Festival international de teatru online: Shakespeare la tine acasa - astazi e ultima zi

Comunicat de presa
Duminica, 03 Mai 2020, ora 18:00
24491 citiri
Festival international de teatru online: Shakespeare la tine acasa - astazi e ultima zi

Editia online a Festivalului International Shakespeare, care a inceput pe 23 aprilie, va continua pana duminica, 3 mai, pe pagina de Facebook a festivalului, https://www.facebook.com/shakespearefestivalcraiova.

Programul festivalului cuprinde interventii ale artistilor din intreaga lume, prin Sonetele shakespeariene recitate in diferite limbi, precum si o serie de spectacole din arhiva veche de 25 de ani a Festivalului International Shakespeare.

In urmatoarele zile, Sonetele vin din Letonia, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Cehia, Romania, Canada, Cipru, Armenia, Ungaria, India, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, SUA si Japonia.

Festivalul International Shakespeare - home edition se incheie duminica, 3 mai, la ora 19:00, cu "Sonetele lui Shakespeare", in regia lui Robert Wilson.

Programul:

Miercuri, 29 aprilie, de la ora 19:00, va fi difuzat legendarul spectacol"Hamlet" sub directia de scena a lui Tompa Gabor pe scena Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova, cu Adrian Pintea intr-un rol antologic.

Tompa Gabor a primit pentru acest spectacol Premiul pentru regie la Gala Premiilor UNITER, stagiunea 1996-1997.

Joi, 30 aprilie, de la ora 13:00, va fi difuzat un alt spectacol unicat - "Titus Andronicus", creat de Silviu Purcarete la Craiova, in 1992, multipremiat in acel an la FNT: Marele Premiu si Trofeul orasului Bucuresti, Premiul pentru regie, Premiul pentru scenografie - Stefania Cenean, Premiul pentru rol principal masculin - Stefan Iordache, Premiul pentru cea mai buna interpretare feminina - Ozana Oancea, Premiul special al juriului - Ilie Gheorghe.

Si la Gala UNITER impresionase juriul, care a acordat patru premii pentru: Cel mai bun spectacol, Cea mai buna regie, Cea mai buna scenografie si Debut (Ozana Oancea).

Spectacolul a fost prezentat mai intai pe scena Teatrului "The Globe" din Tokyo (patru reprezentatii in luna mai 1992), apoi a deschis Le Festival de Theatre des Ameriques de la Montreal - Canada.

Au urmat reprezentat si la prestigioase festivaluri din Munchen - Germania, Anvers - Belgia, Melbourne - Australia, Sao Paolo - Brazilia sau la Festivalul Conventiei Teatrale Europene de la Stockholm.

In 1993, spectacolul a obtinut Premiul Asociatiei criticilor de teatru din Quebec (Canada), pentru Cel mai bun spectacol strain. Spectacolul a obtinut multe alte distinctii in tara si strainatate. "Titus Andronicus" a fost invitat la Festivalul de la Avignon, in 1995.

Pe langa Stefan Iordache si Ozana Oancea, distributia i-a inclus pe Valeriu Dogaru, Marian Negrescu, Tudor Gheorghe, Valentin Mihali, Angel Rababoc, Ilie Gheorghe, Constantin Cicort, Valer Dellakeza, Vladimir Juravle, Mirela Cioaba, Tudorel Petrescu, Ion Colan, Leni Pintea-Homeag.

Seara de joi, 30 aprilie, ii este dedicata tot lui Silviu Purcarete. De la ora 19:00 va fi difuzat spectacolul "Masura pentru masura", cu Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Sorin Leoveanu, Cerasela Iosifescu, Valentina Popa, Ana Ularu, Catalin Baicus, Valeriu Dogaru, Adrian Andone, Angel Rababoc, Valer Dellakeza. Pentru rolul Lucio din spectacol, Sorin Leoveanu a primit Premiul Uniter pentru Cel mai bun actor in rol secundar.

Vineri, 1 mai, de la ora 13:00, va fi difuzat recitalul lui Emil Boroghina, "Recitandu-l pe Shakespeare". Seara, de la ora 19:00, publicul poate viziona spectacolul "Masura pentru masura", in regia lui Yury Butusov, o productie a Teatrului "Vakhtangov" din Moscova.

Ziua de sambata, 2 mai, ii este dedicata tot regizorului Silviu Purcarete, ale carui spectacole "Ubu Rex cu scene din Macbeth" si "Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului", ambele productii ale Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova, vor fi prezentate de la ora 13:00, respectiv ora 19:00.

"Ubu Rex cu scene din Macbeth" a primit Premiul Criticii pentru Cel mai bun spectacol si Premiul pentru excelenta artistica la Festivalul International de la Edinburgh, in 1991, Marele Premiu la FNT si Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol in acelasi an.

Distributia spectacolului este formata din: Ilie Gheorghe, Valer Dellakeza, Angel Rababoc, Remus Margineanu, Tudor Gheorghe, Leni Pintea Homeag, Tamara Popescu, Mirela Cioaba.

In 2005, la Gala Premiilor UNITER "Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului" a fost declarat cel mai bun spectacol, iar Purcarete a obtinut Premiul UNITER pentru cea mai buna regie.

De asemenea, spectacolul a obtinut Premiul special al juriului la Festivalul Shakespeare de la Gdansk. Regizorului Silviu Purcarete a fost distins la Festivalul MESS Sarajevo cu Premiul Golden Wreath (Cununa de aur), iar Ilie Gheorghe a fost recompensat cu Premiul pentru cea mai buna interpretare a unui rol masculin (Sir Toby).

Din distributie fac parte: Valer Dellakeza, Iulia Lazar, Mihai Arsene, Catalin Baicus, Valeriu Dogaru, Ion Colan, Ilie Gheorghe, Nicolae Poghirc, Constantin Cicort, Angel Rababoc, Valentin Mihali, Cerasela Iosifescu, Romanita Ionescu, Iosefina Stoia / Tamara Popescu.

Festivalul International Shakespeare - home edition se incheie duminica, 3 mai, la ora 19:00, cu "Sonetele lui Shakespeare", in regia lui Robert Wilson.

Montat la Berliner Ensemble in 2009, la patru sute de ani dupa publicarea sonetelor, spectacolul "Sonetele lui Shakespeare" face ca universul poetului sa apara mai modern si mai viu ca niciodata.

Cu 25 din cele 154 de sonete scrise de Shakespeare, spectacolul aduce pe scena una dintre cele mai mari opere ale sale, care nu au fost destinate teatrului. Regia lui Wilson, amesteca, cu ironie, genurile. Personajele masculine sunt jucate de femei si cele feminine, de barbati.

Toate spectacolele raman disponibile pentru vizionare timp de 24h de la ora difuzarii.

Festivalul International Shakespeare - home edition este organizat de Teatrul National "Marin Sorescu", Craiova si Fundatia Shakespeare, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Casa de Productie a TVR.

Program: https://shakespeare.tncms.ro/

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Festivalul International Shakespeare online, #teatru online , #spectacole