De unde provin expresiile uzuale pe care le folosesc romanii? Explicatiile surprinzatoare pentru "abracadabra", "avocatul diavolului" sau "banul nu are miros"

Duminica, 11 Octombrie 2020, ora 00:16
11023 citiri
De unde provin expresiile uzuale pe care le folosesc romanii? Explicatiile surprinzatoare pentru "abracadabra", "avocatul diavolului" sau "banul nu are miros"
Foto: Pixabay

Romanii folosesc foarte multe expresii in limbajul uzual, dar putini stiu cu adevarat de unde provin si care a fost sensul lor initial, pana sa fie reinterpretate. Ziare.com va propune o trecere in revista a celor mai populare sintagme.

1. Abracadabra - Provine din cuvintele ebraice ab (tata), ben (fiu) si Ruah a caddish (Sfantul Duh), potrivit redescoperaistoria.ro.

2. A-si da arama pe fata - In Evul Mediu, falsificatorii faceau monede de arama si le suflau in argint sau aur, cu un strat subtire. Dupa un timp, invelisul incepea sa se degradeze si iesea la iveala materialul initial, arama.

3. Avocatul diavolului - Advocatus Diaboli era o persoana din biserica catolica, ce avea drept responsabilitate sa cerceteze un candidat propus la canonizare, fiind in opozitie cu avocatul domnului, Advocatus Dei.

4. A se bate cu morile de vant - expresia se refera la lupta cu naluci si vine de la personajul lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha, care a pornit la lupta contra unor mori de vant, pe care le percepuse drept adversari.

5. Banul nu are miros - Imparatul roman Vespasian a pus o taxa asupra folosirii closetelor publice, numite si vespasiene. Cand fiul sau, Titus, i-a reprosat acest lucru, Vespasian a luat un ban, i l-a dat sa-l miroasa fiului si i-a zis "vezi, nu are niciun miros".

6. Bataia e rupta din rai - Acesta expresie este folosita de aproape toate popoarele europene. Cu toate ca poate sa para ca are tenta biblica, alaturi de altele, precum "incurcate sunt caile domnului", sau "Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista", ele nu se regasesc in Biblie.

7. Degetul mijlociu (a arata cuiva degetul mijlociu) - In zilele noastre, acest gest, de a arata cuiva degetul mijlociu, este considerat jignitor. Cu sute de ani in urma, inaintea bataliei de la Agincourt, din 1415, francezii au crezut ca o sa iasa victoriosi in fata Angliei, astfel caau decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldatilor luati prizonieri. Asta pentru ca, fara degetul mijlociu, le-ar fi fost imposibil sa mai traga cu arcul, astfel ca nu ar mai fi putut sa lupte niciodata. Cu toate acestea, au pierdut batalia, iar soldatii englezi au inceput sa le arate degetul mijlociu, pe care francezii intentionasera sa il taie.

8. Evrika - A fost strigatul lui Arhimede, cand a descoperit ca un corp scufundat in apa pierde o parte din greutatea lui, egala cu volumul de apa dislocuit.

9. Tara lui Papura Voda - A fost porecla data lui Stefanita, domnitor al Moldovei, in timpul caruia principatul a fost lovit de foamete, oamenii fiind nevoiti sa se hraneasca cu papura.

10. La Pastele Cailor - Conform unei legende populare, la nasterea lui Iisus, in grajdurile lui Craciun, caii au fost nelinistiti. Maica Domnului i-ar fi blestemat sa nu fie satui decat in ziua de Ispas sau de Inaltare, adica in joia din saptamana a sasea de dupa Paste, careia i s-a spus si "Pastele Cailor".

Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Stațiunea Tenerife din Insulele Canare (Spania), una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, inclusiv de către români, e afectată în acest an de proteste masive ale localnicilor....
#expresii, #cuvinte, #semnificatie, #romani, #uzual, #romana , #stiri timp liber
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
Poza raulbaal
raulbaal
rank 5
E Azincourt ,nu Agincourt,mai domnisoara,mama ei de istorie!