propunerea Croatiei la Oscar 2016, The High Sun va fi proiectat la Bucuresti in prezenta regizorului Dalibor Matanic. Primul film croat selectionat la Cannes dupa castigarea independentei tarii, in 1991, The High Sun a castigat Premiul Juriului Un Certain Regard, prezidat de Isabella Rosellini. The High Sun urmareste trei povesti de dragoste interetnice, in contextul conflictului sarbo-croat.

Sunt plasate in acelasi loc idilic, insa in trei perioade diferite, 1991, 2001, 2011, pentru a puncta cat de dezastruoase sunt consecintele anumitor mentalitati. Imaginile superbe din film iti taie rasuflarea, nota "Variety" la Cannes. Dalibor Matanic este scenarist si regizor, autor a noua lungmetraje premiate, printre care The Cashier Wants to Go to the Seaside (2000), debutul sau, un succes de casa si de critica, si Fine Dead Girls (2002). A regizat si scurtmetraje, piese de teatru, reclame si este membru al Academiei Europene de Film.

Despre mentalitati distructive vorbeste si Masaan, in regia lui Neeraj Ghaywan, castigatorul Premiului Tanara Speranta Un Certain Regard, ex aequo cu Nahid, de Ida Panahandeh. Pasionantul Masaan anunta un nume promitator, aflat la debut, considera "India Express", laudand abilitatea tanarului regizor de a incrucisa destinele unor oameni influentati de sistemul de caste din India si de a sublinia felul in care generatia Facebook incearca sa se desprinda de el. In memorabilul Masaan - in traducere, crematoriu - soarta personajelor graviteaza in jurul Gangelui si al locului sfant unde se ard cadavrele hindusilor, intr-un oras corupt si decazut.

Premiul pentru regie Un Certain Regard i-a revenit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, care suprapune cu naturalete lumea celor morti peste lumea celor vii in Journey to the Shore/ Kishibe no tabi. Intr-o zi, sotul mort in urma cu trei ani revine acasa si-si invita sotia intr-o calatorie prin satele pe care le-a vazut inainte de a se ineca. Un film delicat si emotionant semnat de una dintre vocile puternice ale cinema-ului japonez de azi. Kiyoshi Kurosawa a regizat peste 15 filme si castigat numeroase premii in marile festivaluri, inclusiv Marele Premiu Un Certain Regard, cu Tokyo Sonata (2008).

La Oscarul pentru Cel mai bun strain va concura, de data aceasta din partea Islandei, si multi-premiatul Rams/ Hrutar, regizat de Grimur Hakonarson, "o poveste exceptionala despre o incapatanare iesita din comun", cum titreaza TwitchFilm. Emotionanta drama a doi frati care locuiesc unul langa altul, dar pe care-i despart 40 ani de tacere, si-a inceput cariera cu Marele Premiu Un Certain Regard la Cannes. Cand o boala incurabila e in pericol sa loveasca tot ce au ei mai de pret - turmele de oi - cei doi sunt nevoiti sa-si uneasca fortele.

Spectatorii vor avea ocazia sa (re) vada la Les Films de Cannes a Bucarest si Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu distins cu premiul Un Certain Talent, acordat intregii distributii, in aceeasi sectiune. Aventura amuzanta a unor cautatori de comori este inspirata de o poveste reala, ale carei detalii vor fi dezvaluite in premiera la Les Films de Cannes a Bucarest, in cadrul unui eveniment special ce va fi anuntat in curand.

De neratat, din selectia Un Certain Regard, este filmul lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, elogiat de presa internationala. Filmul spune povestea unui barbat care, dupa ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercatie domestica ce se sfarseste cu o crima, trebuie sa infrunte doi "vecini" foarte apropiati: unul este ucigasul, celalalt este propria sa constiinta. Muntean si Corneliu Porumboiu se vor intalni cu spectatorii la proiectiile filmelor lor.

Intre 23 si 29 octombrie, Les Films de Cannes a Bucarest va aduce zeci de filme in premiera absoluta in Romania, in peste 100 de proiectii, unele programate in prezenta cineastilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective si alte evenimente speciale. Dheepan, in regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d'Or si elogiat de presa internationala, va fi proiectat in premiera in Romania in festival. Filmul este distribuit de Independenta Film.

Mai multe detalii despre filmele nominalizate si festival gasiti pe site-ul www.filmedefestival.ro.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Films Cannes Bucarest 2015, #filme festival Bucuresti 2015 , #filme