Festivalul Sighisoara Medievala, in pericol de anulare: Deocamdata a fost amanat pentru prima data in 24 de ani

Vineri, 22 Iulie 2016, ora 15:316401 citiri
Festivalul Sighisoara Medievala, in pericol de anulare: Deocamdata a fost amanat pentru prima data in 24 de ani
Foto: Facebook/Sighisoara Medievala

Cel mai mare si longeviv festival medieval din tara noastra, "Sighisoara Medievala", care intotdeauna a fost organizat in ultimul weekend din iulie, a fost amanat - pentru prima data in 24 de ani - si nu se stie exact cand sau daca va mai avea loc anul acesta.

Evenimentul aduna zeci de mii de turisti in fiecare an la Sighisoara, insa cei care si-au facut deja planuri pentru cea de-a 24-a editie a festivalului vor ramane cu buza umflata.

Asta pentru ca in ultimele sedinte ale Consiliului Local s-au descoperit nereguli in proiectul declarat castigator pentru organizarea festivalului, a declarat vineri primarul din Sighisoara, Ovidiu Malancravean.

Dupa ce a fost anuntat proiectul castigator, alte doua companii participante au depus contestatii. La inceputul saptamanii, Consiliul Local a respins cele doua contestatii, insa, doar cateva zile mai tarziu, in sedinta de joi, Comisia Juridica a dat aviz negativ proiectului declarat castigator, pentru ca a sesizat o serie de nereguli.

Asadar, contractul nu va mai fi atribuit firmei respective, asa ca nu mai are cine sa organizeze festivalul in timp util.

Primarul din Sighisoara a explicat, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca firma care ar fi trebuit sa organizeze evenimentul voia sa incaseze ea chiriile spatiilor comerciale amenajate pe domeniul public, ceea ce nu este legal.

Drept urmare, Malancravean a spus ca va propune la urmatoarea sedinta a Consiliului Local, din 28 iulie, ca festivalul sa fie organizat de Primaria Sighisoara, dar pe la finalul lunii august, inceputul lui septembrie. Insa, la fel de bine, acesta ar putea fi anulat anul acesta.

"Voi propune sa organizeze Primaria acest festival, dar nu la data la care era programat, poate la sfarsitul lunii august, inceputul lui septembrie. Nu putem organiza in mod ilegal acest festival", a subliniat edilul, spunand ca nu are ce sa faca in privinta turistilor, chiar si din strainatate, care si-au facut deja planuri sa vina la Sighisoara in ultimul weekend din iulie.

Hotelierii din Sighisoara s-au declarat revoltati de atitudinea Primariei, pe care o acuza de neglijenta, pentru ca nu s-a ocupat din timp de organizarea festivalului, ci a lasat totul pe ultima suta de metri. Acestia sustin ca au primit deja reclamatii de la turistii care au rezervat aproape 100% din spatiile de cazare in perioada in care ar fi trebuit sa aiba loc "Sighisoara Medievala", potrivit Agerpres.

Festivalul "Sighisoara Medievala" a atras anual intre 30.000 si 50.000 de turisti, insa in ultima perioada numarul vizitatorilor a inceput sa scada, a aratat primarul, spunand ca in 2015 in municipiu au venit 17.000 de persoane pentru acest eveniment.