Cele mai des intalnite nume romanesti si straine. Tu ai un nume comun?

Sambata, 03 Octombrie 2020, ora 21:08
25727 citiri
Cele mai des intalnite nume romanesti si straine. Tu ai un nume comun?
Foto: Pixabay

Alegerea numelui este o adevarata provocare pentru viitorii parinti, multi dintre ei orientandu-se in ultimii ani catre nume straine, cat mai exotice. Totusi, prenumele simple au ramas predominante in Romania.

Ziare.com va propune o trecere in revista a celor mai des intalnite nume si prenume romanesti, dar si straine.

Cele mai comune prenume romanesti

Baieti:

1. Andrei - provine din grecesul Andreas si simbolizeaza barbatie si curaj. Romanii sarbatoresc Sfantul Andrei, numit si "aparatorul de lupi", pe 30 noiembrie, zi numita si "cap de iarna" deoarece marcheaza debutul anotimpului rece. In aceasta noapte aveau loc ritualuri menite sa alunge spiritele rele, reprezentate prin lupi.

2. Gabriel - are origine ebraica, de la "Gabar", care inseamna "puternic". In plus, Sfantul Arhanghel Gavriil este mesagerul Domnului, dar si cel care tine piept demonilor si raului.

3. Ionut - este un diminutiv al prenumelui "Ion", ce provine de la ebraicul "Johanan", care simbolizeaza milostenia. Este asociat si cu expresia "dar de la Dumnezeu" sau "Dumnezeu este milos". Sfantul Ioan Botezatorul se sarbatoreste pe 7 ianuarie, fiind considerat cel mai important proroc, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos.

4. Stefan - provine din grecesul "Stephanos" si se traduce prin "coroana, ghirlanda, cununa", obiecte cu care erau rasplatiti cei ce se intorceau victoriosi din lupta. De asemenea, Sfantul Stefan a fost primul apostol al crestinatatii si primul martir condamnat la moarte pentru ca nu a vrut sa renunte la credinta sa, fiind sarbatorit pe 27 decembrie.

5. Alexandru - provine din cuvintele "alexein", "aner" si "anderos", care semnifica a oferi o mana de ajutor/a sari in ajutorul cuiva, barbat luptator si razboinic. Este asociat si cu Alexandru cel Mare, ce visa sa uneasca intreaga lume. Sfantul Alexandru este sarbatorit pe 12 decembrie si 30 august.

Fete:

1. Maria - este cel mai utilizat nume de origine biblica, cunoscut drept simbol al puritatii, fiind purtat de Fecioara Maria. Mai semnifica "iubita", "mare a amaraciunilor" si "stea de mare".

2. Elena - originea este greaca, fiind asociat cu razele soarelui. Deriva de la numele Helen, care semnifica lumina si frumusete. In mitologia greaca, cuvantul "helene" simbolizeaza torta, foc, flacara. Este sarbatorit in 21 mai, cu ocazia Sfintilor Constantin si Elena.

3. Alexandra - idem Alexandru.

4. Andreea - idem Andrei.

5. Ioana - idem Ionut/Ion.

Cele mai comune nume de familie din Romania

Cele mai comune nume de familie din Romania sunt Popa (21.508), Popescu (18.808) si Pop (15.179). Sunt urmate de Radu, Ionescu, Dumitru, Stoica, Stan, Gheorghe, Rusu, Munteanu, Matei, Constantin si Serban.

Cele mai comune nume straine

Franta - Emma, Luca

Anglia - Olivia, Oliver

Spania - Lucia, Daniel

Germania - Mia, Leon

Italia - Giulia, Francesco

Ucraina - Anastasia, Georgi

Bulgaria - Victoria, Bence

Motivul pentru care fotbaliștii naționalei Angliei vor juca cu tricouri fără nume pe spate
Motivul pentru care fotbaliștii naționalei Angliei vor juca cu tricouri fără nume pe spate
Fotbaliştii naţionalei Angliei vor purta tricouri fără nume în repriza a doua a meciului amical de marţi cu Belgia, de pe stadionul Wembley, pentru a creşte gradul de sensibilizare cu...
Super-vedeta de la Hollywood care a devenit mamă la 51 de ani. Copilul va avea un nume neobișnuit
Super-vedeta de la Hollywood care a devenit mamă la 51 de ani. Copilul va avea un nume neobișnuit
Cameron Diaz, actrița în vârstă de 51 de ani și soțul ei, Benji Madden, au anunțat nașterea celui de-al doilea copil, un băiețel pe nume Cardinal. Într-un mesaj postat pe rețelele...
#nume, #prenume, #romanesti, #straine , #stiri timp liber