Jacques Audiard, laureat cu Palme d'Or, invitat special al Les Films de Cannes a Bucarest

Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 19:57
1280 citiri
Jacques Audiard, laureat cu Palme d'Or, invitat special al Les Films de Cannes a Bucarest

Unul dintre cei mai aclamati cineasti ai momentului, Jacques Audiard, premiat cu Palme d'Or la Cannes 2015 pentru Dheepan, se va intalni pentru prima data cu spectatorii din Romania la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest (23 - 29 octombrie).

Regizorul isi va prezenta filmul, va raspunde intrebarilor publicului si va sustine un masterclass la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) luni, 26 octombrie, de la ora 11.00. Un focus ii va fi dedicat in festival, alte doua filme ale sale urmand a fi proiectate: De battre mon cœur s'est arrete si Un profet.

Jacques Audiard (63 de ani) vine la Bucuresti cu un film mai actual ca niciodata. Dheepan urmareste traseul a trei imigranti din Sri Lanka - un fost soldat, o tanara si un copil - care pozeaza ca familie si incearca sa razbata in noua lume in care au intrat, undeva in afara Parisului. In rolul principal, regizorul a ales un actor non-profesionist cu o istorie similara in spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat in gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam si a fost inchis in numeroase tari, inainte de a cere azil in Franta in 1997, la doar 25 de ani. Audiard declara la Cannes ca spera ca filmul sa contribuie la imbunatatirea situatiei lor.

Maestru in celebrarea marginalilor si autor al unor filme foarte intense, Audiard si-a inceput cariera ca asistent de regie al lui Roman Polanski la The Tenant (1976), dar a regizat primul lungmetraj abia 18 ani mai tarziu, in 1994. Regarde les hommes tomber, un road movie cu Mathieu Kassovitz si Jean-Louis Trintignant, i-a adus o selectie la Cannes, in Semaine de la Critique, si primul din sirul lung de trofee - Premiul Cesar pentru Cel mai bun debut.

Cei doi actori au fost protagonisti si in urmatorul sau film, Un heros tres discret (1996), distins cu Premiul pentru scenariu la Cannes. Din anii 70 incoace, a scris peste 20 de scenarii pentru filme si seriale TV, unele impreuna cu tatal sau, scriitorul Michel Audiard. A regizat videoclipuri, inclusiv pentru Noir Desir (celebra melodie Comme elle vient), si avut cateva aparitii ca actor.

Cele sapte lungmetraje ale sale i-au adus zeci de premii. Sur mes levres (2001) confirma inca o data talentul sau de scenarist obtinand Cesar pentru scenariu, De battre mon cœur s'est arrete (2006), cronica unei relatii distructive tata-fiu, a fost un succes de critica si de public si a castigat opt premii Cesar, inclusiv pentru Cel mai bun film, dar si BAFTA pentru Cel mai bun film strain.

Notorietatea internationala a venit odata cu thriller-ul Un profet, castigator al Marelui Premiu la Cannes, nominalizat la Oscar si Globurile de Aur si premiat cu BAFTA si noua trofee Cesar, in care talentatul actor Tahar Rahim joaca rolul unui tanar fortat sa se adapteze regulilor vietii in inchisoare. A urmat povestea de dragoste emotionanta din De rouille et d'os (2012), cu Marion Cotillard, la randul ei multi-premiata.

Urmatorul sau proiect dupa Dheepan este si primul in limba engleza - The Sisters Brothers, un western adaptat dupa o carte de Patrick deWitt, cu John C. Reilly in rolul principal.

Jacques Audiard este al doilea laureat Palme d'Or care vine la Les Films de Cannes a Bucarest in anul in care castiga cea mai importanta distinctie din lume oferita de un festival de film, dupa Abdellatif Kechiche (La vie d'Adele), care a vizitat Bucurestiul in anul 2013.

Peste 30 dintre filmele din selectia Festivalului de la Cannes, 12 dintre ele premiate, pot fi vazute pentru prima data in Romania intre 23 si 29 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Studio si Cinema Elvire Popesco. Lista filmelor poate fi consultata pe www.filmedefestival.ro.

Filmul Dheepan va fi distribuit in cinematografele din Romania de Independenta Film, din 30 octombrie.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#festival film Bucuresti 2015, #filme Festival Cannes Bucuresti , #filme