Drumetia montana, Cenusareasa turismului - De la cititori

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 10:31
4053 citiri
Drumetia montana, Cenusareasa turismului - De la cititori
Foto: Arhiva

Daca exista un domeniu complet neglijat in turismul romanesc, indraznesc sa afirm ca acesta este cel al turismului montan. Nu vreau insa prin aceasta afirmatie sa dau apa la moara celor care se vor grabi sa spuna ca asta se intampla doar in ultimii 20 de ani. Sau celor care contabilizeaza inaugurarile de telescaune facute de doamna Udrea.

Raul este mult mai vechi si are multiple cauze. Pentru a le afla insa, ar fi necesar mai intai sa definim notiunea de turism montan. Nu de alta, dar aici este loc de o confuzie.

Din pacate pentru foarte multi romani, turismul montan se confunda cu fuga in masina, pe malul unui rau, loc ideal de incins un gratar. Ce-i drept, toate astea la poalele muntelui.

Altii pretind ca se duc la munte in concediu, dar dragostea lor pentru munte esueaza de regula intr-o pensiune si ea aflata undeva la poalele muntelui.

Ce li se ofera insa, cu exceptia peisajului, amatorilor de drumetii pe creasta muntilor? Cate cabane mai ofera astazi un minim de confort celor care isi doresc sa strabata, sa zicem, creasta muntilor Fagaras? Acolo unde accesul este relativ mai usor, au aparut si situatii mai fericite.

Este cazul noii cabane Balea, construita pe locul celei care a ars cu ani in urma. Cu totul alta situatie intalnim insa in cazul cabanelor unde accesul nu se poate face cu masina sau telecabina.

Candva, creasta muntilor Fagaras - si nu numai - oferea un adevarat lant de posibilitati de cazare, prin existenta cabanelor construite de SKV (Siebenbuergische Karpaten Verein), adica intr-o traducere aproximativa: Asociatia Carpatina Ardeleana.

Acea asociatie nu era doar autoarea unor constructii de cabane in zone mai putin accesibile. Membrii sai, in cea mai mare parte sasi, s-au ocupat si cu marcarea de trasee montane, intocmirea de harti si nu in ultimul rand de actiuni de salvare a unor turisti.

Existenta acelei asociatii era in ultima instanta si expresia unei anumite educatii a tinerilor, invatati sa pretuiasca inca de la o varsta frageda frumusetea si valorile muntelui.

Din pacate, in anii comunismului, aceasta asociatie nu si-a mai putut exercita atributiile in mod oficial. Existenta Salvamontului a suplinit doar in mica masura atributiile sus amintite ale acelei asociatii montane.

Rezultatul a fost o constanta degradare a mai tuturor cabanelor existente in munti. Cabane precum Urlea, Sambata sau Suru, din Muntii Fagaras, au ajuns o ruina.

Dupa 1989, acea asociatie a sasilor a fost reinfiintata. Cele mai multe cabane care faceau parte din patrimoniul acestei asociatii nu au fost insa retrocedate.

Aflate, parte din ele, in custodia unor primarii si la adapostul paguboasei "locatii de gestiune", aceste cabane au incaput pe mana unor doritori de profit imediat. Rezultatul? Procesul lor de degradare a continuat, in ciuda profitului pe care acesti "cabanieri" l-au obtinut, prin lipsa unei concurente in zona.

Personal, cunosc totusi o singura exceptie: cabana Postavaru, din Muntii Bucegi. Construita de Julius Roemer, in 1883, intemeietorul SKV, aceasta cabana este astazi gospodarita de familia Truetsch, dedicata trup si suflet intretinerii si modernizarii sale.

Secretul este unul foarte simplu. Membrii acestei familii sunt adevarati iubitori ai muntelui. Iar dragostea pentru munte inseamna putin mai mult decat - ca sa folosesc un slogan de care se abuzeaza pe mai toate posturile tv - "distractie la maximum".

Iar aceasta dragoste ar trebui sa inceapa prin educatia din familie si mai apoi in scoala.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#turism montat Romania, #drumetii Romania, #cabane munte Romania , #stiri timp liber