Camping la cort sau cu rulota, dupa 15 mai - cat costa, unde mergi, care sunt variantele

Vineri, 08 Mai 2020, ora 19:30
29064 citiri
Camping la cort sau cu rulota, dupa 15 mai - cat costa, unde mergi, care sunt variantele
Foto: Arhiva Pixabay

Care va fi primul lucru pe care il vor face romanii dupa 15 mai? Cel mai probabil, vom incepe sa revedem cozile imense de pe Valea Prahovei, cu bucuresteni stand bara la bara pentru o gura de aer proaspat la Sinaia si inca o gura de cafea din termos.

Dar cum nici hotelierii sau cabanierii nu prea stiu cum se vor desfasura lucrurile atunci, cei mai curajosi dintre noi au si alta optiune: vacanta cu (auto) rulota sau cortul.

Poate ca pana acum putini s-au gandit serios la asta, insa odata cu nevoia de distantare sociala si autonomie, perspectiva acestor vacante pe cont propriu incepe sa aiba din ce in ce mai mult sens.

Daca te-ai hotarat ca anul acesta te tenteaza sa mergi la camping, tot ce trebuie sa faci este sa cauti cel mai apropiat camping de zona in care ai vrea sa te destinzi dupa atat de multe zile de izolare. O platforma de incredere in acest sens este Cu Cortu, unde gasesti peste 180 de locuri de campare, cu filtru de cautare si harta.

Desigur, n-ar strica sa dai un telefon inainte, intrucat nu toate unitatile sunt pregatite sa primeasca deja turisti. La campingul Cheile Rasnoavei, spre exemplu, lucrarile de renovare nu s-au finalizat, asa ca ar fi pacat sa mergi pana acolo si sa te trezesti ca esti nevoit sa cauti o varianta de off-camping, pana a doua zi.

De fapt, aceasta este si recomandarea celor care au in plan sa deschida.

Intrebata de Ziare.com ce mesaj are pentru turisti, Manette Twilt, proprietara campingului din Carta, in Colinele Transilvaniei, spune: "sa rezerve telefonic, sa inteleaga ca pentru toti este o situatie speciala".

Nascuta in Olanda, Manette traieste in Romania de peste 20 de ani si, impreuna cu sotul ei, Tudor, te vor intampina cu zambete largi la Carta, la Campingul La Salcia Batrana (Camping De Oude Wilg).

Ei promit ca isi vor deschide portile din 15 mai, daca autoritatile le vor permite asta.

"Avem solicitari, iar spatiul este suficient. Nu va fi foarte aglomerat anul acesta, iar noi dispunem de toalete si dusuri separate, si curatenia este intodeauna maxima in camping. Plata se poate face cu cardul, voucher de vacanta, iar receptia, la inceput, o pot tine in spatiu deschis, acoperit", explica ea.

(Foto: Camping De Oude Wilg)

Aici, preturile sunt aceleasi ca si vara trecuta, adica 17,50 lei pentru un adult pentru o noapte, 10 lei pentru copii, 12,50 lei pentru un cort si 25 de lei pentru masina cu rulota.

In zona vei mai gasi deschis si Pensiunea Rozalia din Crit, La Curtea Richvini din Richis, un camping pentru corturi si rulote la Cloasterf si, de asemenea, se pregateste si un glamping in Saschiz.

Desigur, daca te tenteaza ideea de glamping (adica o varianta mai luxoasa a campingului), merita sa faci o drumetie pana la Camping Fain, in Lunca Bradului din Mures, despre care am mai scris.

Aici nici nu ai nevoie de cort, lucrurile stau altfel, si preturile la fel. Cei de la Camping Fain spun ca, daca autoritatile permit, vor deschide, dar cu un regulament temporar mai strict.

(Foto: Camping Fain)

Nu ai echipament de cort? Poti inchiria

Daca nu ai fost prea des cu cortul si nici nu stii sigur daca merita sa investesti in toate echipamentele pe care ai putea sa le folosesti in aceasta noua abordare de vacanta, poti lua in considerare posibilitatea de a inchiria.

Un serviciu cunoscut si apreciat de inchiriere de echipamente pentru iesirile cu corturi este oferit pe site-ul ncort.ro, creat de Gabriel Ionita.

"Primul sezon plin a fost vara anului 2018. Ideea a venit de la faptul ca la acea vreme nu exista absolut nicio posibilitate sa inchiriezi echipamente de trekking/camping in Bucuresti si nici in tara", explica el pentru Ziare.com.

(Foto: ncort.ro)

In 2019, compania sa a incheiat peste 400 de contracte de inchiriere, incepand de la cele de o persoana pana la grupuri de peste 60 de persoane. "Per total apreciez ca peste 1.200 de persoane au folosit echipamentele noastre in 2019", spune el.

Am cerut si cateva indicatii, ca orice incepator intr-ale campingului sa se poata descurca.

"Depinde de destinatia aleasa: munte, mare, delta, in curtea casei, pescuit etc. De perioada aleasa, de altitudinea la care intentioneaza sa campeze, de activitate (camping, trekking), de numarul de persoane, de prognoza meteo, de sensibilitatile si preferintele personale. Nu exista incepator, ci doar o multitudine de conditii la care va puteti adapta cu ajutorul nostru", a explicat Gabriel Ionita.

(Foto: ncort.ro)

Desigur, l-am intrebat si despre masurile de igienizare si dezinfectare pe care le ia, avand in vedere ca, practic, mai multi oameni folosesc acelasi echipament.

El spune ca lenjeriile pentru sacii de dormit vor fi, ca si pana acum, spalate dupa fiecare utilizare. "60 grade C - 90 minute fac minuni si la lenjeriile de acasa", spune el. Iar sacii de dormit vor fi 100% tratati cu UV + ozon (pana acum erau tratati doar 2-5%).

"Sacii de dormit sunt cel mai sensibili din punct de vedere al igienei si intotdeauna au fost punctul cel mai sensibil. Din pacate, un sac de dormit nu se poate spala dupa fiecare utilizare, fiindca dupa 4-5 spalari devin neutilizabili, deci in cazul lor lenjeriile speciale pentru saci de dormit preiau problema.

Corturile oricum nu se spala, ci doar se curata/igienizeaza semi-uscat.

Noi folosim din sezonul trecut metoda cu UV si ozon, dar pana acum era doar pentru cazurile extreme, acum pur si simplu o generalizam, in loc de folosire la 2-5% din cazuri, o folosim 100%", explica fondatorul ncort.ro.

(Foto: ncort.ro)

Astfel, corturile vor beneficia de tratament UV si Ozon dupa fiecare iesire/utilizare.

"Igienizarea avea loc oricum, dar ozon si UV foloseam doar in cazul unor corturi in care s-a fumat sau au stat prea aprope de un foc de tabara", spune Gabriel. "Saltelele vor fi curatate normal, plus UV si ozon, procedura care nu era tocmai necesara pana acum".

"Restul echipamentelor, cum ar fi coltari, pioleti sau arzatoare de gaz etc., e mai greu de spus fiindca tratamentul e individual si in functie de material. Pe majoritatea un spray dezinfectant dupa igienizarea normala este suficient", mai spune el.

"Distantarea sociala va functiona in cazul nostru prin marirea distantei intre doua inchirieri succesive. Daca pana acum marja de rezervare era de 12 ore, respectiv un sac de dormit de exemplu putea fi inchiriat dupa doar dupa 12 ore de la returnare, acum aceasta va putea fi rezervat/inchiriat la 8-12 zile.

Faptul ca nu vor mai fi grupuri mari (festivaluri, team-buildinguri) ne va ajuta in sensul asta. La numarul echipamentelor pe care le avem, putem asigura un astfel de rulaj distantat pentru majoritatea echipamentelor, fara niciun fel de problema".

"Referitor la eficienta UV-ului sau ozonului asupra micro-organismelor, virusurilor, coronavirusurilor in general exista studii si documentatie suficienta. In cazul particular al echipamentelor de outdoor, am considerat ca e solutia cea mai eficienta", completeaza el.

Rulota si autorulota, intotdeauna o solutie buna

O alternativa mai confortabila la excursia cu cortul poate fi excursia cu autorulota sau rulota. Am cautat sa vedem care sunt preturile pana in 14 iunie, cat inca mai suntem in "mid season", dupa cum apreciaza firmele de inchiriere.

La cei de la Ro Camper, spre exemplu, pentru o vacanta mai mare de 15 zile in aceasta perioada preturile pornesc de la 160 lei/zi.

Autorulota propusa de ei la acest pret poate gazdui maximum 4 persoane si are frigider, chiuveta, aragaz, cuptor, apa calda (gaz), dus si WC ecologic.

(Foto: Ro-Camper)

Cei de la Haff.ro ofera o rulota Adria din 2006, cu preluare din Bucuresti, 2 persoane, intre 16 si 31 mai, la pretul de 55 euro pe noapte.

Si aceasta rulota are cuptor, frigider, blat de lucru, chiuveta, dus, toaleta, apa calda, rezervor apa potabila, incalzire electrica sau pe gaz si panouri solare. Desigur, aceasta nu este singura lor varianta.

(Video: haff Premium Campers)

Pana pe 14 iunie, la Nomad Caravan preturile pornesc de la 80 de euro/zi, pentru gama compact, cu 4 locuri de dormit. Pentru 90 de euro/zi poti opta pentru gama family care ofera intre 4 si 6 locuri de dormit, in functie de model.

"Lumea a inceput sa-si doreasca sa iasa din casa, sa-si dea seama ca si poate sa iasa din casa. A fost o perioada de doua luni in care toata lumea a stat in casa, dar de vreo saptamana a inceput sa sune telefonul aproape intruna. O parte dintre ei voiau sa plece deja de pe 15, dar contracte, efectiv, am incheiat pentru iulie-august", spune pentru Ziare.com Ionel Dan Cristian, pasionat de plimbarile cu autorulota si administrator Ro-Camper, care, desi se afla pe piata romaneasca doar de jumatate de an, estimeaza o vara "aglomerata".

Autorulotele sale se inchiriaza cu preturi ce pornesc de la 160 de lei in urmatoarea perioada si ajung pana la 580 de lei pe zi, daca te hotarasti sa pleci intr-o excursie mai scurta de 6 zile, in iulie sau august.

(Foto: Ro-Camper)

Ce alte costuri implica inchirierea unei autorulote?

Pe langa taxa zilnica, se percepe o taxa de 100 de euro pentru curatenie si igienizare, dar si o garantie pentru autorulota de 500 de euro.

Potrivit lui Ionel Dan Cristian, taxa de curatenie include si dezinfectarea cu un aparat cu aerosoli. Mai apoi, sunt incluse absolut toate consumabilele: "Pentru toaleta, hartie speciala cu dizolvare rapida pentru fosa septica, cam tot ce iti trebuie", explica el.

"Plus ca autorulotele noastre sunt dotate complet, adica au vesela, au partea de pilote, perne. Din ratiuni de igiena, totusi, recomandam ca lenjeria sa fie adusa de acasa", completeaza administratorul Ro-Camper.

Romania, destinatia numarul unu pentru off camping

Partea frumoasa pentru Romania este ca suntem destinatia numarul unu pentru off camping, precizeaza Ionel Dan Cristian.

"Practic, la noi este permis sa te duci cu autorulota cam oriunde. In limita bunului simt, a respectarii celor din jur si a naturii, e permis. Daca e proprietate privata, trebuie sa ceri acceptul proprietarului, daca nu, mai ales in zonele de camp, cam pe unde te duci vezi o rulota, o autorulota. Fata de Elvetia, unde nu ai voie nicaieri in afara de camping... nici macar nu ai voie sa stai in masina peste noapte daca nu esti in camping. La noi e cu totul alta poveste", spune el.

Daca te incumeti pentru o astfel de aventura, ar trebui sa ai la indemana si cateva "unelte" de baza.

"Sunt tot felul de aplicatii pe smartphone, printre care Park4Night (Disponibila in AppStore sau GooglePlay - n.red) e cea pe care o folosesc eu de vreo trei ani incoace.

Aceasta iti si arata unde au mai campat si alte persoane, te duce direct la locatie prin sistemul de navigare, iti arata si poze si data de cand sunt ultimele recenzii", dezvaluie acesta.

De fapt, aceasta libertate l-a atras pe el in aceasta zona de business, pe care a imbogatit-o cu ceva unic pe piata romaneasca: conversia din dubita in autorulota.

"Eu am vrut sa merg pe zona de conversie, autorulote transformate din van (dubite - n.red). Partea de conversie e putin exploatata in Romania. In Anglia, de exemplu, aproape oricine isi face o conversie din asta, se apuca si o face in garajul propriu. Din pacate, la noi, legislatia e destul de restrictiva si ne-am lovit de multe obstacole pana am reusit sa le omologam, sa le facem legale pentru a circula", spune administratorul Ro-Camper, subliniind ca este mandrul posesor al unei autorulote speciale, Lottie the Vantoon.

"Am adus-o mai mult pentru ca mi-a placut conceptul si e parte din istoria autorulotelor. A fost facuta in fabrica Volkswagen in Germania si a ajuns in 2011 in Anglia si a fost autorulota lui Si Mitchell (unul dintre cei mai apreciati artisti grafitti din Anglia), are si autograful lui", spune Dan.

(Foto: Ro-Camper)

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cazare camping, #vacanta cu cortul, #vacanta cu rulota , #timp liber