Joaca in pandemie, cruciala pentru copii si parinti

Sambata, 24 Octombrie 2020, ora 06:45
5719 citiri
Joaca in pandemie, cruciala pentru copii si parinti
Foto: Pixabay

Joaca nu este nicidecum o pierdere de timp, ci un comportament important, care ajuta atat oamenii, cat si animalele sa formeze abilitati noi si sa se pregateasca pentru viata de adult. Joaca ii ajuta pe copii sa devina mai buni comunicatori si prieteni mai atenti. In plus, stimuleaza si sanatatea creierului, mai ales cand ne face sa radem, pentru ca rasul elibereaza in organism endorfine.

Expertii spun ca joaca este mai importanta decat oricand, acum, cand copiii trebuie sa indure efectele pandemiei de COVID-19, noteaza National Geographic.

Dar cum sa mai faca asta acum, cand trebuie sa stea la doi metri distanta si nu mai au nici macar recreatiile de la scoala?

"Joaca ii ajuta pe copii sa inteleaga lumea, iar acum au nevoie de joaca si pentru a trece cu bine peste scenarii si emotii dificile" spune Roberta Golinkoff, profesoara de educatie la Universitatea din Delaware.

Pentru a intelege cat de importanta e joaca pentru un pui de om care se pregateste de viata, cercetatorii au studiat lumea animala.

Initial s-a crezut ca joaca la animale are un singur scop: antrenament pentru prinderea prazii sau pentru fuga de pradatori - prin dezvoltarea functiilor motorii, a flexibilitatii si rezistentei.

Potrivit lui Isabel Behncke Izquierdo, primatolog si etnolog, joaca are insa mult mai multe roluri.

"Sa ne gandim la joaca ca la un joker. Ajuta animalul sa se adapteze, dar poate lua multe forme. Cum se joaca animalele si la ce le foloseste depinde de specie, de mediu si de multe alte variabile. De exemplu, s-a observat ca unele pasari folosesc acoperisul in chip de tobogan, ceea ce le ajuta sa isi intareasca reflexele. Adultii de bonobo alearga si se distreaza cu cei mai tineri, intarind legaturile si formandu-le deprinderi sociale. Iar pisicile si ciinii domestici imita in joaca felul in care vanau stramosii lor", explica Isabel.

Joaca are acelasi rol si la oameni, doar jocurile difera. Cand dansam cu prietenii, cream legaturi. Cand desenam, facem jocuri de cuvinte sau glume, ne dezvoltam creativitatea. Componenta distractiva a jocului ii ajuta pe oameni si pe animale sa-si dezvolte abilitatile.

"Joaca incepe in copilarie ca un instrument de dezvoltare care pregateste puii pentru varsta adulta, insa adesea continua si mult dupa. Cainii adulti, de exemplu, continua sa se fugareasca si sa se muste in joaca, caii joaca leapsa. In felul acesta, jocul continua sa construiasca si sa mentina vii legaturile sociale, de-a lungul multor generatii de animale", spune Isabel Izquierdo.

Cum intalnirile pentru joaca sunt limitate si iesitul in pauza a fost eliminat din cauza pandemiei, este esential ca parintii sa gaseasca moduri in care copiii lor sa se poata juca - singuri, cu parintii sau fratii, ori cu prieteni apropiati.

Ei pot continua sa isi dezvolte capacitatile motorii fine, cu puzzle-uri sau diverse activitati de indemanare, capacitatile cognitive, prin jocuri care sa ii provoace, sau gandirea critica, prin activitati precum vanatoarea de comori.

Jocul creativ ajuta si la sanatatea mentala, mai ales atunci cand copiii incearca sa faca fata anxietatii si temerilor legate de pandemie. Roberta Golinkoff spune ca negocierea, comunicarea si limbajul deprinse prin joc sunt importante pentru dezvoltarea emotionala a copilului.

"Aceste jocuri adesea implica interpretarea unor scenarii din viata adulta sau din lume, intr-un spatiu unde copiii se simt in siguranta si le e mai usor sa le faca fata", spune ea.

In plus, joaca e si un mod de a linisti parintii ingrijorati ca odraslele lor raman in urma din cauza invatatului online. Pentru familia Raspa, joaca a fost o poarta catre un nou univers al cunoasterii. Lasand curiozitatea sa fie ghidul fetitelor lor in procesul de invatare, au constatat ca ele erau mai implicate si se distrau mai mult invatand.

"In general, petrecem cam o ora pe zi cu cititul sau matematica mai complicata. In restul zilei doar se joaca", spune Raspa.

Dar jocul e adesea o ocazie sa invete ceva. De exemplu, la ultimul popas, au campat langa o balta cu apa dulce, ceea ce le-a invatat pe fete o multime de lucruri despre noul habitat, pe care l-au putut explora. "Putem folosi aceste mici descoperiri pentru studiu si documentari mai aprofundate", spune mama fetelor.

Golinkoff recomanda la randul ei genul acesta de joaca ghidata, in care parintii sa fie ajutoare, mai curand decat profesori.

"Copiii sunt curiosi. Nu trebuie decat sa fii atent la ei si o sa afli ce anume vor sa invete", spune ea.

De exemplu, un safari prin curte, in cautare de ganganii sau plante de desenat sau de fotografiat, ii va incuraja pe copii sa puna intrebari, il va inspira sa afle mai mult si va si aduce familia laolalta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
#coronavirus, #pandemie, #copii, #parinti, #joaca, #invatare , #stiri timp liber