Despre Orizont, thriller ardelenesc dupa "Moara cu noroc" - Interviu cu regizorul Marian Crisan

Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 07:17
5737 citiri
Despre Orizont, thriller ardelenesc dupa "Moara cu noroc" - Interviu cu regizorul Marian Crisan
Foto: Facebook/Marian Crisan

Cum arata un thriller ardelenesc dupa o nuvela de Ioan Slavici, cu recenzii extrem de bune in presa straina, cu accente hitchcockiane, filmat in muntii Apuseni si care are ca tema centrala taierea ilegala a padurilor si mafia din acest domeniu?

Am stat de vorba cu regizorul Marian Crisan, aflat la al treilea lung-metraj al sau, "Orizont", care pleaca de la nuvela "Moara cu noroc", film care intra in cinematografele din Romania din 12 februarie. De ce il aseamana presa straina cu filmele lui Hitchcock, de ce muntii Apuseni sunt decorul sau preferat si la ce fel de filme se uita romanii si americanii ne-a spus regizorul intr-un interviu Ziare.com.

"Orizont", un film dupa nuvela "Moara cu Noroc", a lui Ioan Slavici, intra luna viitoare si in cinematografele din Romania. Filmul a avut premiera internationala la finele anului trecut. Cum a fost el primit?

"Orizont" a avut premiera internationala la Tallinn, in noiembrie, in cadrul Festivalului International de film "Black Nights", editia 19, un festival de categoria A.

Filmul a avut o receptie buna in presa internationala. Acolo nu a fost vazut prin prisma adaptarii dupa "Moara cu noroc", deoarece nuvela nu e cunoscuta pe plan international. A fost interesant deoarece ei au receptat filmul asa cum ne si doream, ca un thriller de atmosfera, un thriller atipic, care vine dintr-o cinematografie care nu are o traditie in acest gen. E provocator sa fii inclus intr-un gen.

Presa a observat imediat si faptul ca filmul are muzica special compusa, care adauga tensiune si o alta dimensiune intregului film.

Presa centrala a scris despre "Orizont" ca este un thriller. Dumneavoastra cum l-ati caracteriza in cateva cuvinte?

E un thriller, cum spuneam, atipic, l-am numit si "ardelenesc", deoarece are un ritm mai lent, o "fierbere" la foc mic. E un film special pentru mine si pentru faptul ca e filmat in Muntii Apuseni, in locuri de care ma simt foarte legat. Imaginile cu muntele, ca decor natural spectaculos, devin un fel de personaj in "Orizont".

Presa straina l-a asemanat, ca atmosfera si chiar coloana sonora, cu filmele lui Hitchcock. E o asemenare fericita sau nu din punctul dvs de vedere?

"Orizont" poate fi vazut si in cheia asta "hitchcockiana". E doar o trimitere care e legata si de muzica din filmul nostru. Filmele lui Hitchcock au influentat vrand-nevrand generatii intregi de cineasti. Filmele din diferite epoci se influenteaza intre ele. E la fel ca in literatura.

De ce ar trebui sa mergem sa-l vedem? Daca ne-ati spune un singur amanunt despre film, care ar fi acela?

Cred ca merita vazut deoarece aduce pe ecran o intriga universala, care se desfasoara intr-un decor natural impresionant. Un alt motiv ar fi muzica originala compusa special pentru film de catre Cristian Lolea.

Locurile dvs natale se regasesc in filmele dvs. Pentru cineva care nu a ajuns acolo, se deosebesc ele de restul tarii?

Nu se deosebesc. Toate locurile au farmecul lor. Eu ma simt mai in largul meu filmand in Ardeal. Nu e vorba doar de locuri, ci si de oameni. Cinematograful documenteaza indirect si asta, oameni si locuri la un moment dat. Cred ca e important sa vorbesti despre subiecte, despre oameni de care esti cu adevarat legat, despre detalii de viata pe care le cunosti.

In ce moment al existentei sale considerati ca e cinematografia romaneasca?

Asta e o intrebare grea. Cred ca avem o istorie cinematografica fluctuanta, cu deraieri, cu putine filme cu adevarat importante, cu multi actori de exceptie. Cred ca exista insa o continuitate invizibila, o iubire de cinema care leaga cineastii romani. Filmul, ca arta, transcede timpul, epocile si chiar spatiile culturale nationale.

Se apropie ceremonia decernarii Oscarurilor. Aveti un favorit?

Nu am vazut toate filmele, deci mi-e greu sa ma exprim. Am vazut "The Revenant". E impresionant ca realizare. Incerc sa fiu la curent, dar nu e chiar cinematograful pe care il urmaresc.

In ce masura reflecta aceasta gala calitatea?

E o gala extraordinara de fiecare data. E creata ca un spectacol. Americanii se pricep cel mai bine la asta, la entertainment. In ceea ce priveste calitatea filmelor, exista si semne de intrebare cateodata si au fost multe filme bune americane, de-a lungul vremii, care nu au ajuns acolo.

Exista un cinema american independent care nu e prea bagat in seama. Exista un apetit pentru un anumit gen de filme al celor care nominalizeaza. Asta spune, cred, ceva despre publicul de pretutindeni care este cultivat, servit cu o anumita estetica cinematografica. Premiile Oscar au insa farmecul lor.

Au alte gusturi in materie de filme europenii, comparativ cu americanii?

Cred ca fiecare tara sau regiune vine cu ceva specific in cinematografie. Cred ca spiritul local trebuie cultivat. Cred ca ar fi aiurea sa ai senzatia ca vezi acelasi film sau aceasi estetica de fiecare data.

Marile studiouri americane merg pe un fel de retete cu privire la scenarii si chiar la decupaj. In Europa, lucrurile sunt insa diferite. Aici se cultiva inca cinematograful de autor, cum e si cazul Romaniei. Cred ca asta e un lucru bun.

Finantarile Ministerului Culturii trebuie sa mearga spre filmul de arta mai mult sau mai putin comercial. Filmul comercial ar trebui sa se autofinanteze si sa devina profitabil ca afacere privata.

Romanii ce gusturi au in materie de filme?

Si asta e o intrebare grea... Din box office-ul 2015 putem deduce faptul ca filmul american, block busterul, e in topul preferintelor, lucru valabil in multe alte tari. Cred ca redeschiderea de sali in orase in care ele nu mai exista va ajuta.

Ada Condeescu, despre relatia cu regizorul Catalin Mitulescu si Horatiu Malaele Interviu

Un sistem de distributie nationala, care sa sustina filmul romanesc si european, e de mult asteptat. Dar traim intr-o epoca in care publicul se reorienteaza spre alte cai de a vedea film, platforme on-line, download, festivaluri de film. Oamenii sunt dispusi acum sa vada un film de cinema pe tableta, ceea ce e o experienta total diferita cu vizonarea in sala de cinema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marian Crisan Orizon, #film nuvela Moara cu noroc, #Orizont thriller, #Orizont Moara cu noroc, #Marian Crisan regizor filme , #filme