Cum arata peste 100 de soiuri de violete? Sunt expuse la Gradina Botanica pana duminica (Galerie foto)

Sambata, 14 Mai 2016, ora 11:53 13918 citiri
Foto: Ziare.com

Peste 100 de soiuri de violete deosebite, care nu se gasesc in florarii, sunt expuse pana duminica seara la Gradina Botanica din Bucuresti.

Ca in fiecare primavara si toamna, Clubul Roman de Gesneriaceae, adica zeci de pasionati din toata tara care importa si cresc violete de colectie, isi prezinta in "casuta rosie" de la Gradina Botanica cele mai frumose realizari.

"Pink Sensation", "Flamenco", "Fandango", "Psychedelic Show", "Arctic Sky", "Sparkleberry", "Sunset Kiss", "Poltergeist" sau "Rob's Smarty Pants" sunt doar cateva dintre soiurile expuse anul acesta.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Toate cele 130 de plante, intre care se regasesc 110 soiuri, au fost aduse de acelasi colectionar - Bogdan Vintilescu, in varsta de 25 de ani, student in ultimul an la Farmacie.

Foto: Ziare.com

Acasa, in apartament, a avut si sute de plante, pe care le creste pe rafturi, la lumina artificiala, dar a trebuit sa mai rareasca dintre ele acum ca are de pregatit licenta, dar si pentru a crea spatiu pentru noutati.

De 10 ani investeste in aceasta pasiune. A cumparat plante sau doar frunze pe care le-a prins singur de la colectionari si vanzatori specializati din SUA, Rusia, Ucraina, Lituania, Germania, Elvetia si din alte tari si a incercat sa creeze si el soiuri.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

O frunza dintr-o violeta de colectie, despre care nu stii daca se prinde si creste, costa 5 dolari, iar planta cumparata din afara costa 25 de dolari, la care se adauga 10 dolari pentru transport. Bogdan mai are de platit si o factura consistenta la lumina pentru a isi intretine pasiunea.

Foto: Ziare.com

Totusi, plantele le vinde cu maxim 30 de lei, considerand ca nimeni n-ar plati mai mult. Dintre cele expuse la Gradina Botanica, pentru 30 a discutat deja cu o doamna din Bulgaria, care va veni sa le ia de la Bucuresti.

In urma cu 10 ani i-a placut sa isi ajute bunica sa planteze muscate si de atunci se ocupa si el de flori. Considera ca un hobby isi merita costurile, dar ar vrea pe viitor sa aiba si o afacere cu flori.

Foto: Ziare.com

La expozitie sunt prezenti si alti membri ai clubului, chiar daca nu expun, pentru ca au aceasta ocazie de doua ori pe an sa se intalneasca. Altfel, tot anul fac schimb de frunze intre ei si prezinta fiecare grupului ce a mai realizat.

"Fiecare se lauda cu copilasii. Aveam acasa la un moment dat peste 250, acuma mi-am luat si un catel si nu m-am mai ocupat", spune Simona Dimian, in varsta de 49 de ani.

O alta membra a clubului, studenta la horticultura in anul III, isi face planuri sa se licentieze in floricultura, pe violete.

Foto: Ziare.com

Acum sapte ani a cumparat frunze din aceste violete de colectie de pe un site, dar nu i s-au prins asa ca a cautat ajutor si a gasit Clubul Roman de Gesneriaceae. Acum are 100 si ceva de plante, pe care le poate tine la lumina naturala, pentru ca sta la curte.

"Sunt usor de intretinut, iar recompensele sunt foarte mari", spune Georgiana Toma, care spera si ea sa deschida o sera.

Expozitia ramane deschisa pana duminica la ora 18.00.

Foto: Ziare.com

Intr-o vizita la Gradina Botanica va puteti bucura si de florile de afara: sunt infloriti stanjenei, bujori si cateva din multitudinea de tufe de trandafiri.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News