Lectiile florilor de cires in vreme de pandemie

Sambata, 21 Martie 2020, ora 11:09
12808 citiri
Lectiile florilor de cires in vreme de pandemie
Foto: Arhiva Pixabay

Stirile despre coronavirus sunt peste tot si tot mai multi dintre noi stam in casa. Daca ne uitam pe geam - sau pe conturile de Facebook, da - vedem o multime de copaci infloriti. E si perioada infloririi ciresilor. Asa ca, dincolo de coronavirus, avem imaginile primaverii.

Despre lectiile ciresilor infloriti in vremea pandemiei scrie Ephrat Livni, avocata si scriitoare pe domeniul politic si juridic, pentru publicatia Quartz. Livni aminteste cum, inca din secolul al optulea, japonezii au marcat inceputul primaverii prin festivitati sub florile ciresilor - sakura.

In acest an, insa, e diferit. Adunarile sunt strict interzise in aproape toata lumea, asa ca nu avem picnic pe iarba sau alte activitati printre florile ciresilor. In schimb, oamenii simt ca vietile lor sunt ingradite de un inamic nevazut.

Astfel ca acum avem nevoie mai mult decat oricand de hanami, cuvantul japonez pentru observarea acestor flori, noteaza autoarea.

In articolul sau, Livni subliniaza importanta acceptarii detasarii si a faptului ca unele lucruri pur si simplu nu se pot intampla - asa cum si florile de cires se scutura.

"Avem probleme postmoderne, precum accesul la Internet wifi si o criza mondiala a sanatatii de mari proportii economice", scrie autoarea, notand ca suntem deja nostalgici pentru o lume pe care o stiam inainte de carantina si de distantarea sociala, "cu toate ca de-abia am inceput aceasta noua aventura dificila intr-un viitor izolat".

Si pare ca lectiile de altadata nu se mai aplica lumii noastre curajoase. "Dar nu este asa", continua Livni.

Pe masura ce bilantul mortilor de pe urma coronavirusului creste, iar pagubele economice sunt tot mai greu de calculat, ne temem pentru vietile si societatile in care traim, vrem sa stim ceea ce nu putem sti inca, sa facem ca aceasta perioada sa treaca mai repede, astfel incat sa revenim la lucrurile obisnuite din comunitate - imbratisari, strangeri de mana, iesiri in oras.

Doar ca asta nu se va intampla acum, astfel ca singurul raspuns pe care il putem primi acum este sa ne detasam de aceasta dorinta, pentru ca pur si simplu nu se va intampla. In schimb, ar trebui sa respectam indicatiile de izolare si sa tinem minte ca totul in jurul nostru este legat - de la germeni pana la oameni. Iar asta chiar este sustinut stiintific. "Sinele este o fantazie neuronala care ne ghideaza comportamentul", spune Anil Seth, profesor de neurostiinta congnitiva si computationala de la Universitatea din Sussex.

"Nici macar nu stim masura in care totul este conectat. Totusi, fragilitata si conexiunea dintre noi nu a fost niciodata mai evidenta decat acum, pe masura ce oamenii stau la distanta in numele supravietuirii. Iar aceste legaturi - felul in care totul si toti sunt in legatura - reprezinta chiar motivul pentru care predictiile nu pot fi facute acum. Multe forte lucreaza si sunt imposibil de calculat toate posibilele consecinte ale acestei crize globale", mai scrie autoarea.

Aceasta incheie notand ca "Soarele rasare si apune mereu. Anotimpurile vin si pleaca. Florile de cires ne viziteaza pentru putin timp in fiecare primavera. Iar oamenii lumii vor sarbatori din nou sub florile luminate de luna".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vreme flori cires pandemie, #coronavirus flori cires , #timp liber