Inedit in Romania: Teatru pentru adulti, cu papusi in marime naturala Interviu

Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 08:24
5895 citiri
Inedit in Romania: Teatru pentru adulti, cu papusi in marime naturala Interviu
Foto: Lightwave Theatre

Lightwave Theatre este o companie de teatru altfel, un teatru pentru "cei mari", realizat cu ajutorul papusilor in marime naturala. Compania, infiintata in 2013, a fost invitata deja sa ne reprezinte la competitii in strainatate. Din pacate, lipsa fondurilor si-a spus cuvantul, membrii trupei nereusind sa mearga la concursuri.

Am stat de vorba cu regizoarea companiei, Cristina Andreea Ion, dar si cu unul dintre actorii papusari, Petru Stratulat, la baza om de radio, care ne-au spus intr-un interviu Ziare.com ce presupune acest tip de manifestare, cat e arta si cat entertainment in ce se intampla pe scena.

Cum ar putea fi rezumat, in cateva cuvinte, acest tip de teatru?

Cristina: Viata, emotie, imaginatie, fara limite.

Acest "teatru pentru adulti" cu ce e diferit fata de alte genuri?

Cristina: Fiecare gen de teatru este diferit in felul sau, fie ca vorbim despre teatru-dans, teatrul dramatic, teatrul de papusi pentru copii. Diferenta aici este ca ceea ce facem noi este o combinatie intre toate celelalte. Avem teatru-dans, papusi, drama. Mesajul este transmis de papusi in marime naturala. Subiectele abordate li se adreseaza oamenilor mari.

De ce spectacole fara cuvinte?

Cristina: Am ales acest gen de papusi in marima naturala, care nu au gura mobila, si mi s-a parut nepotrivit sa pun cuvinte in gura unei papusi. Daca foloseam papusi "muppets", ar fi fost altceva, dar, in general, cele muppets sunt folosite in spectacole de comedie, parodii sau ventrilocie.

Petru: Doar spectacolul Reflection este non-verbal. "Iubitafizica" (dupa cartea scrisa de Iulian Tanase) contine cuvintele autorului cartii cu acelasi titlu.

Petru Stratulat, stim ca esti jurnalist, ultimii zece ani lucrand la Radio Guerilla si apoi la Gold FM. Nu e brusca trecerea la teatru? Cum ti-ai descoperit acest talent?

Petru: Ma oferisem, initial, sa o ajut pe Cristina cu promovarea companiei de teatru pe care atunci, in 2013, urma sa o infiinteze, numai ca, intr-o seara, am vazut o marioneta pe care o adusese. Fara sa o intreb, am luat firele si am inceput sa manuiesc marioneta intr-un mers firesc pe parchet, ceva ce, am inteles atunci de la ea, nu prea-ti iese decat daca cineva iti explica ce trebuie sa faci.

M-a intrebat daca vreau sa invat meseria aceasta si am acceptat cu surprindere. De la om de radio la papusar... e o trecere interesanta.

Colegii tai sunt actori. Faci cumva nota discordanta. Ti-a fost dificil sa devii papusar si actor? Ce ti s-a parut cel mai greu?

Petru: Actoria mi se pare, momentan, cea mai dificila. La radio sunt ascuns in studio. Pe scena sunt ascuns dupa o papusa in marime naturala. Actoria tine de indepartarea limitelor pe care ai fost invatat ca le ai. Nu te lasi liber pentru a te transmite celorlalti. Este un zid pe care fiecare trebuie sa-l sparga. Pe al meu l-am crapat si urmeaza sa cada.

La inceput am avut un sentiment de inferioritate in fata colegilor mei, dar am invatat de la fiecare cate ceva.

Iti mai amintesti ce ai gandit dupa primul spectacol?

Petru: "Am reusit! Am reusit!", pentru ca scena a reprezentat pana atunci o frica de-a mea. Imi place sa imi confrunt demonii. Inca am emotii cand incepe spectacolul, dar se risipesc dupa cateva minute.

Ati fost recompensati cu premii chiar pe plan international? In tara care e feedback-ul?

Cristina: In tara, la inceput, ne-am dat seama ca oamenii nu sunt obisnuiti sa primeasca genul acesta de teatru, care in afara este mult mai savurat de publicul larg. Aici avem publicul nostru, dar inca restrans. Feedbackul din partea celor care au venit la noi la spectacol este unul de uimire. Cei care vin la reprezentatiile noastre vor sa revina.

Petru: Din pacate, nu am avut ocazia sa fim recompesati cu premii in afara tarii pentru ca, desi am fost invitati de doua ori sa reprezentam Romania la "World Puppet Carnival" in 2013 (Indonezia) si 2014 (Thailanda), nu am gasit sponsorii care sa ne asigure biletele de avion. Am apelat la institutiile statului ce ne-ar fi putut sustine financiar, dar am fost refuzati. In schimb, am primit invitatii sa participam la diferite festivaluri peste hotare in 2015 si 2016.

Sunt romanii deschisi la un astfel de tip de manifestare? Cat e arta si cat entertainment in ceea ce faceti voi?

Cristina: Ai zice ca nu, pentru ca ceea ce facem noi merge mai mult pe latura artei decat a entertainmentului, dar, fiind ceva nou si nu neaparat legat de teatrul dramatic, unde oamenii vin si vor sa savureze si textul, aici ei vin sa vada un show vizual.

Chiar daca mergem foarte mult pe partea serioasa a lucrurilor, se poate numi entertainment pentru ca putem prezenta arta noastra in mai multe cadre, asa cum nu poti merge cu o sceneta de teatru la o emisiune TV sau eveniment privat.

Cine va creeaza papusile?

Cristina: Noi singuri. Nu suntem specialisti, dar invatam de fiecare data cand incercam ceva nou, in functie de necesitatile intampinate in timpul repetitiilor, iar tehnica evolueaza de la un spectacol la altul. In prezent, avem peste 12 papusi in marime naturala si ne gandim sa abordam si alte tipuri in viitoarele noastre spectacole.

Petru: Este o munca laborioasa. Pentru "Iubitafizica" am construit papusile in cateva luni, aproape opt ore pe zi.

In Romania sunteti unicii care abordeaza acest tip de teatru?

Cristina: Nu suntem unicii. Teatrul de papusi exista cu mult timp inainte sa aparem noi. Nu e un secret ca in papusarie exista posibilitati nelimitate de a face spectacol. Unicitatea reiese din modul de abordare. Poti face nenumarate showuri diferite, in functie de fiecare artist.

Petru: Noi am introdus in spectacolele de pana acum elemente multimedia si efecte speciale pentru a transmite, astfel, mesajul.

Dar la nivel international, cum e el reprezentat?

Cristina: Sunt cu foarte multi pasi inaintea noastra, mai ales ca se fac, pe langa trupele care exista si sunt renumite si care ne sunt modele, multe musicaluri celebre in care sunt folosite papusi in marime naturala sau supra-dimensionate, dar, bineinteles, cu sisteme mult mai evoluate decat ne-am permite noi. Speram ca in viitor sa ne putem permite si noi o evolutie in sensul celor din afara.

Unde va putem vedea in viitorul apropiat?

Cristina: In prezent avem doua spectacole - "Reflection" (non-verbal), care se joaca la Teatrul Mignon, si "Iubitafizica", dupa cartea scrisa de Iulian Tanase, la Godot Cafe-Teatru si Teatrul Mignon.

"Reflection" poate fi vizionat pe 24 ianuarie si 14 februarie, iar "Iubitafizica" pe 1 martie, ambele la Mignon, ora 19:30. Detalii gasiti pe pagina noastra de Facebook si pe site-ul nostru.

O replica despre care s-ar putea spune ca va caracterizeaza, care e?

Cristina: "We think too much and we feel too little" - Charlie Chaplin.

Cine vine la spectacolele voastre? Cum v-ati descrie publicul?

Cristina: Am avut toate categoriile de varsta, de la adolescenti, parinti insotiti de copii si pana la persoane in varsta. Publicul este unul inteligent si simtitor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Lightwave Theatre spectacole, #Lightwave Theatre papusi marime naturala, #teatru papusi marime naturala, #Lightwave Theatre Reflection, #Lightwave Theatre Iubitafizica, #teatru altfel Romania , #teatre