De unde provin expresiile uzuale pe care le folosesc romanii. Explicatiile surprinzatoare pentru "ti-a mancat pisica limba", "a freca menta" sau "o intorci ca la Ploiesti"

Duminica, 18 Octombrie 2020, ora 06:35
14700 citiri
De unde provin expresiile uzuale pe care le folosesc romanii. Explicatiile surprinzatoare pentru "ti-a mancat pisica limba", "a freca menta" sau "o intorci ca la Ploiesti"
Foto: Pixabay

Romanii folosesc foarte multe expresii in limbajul uzual, dar putini stiu cu adevarat de unde provin si care a fost sensul lor initial. Ziare.com va propune o trecere in revista a unora dintre cele mai populare sintagme.

1. Luna de miere - Oamenii spun adesea ca pleaca in luna de miere, dupa nunta. Expresia provine din Babilonul de acum 4.000 de ani, cand, in prima luna de dupa nunta, tatal mieresei trebuia sa ii ofere ginerelui o bautura alcoolica ce continea miere. Calendarul babilonenilor era lunar, bautura continea miere, astfel ca a aparut expresia "luna de miere". Se considera ca aceasta bautura ii sporea mirelui sansele sa aiba copii cat mai curand, potrivit redescoperaistoria.ro.

2. Ochi pentru ochi - Este o expresie folosita in semn de solidaritate si este cunoscuta si ca "Legea Talionului", care este "viata pentru viata, dintre pentru dinte, ochi pentru ochi". Facea parte din legislatia antica mozaica.

3. Ti-a mancat pisica limba? - Provine din impreiul asirian, cand inamicilor capturati li se taia limba. Limbile erau folosite pentru a hrani pisicile regilor.

4. In vino veritas - se traduce prin "adevarul sta in vin" si provine din Grecia antica, cand cei banuiti de fapte dizgratioase erau imbatati de autoritati si anchetati mai apoi, considerandu-se ca vor spune adevarul sub influenta alcoolului.

5. Calcaiul lui Ahile - se refera la punctul vulnerabil al unei persoane. Potrivit unei legend grecesti, zeita Thetis i-a facut baie fiului ei, Ahile, in Styx, un fluviu despre care se spunea ca desparte infernal si ofera invincibilitate. Totusi, ea l-a tinut de calcai, astfel ca ar fi fost singura parte a corpului sau care nu era protejata. Ahile a fost ucis de o sageata care i-a tintit calcaiul.

6. A freca menta - se foloseste cu sensul de a nu face nimic, a lenevi. Provine din Grecia Antica, cand masa pe care se servea mancarea era frecata cu menta pentru a avea un miros frumos. Responsabilitatea le revenea slujitorilor si era considerata o sarcina foarte usoara.

7. O intorci ca la Ploiesti - semnifica nehotararea si a aparut deoarece orasul Ploiesti este un nod feroviar important din Romania, astfel ca toate trenurile care veneau din Bucuresti si se indreptau catre Transilvania erau nevoite sa opreasca la Ploiesti, unde locomotiva era decuplata de garniture.

8. A trai ca in sanul lui Avraam - simbolizeaza o viata fericita. Provine din Evanghelia lui Luca, unde se spune ca Lazar a murit si a fost dus in sanul lui Avraam, adica in paradis.

9. A avea limba ascutita - cu sensul de a fi rautacios, de a spune lucruri care ii pot deranja pe ceilalti. Este o aluzie la limba sarpelui, care este ascutita si bifurcate si care este considerat un simbol al raului si al vicleniei.

10. A te culca odata cu gainile - se refera la a adormi devreme pentru ca gainile se culca foarte devreme, pe inserate, uneori chiar inainte de a apune soarele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#expresii, #romani, #celebre, #a freca menta, #a avea limba ascutita , #stiri timp liber