Povesti premiate din Orientul Mijlociu, la Bucuresti

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 15:27
1591 citiri
Povesti premiate din Orientul Mijlociu, la Bucuresti

Povesti din Orientul Mijlociu, scrise si regizate de cativa dintre cei mai talentati cineasti ai momentului, vin in premiera la Les Films de Cannes a Bucarest, intre 14 si 23 octombrie.

"The Salesman", in regia lui Asghar Farhadi, singurul film din competitia oficiala Cannes 2016 distins cu doua trofee, va rula pentru prima data pentru publicul din Romania.

Pelicula a castigat premiul pentru scenariu si interpretare masculina, acordat lui Shahab Hosseini, si a fost unul dintre favoritele competitiei la Cannes.

Regizorul Asghar Farhadi, primul iranian care a obtinut Oscarul pentru Cel mai bun film strain cu Nader and Simin: A Separation, a fost inclus de revista Time in topul celor mai influenti 100 de oameni din lume, in 2012.

Farhadi urmareste in "The Salesman" drama unui cuplu din Teheran pentru care mutarea in casa unei foste prostituate si o vizita neasteptata duc la violenta.

Renumitul regizor israelian Eran Kolirin, multi-premiat pentru filmul The Band's Visit, isi va prezenta la Bucuresti "Beyond the Mountains and the Hills".

Este un film profund, pe alocuri suprarealist, care "forteaza publicul sa-si chestioneze propria complicitate la disfunctionalitatea societatii israeliene", conform Variety. Protagonist este un militar lasat la vatra dupa 27 de ani.

Intors in familia de care se indepartase, el incearca sa se adapteze la ritmul "noului Israel", o cultura competitiva obsedata de succes si bani. Asta il va atrage insa in plasa inselatoare a unor forte intunecate care domina viata Israelului.

Cineastul turc Mehmet Can Mertoglu va vorbi cu publicul despre debutul remarcabil cu "Album", co-produs de o echipa romaneasca.

Co-productia Turcia-Franta-Romania are o importanta echipa romaneasca in spate: regizorul Calin Peter Netzer (Pozitia copilului) a fost producatorul filmului, iar Marius Panduru semneaza imaginea.

In film, un cuplu aflat in jurul varstei de 40 de ani se pregateste sa falsifice un album de familie a unei asa-zise perioade de sarcina, pentru a demonstra legatura biologica dintre ei si bebelusul pe care planuiesc sa-l adopte.

E o satira sociala la granita dintre realism si absurd, in stilul lui Roy Andersson, care vorbeste, printre altele, despre birocratie si conflictele dintre clasele sociale in Turcia.

Din Orientul Mijlociu vine si puternicul Clash, in regia lui Mohamed Diab, proiectat in Un Certain Regard.

"Tulburatorul si indraznetul - din punct de vedere tehnic - thriller il plaseaza pe spectator in interiorul unei dube a politiei egiptene, in 2013, cand tensiunile post-revolutie fierb", scrie The Guardian.

In ajunul exilului presedintelui Mohamed Morsi, camionul plin de demonstranti cu diferite convingeri politice si religioase trece prin multimea de protestatari violenti. Pot ei sa treaca peste divergentele lor pentru a avea cea mai mica sansa de supravietuire? Mohamed Diab a mai regizat controversatul Cairo 678, un film despre hartuirea sexuala a femeilor din Egipt.

Les Films de Cannes a Bucarest se va desfasura anul acesta intre 14 si 23 octombrie 2016, cu o editie extinsa si cu cele mai asteptate filme din selectia Festivalului de la Cannes. Pentru prima data, vor avea loc proiectii concomitente cu filmele selectate si la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Festival Cannes Bucuresti 2016, #filme premiate festival Cannes, #povesti Orientul Mijlociu Bucuresti , #filme