EuroArt Iasi, primul festival de teatru din Romania transmis live pe Internet

Joi, 13 Mai 2010, ora 19:10
2295 citiri
EuroArt Iasi, primul festival de teatru din Romania transmis live pe Internet

Timp de o saptamana, in perioada 16-23 mai 2010, Iasul va reinvata sa zambeasca. Festivalul de Teatru EuroArt Iasi de anul acesta va fi o surpriza, dar si o provocare la bucurie. Chipul vesel pe care iesenii il intalnesc pe afisele din tot orasul ii indeamna la un raspuns. Si cum pot face lucrul acesta, daca nu venind la spectacole?

"acele zambete care te fac sa fii sigur ca aceasta meserie merita sa fie facuta..."

Povestea EuroArt Iasi a inceput navalnic si a continuat se pare, in acelasi mod. De la dorinta organizatorilor de a demonstra ca "spiritul artistic al spectatorului iesean a ramas cald, ca acesta poate si stie sa se incarce cu arta si cu spectacole de calitate", pana la satisfactia unui numar de 14.000 de spectatori care au calcat pragul salilor de spectacol nu au fost decat doar cateva editii.

De la visul ca "prin aplauze, atmosfera de la final sa fie atat de minunata, incat nici un actor care urca pe scena din Iasi sa nu uite ca a fost si a jucat aici" pana la confesiunile celor care au simtit caldura unui public extraodinar urcand pe scena nu au fost decat doar cateva franturi de gand.

"Au aplaudat in picioare, minute in sir, au trimis flori si, mai ales, zambete, acele zambete care te fac sa fii sigur ca aceasta meserie merita sa fie facuta, pentru ca, iata, intalnirea, atunci cand se produce, si aseara la Iasi s-a produs, genereaza energii pe care nimeni nu le-a cuantificat pana acum." (Mihai Malaimare)

Organizat de Fundatia Culturala Timpul, in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, UNITER, Casa de Cultura "Mihai Ursachi" si Casa de Cultura a Studentilor din Iasi, Festivalul de Teatru EuroArt Iasi va aduce pe scena Ateneului Tatarasi si pe cea a Casei de Cultura a Studentilor spectacole ale unor teatre profesioniste din Bucuresti, Buzau, Braila, Botosani si Targu Mures.

Incepand cu data de 16 mai si pana pe 23 mai, in fiecare seara, publicul iesean e invitat la spectacol. Surpriza de anul acesta este ca doua dintre cele opt spectacole din cadrul festivalului vor fi premiere.

Teatrul "Mihai Eminescu" din Botosani va prezenta in premiera, joi 20 mai, la ora 20, la Casa de Cultura a Studentilor, piesa "O noapte nebuna, nebuna" in regia lui Alexandru Vasilache, piesa despre care organizatorii ne-au marturisit ca va fi ceva cu totul impresionant avand in vedere ca are o montare care dureaza 7 ore si o demontare de 3 ore.

Urmatoarea premiera din festival va fi cea a Teatrului "Nottara" din Bucuresti, "Ma mut la mama" cu Adriana Trandafir, in regia lui Gelu Colceag, piesa care va fi prezentata vineri 21 mai, la ora 20, la Casa de Cultura a Studentilor.

O bucurie pentru public, prezenta acestor spectacole in premiera la festival este in acelasi timp o provocare si un act de curaj pentru organizatori: "Nu ascund faptul ca am emotii, nu pentru ca ar fi ceva rau, nu la asta ma gandesc, dar am emotii pentru ca nu prea am auzit ca in festivaluri sa intre teatre cu premiera. Spectacolele trebuie vazute, analizate...", spune Adi Afteni, directorul festivalului.

Totusi, meritul cel mai mare in alegerea acestor piese in premiera, dar si a celorlalte piese prezente in festival il are selectionerul din acest an, Marius Zarafescu. Pe langa piesele in premiera, iesenii vor mai putea vedea pe scena Casei de Cultura a Studentilor si alte spectacole: "Te iubesc! Te iubesc? ", cu Manuela Harabor, in regia lui Chris Simion, Compania de teatru D'AYA Bucuresti, "Sufletul. Puncte de veghere" in regia lui Radu Afrim, Teatrul "Maria Filotti" Braila, "Insomniacii", cu Liviu Cheloiu, George Constantinescu, Marin Grigore, in regia lui Sorin Militaru, Teatrul 74 Targu Mures, "In piata Vladimir", cu Luminita Gheorghiu, Emil Hossu, in regia lui Petru Hadarca, Teatrul "Nottara" Bucuresti.

De asemenea, la Ateneul Tatarasi se vor desfasura alte doua spectacole: "Niste fete" in regia lui Cristi Juncu, Teatrul "George Ciprian" Buzau; "Sylvia", in regia lui Alexandru Jitea, CENTRUL CULTURAL pentru UNESCO "Nicolae Balcescu" Bucuresti.

Spectacolele vor incepe la ora 20, iar biletele se gasesc la casele de bilete ale salilor de spectacol, pretul unui bilet fiind doar 10 lei.

Organizatorii au pregatit si alte surprize publicului iesean prin desfasurarea in cadrul festivalului a unor evenimente conexe, printre care o expozitie de caricaturi si cinci lansari de carte, dar si prin transmiterea in direct pe internet a tuturor spectacolelor, EuroArt Iasi fiind in acest fel primul festival de teatru din tara care poate fi vizualizat in direct si pe internet.

Voluntar pentru EuroArt Iasi

Anul 2010 a adus, se pare, cea mai puternica promovare a festivalului de pana acum. Strazile sunt vopsite la fiecare trecere de pietoni cu mesajul 16-23 mai TEATRU, din perioada premergatoare festivalului, dar si in perioada de desfasurare a spectacolelor.

La Iulius Mall va rula pe ecranul mare un clip al festivalului, iar afisele cu zambetul de hartie mototolita sunt prezente la fiecare pas in oras. Multe dintre acestea se datoreaza si implicarii voluntarilor de anul acesta. Astfel, o alta premiera, "avem anul acesta de asemenea primul festival din tara cu sprijinul voluntarilor nostri si primul festival din tara cu afise 3D. Voluntarii sunt si elevi de liceu, si studenti si masteranzi, profesori chiar. Sunt oameni pasionati de teatru care vor sa vada cum este si in spatele scenei", a subliniat Andreea Florea, coordonatorul voluntarilor.

A fi voluntar pentru EuroArt Iasi inseamna pana la urma "a intra in lumea teatrului prin culise", dupa cum spun chiar cei care-si daruiesc mare parte din timpul lor liber acestui important eveniment cultural al Iasului. A fi voluntar EuroArt Iasi inseamna, as mai adauga eu, a contribui cu tot sufletul la dainuirea valorilor culturale ale lumii in care traim.

Daca acest festival isi va atinge scopul de a transmite mesajul sau pozitiv publicului vom vedea abia la sfarsitul editiei 2010. Pana la urma, important e ca Iasul reuseste sa primeasca printre manifestarile lui culturale si un festival de amploarea aceasta, important e ca iesenii sunt dornici de cultura, iar cei care pot sa sprijine desfasurarea lui o fac cu toata placerea.

Sa speram ca rasplata pe care acest oras cultural o va oferi acestui festival va fi asa cum si-au dorit organizatorii, "inzecita", iar EuroArt Iasi va deveni nu "un alt festival teatral din tara", ci "acel mare festival din cel mai profund oras cultural al Romaniei", spera Adi Afteni.

Mai aveti nevoie de alte argumente pentru a va indrepta pasii sau sufletul catre spectacolele si evenimentele pe care EuroArt Iasi vi le daruieste anul acesta? Un ultim argument ar fi acela ca avem nevoie de povesti indiferent ce varsta am avea...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#festival EuroArt Iasi, #festival teatru Iasi , #teatre