Cainii nu trebuie lasati niciodata singuri intr-o masina. Temperaturile le pot provoca supraincalzire, nu doar vara

Sambata, 11 Iulie 2020, ora 06:30
8652 citiri
Cainii nu trebuie lasati niciodata singuri intr-o masina. Temperaturile le pot provoca supraincalzire, nu doar vara
Foto: Pixabay

Lasarea cainilor in masini parcate poate fi periculoasa tot timpul anului, chiar si iarna, cand temperaturile exterioare sunt relativ scazute, avertizeaza oamenii de stiinta.

Expertii in bunastarea cainilor, de la Universitatea Nottingham Trent, au monitorizat temperaturile din interiorul masinilor din Marea Britanie, in fiecare zi, timp de doi ani.

Au constatat ca maximele (temperaturile de la amiaza) depaseau 25 grade C in fiecare luna a anului - suficient de mult pentru a provoca supraincalzirea unui caine, in special din rasele cu fete plate, cum ar fi bulldogii si pugii.

Intre 2010 si 2019, Proctectia animalelor din Marea Britanie a primit aproape 70.000 de apeluri care reclamau expunerea la caldura a animalelor, cele mai multe legate de caini inchisi in masini fierbinti, noteaza Daily Mail.

Doar 20 de minute intr-o masina inchisa pot provoca un atac de caldura, care ucide unul din sapte caini.

Cei mai multi caini sunt confortabili cu intre 15 si 25 de grade Celsius, dar acest lucru variaza in functie de rasa, varsta si starea de sanatate, spun cercetatorii.

Cainii nu trebuie lasati niciodata singuri in masini, deoarece chiar si cateva minute in caldura inabusitoare pot fi fatale.

"Oamenii presupun ca riscul este numai la amiaza, in timpul verii, cand de fapt masinile pot atinge temperaturi potential periculoase pentru animalele de companie pe tot parcursul anului, dupa-amiaza", spune autorul studiului, dr. Anne Carter, lector principal la Scoala de Stiinte Animale si Mediu de la Universitatea Nottingham Trent.

Studiul inregistrat continuu temperaturile din patru vehicule stationate, la intervale de 15 minute, pe o perioada de doi ani.

S-a descoperit ca intre aprilie si septembrie maximele depasesc 35 grade C, ceea ce este suficient de fierbinte pentru a provoca supraincalzirea la toate rasele de caini.

De asemenea, echipa de cercetatori a constatat ca cele mai ridicate temperaturi interne ale vehiculelor au fost atinse intre orele 16:00 si 17:00.

Cea mai ridicata temperatura observata in studiu a fost 54,3 grade C si a fost inregistrata la 16:57 pm in iunie 2018.

Cainii nu transpira, ca oamenii, si prin urmare isi regleaza temperatura corpului (se racoresc) gafaind. Insa in vehiculele inchise nici gafaitul nu mai ajuta si devine dificil, din cauza umiditatii si a lipsei circulatiei aerului.

Pe langa gafait, semnele de sufocare de caldura la caini includ gingiile si limba rosie sau intunecata, confuzie si instabilitate, diaree, varsaturi si agitatie.

Daca animalul nu este racit rapid si transportat de urgenta la un veterinar, supraincalzirea ii poate fi fatala.

"Din pacate, in fiecare an auzim de caini care sufera pentru ca sunt lasati in masini in zilele calduroase, dar noutatea descoperita in studiul nostru aceasta este ca trebuie sa fim atenti la acest lucru pe tot parcursul anului", a spus Runa Hanaghan, director veterinar la Dogs Trust.

"Multi oameni inca mai cred ca este in regula daca geamurile sunt lasate deschise sau masinile parcate la umbra, dar adevarul este ca toate astea e foarte posibil sa nu aiba nici o importanta, astfel ca recomandam cu tarie c proprietarii de caini sa nu isi lase cainii inchisi in masina", subliniaza Runa Hanaghan.

Cainii pot muri de supraincalzire chiar si atunci cand masina este in miscare, dar nu are aer conditionat corespunzator, adauga autorii studiului.

"Riscul nu se limiteaza la a lasa animalul intr-un vehicul", a declarat co-autorul studiului, Emily Hall, de la Universitatea Nottingham Trent.

"Multe masini moderne sunt echipate cu aer conditionat, dar modelele mai vechi pot avea doar aerisiri sau niciun mecanism de ventilatie in toate compartimentele de depozitare. Cainii transportati in aceste vehicule ar putea fi expusi la temperaturi interne periculos de ridicate in timpul calatoriilor lungi".

Studiul, care a fost publicat in Open Veterinary Journal, a analizat, de asemenea, riscul de a pastra in vehicule medicamente care nu sunt refrigerate.

Acestea sunt expuse, pe tot parcursul anului, riscului de a depasi limitele de temperatura de stocare autorizate, care variaza de la 15 si 25 de grade Celsius.

Luna trecuta cercetatorii in domeniul sanatatii cainilor de la Universitatea Nottingham Trent si Colegiul Veterinar Royal au descoperit ca rasele brahecefalice sau "cu fata plata" prezinta cele mai mari riscuri, in caz de supraincalzire. Reproductia selectiva extrema pentru aceste rase face aproape imposibila "racirea" lor.

Bulldogul englez, de exemplu, este de 14 ori mai probabil sa sufere un atac de caldura decat un Labrador.

Alti caini cu fata plata, cu risc crescut, includ bulldogul francez (de sase ori mai probabil sa sufere un atac de caldura), Dogue de Bordeaux (de cinci ori) si pug (de trei ori).

Intr-un sondaj realizat in 2015 pe un esantion de peste 28.000 de proprietari de caini, 21% au raportat ca si-au lasat cainele nesupravegheat intr-o masina, timp de peste 20 de minute.

Numarul de apeluri catre Protectia Animalelor din Marea Britanie, privind caini inchisi in masini fierbinti, a crescut de la 7.187 in 2016, la 8.300 in 2018.

Proprietarii de caini iubesc cateii mici, cu fata plata.

Insa pugii, bulldogii englezi si bulldogii francezi deja au inceput sa scada in popularitate in fata Dachshunds (Teckel) si se preconizeaza ca pana la sfarsitul anului vor fi detronati in preferintele britanicilor de aceasta miniatura de catel, cel mai mic caine mic din Marea Britanie, potrivit organizatiei de bunastare a cainilor, Clubul Kennel.

Expertii in sanatate si asistenta medicala veterinara au avertizat de-a lungul timpului ca rasele cu fata plata (brahecefalice) pot suferi, genetic, o serie de probleme de sanatate, cum ar fi respiratia si afectiunile ochilor, din cauza capului micut.

"Speram ca scaderea inregistrarilor cainilor cu fata plata este un semn ca mai multi cumparatori si crescatori de catelusi au inceput sa inteleaga problemele de sanatate cu care aceste rase se pot confrunta si sa puna mai mult pret pe calitatea vietii animalului de companie. Prea des acesti caini sunt cumparati sub impulsul "vai, cat sunt de draguti!" si cu prea putina intelegere a potentialului lor de probleme de sanatate, iar asta sfarseste cu suferinta pentru caini", a declarat Dan O'Neill, presedintele Grupului de lucru Brachycephalic, format din veterinari, organizatii nationale de protectie a animalelor, oameni de stiinta si cluburi pentru caini de rasa.

Cresc temperaturile. Când vom avea 24 de grade Celsius în Capitală
Cresc temperaturile. Când vom avea 24 de grade Celsius în Capitală
Vremea tinde să devină tot mai frumoasă în următoarele zile, în special în zona de sud a țării. Vom scăpa de nori, iar soarele va străluci ridicând temperaturile. Meteorologii au...
Plan roșu de intervenție activat în Constanța după impactul dintre un microbuz cu 15 elevi și o mașină VIDEO
Plan roșu de intervenție activat în Constanța după impactul dintre un microbuz cu 15 elevi și o mașină VIDEO
Autorităţile din Constanta au activat, miercuri, 27 martie, Planul Roşu de Intervenţie, după un accident în care au fost implicate un autoturism si un microbuz. Cincisprezece copii sunt...
#animale de companie, #caine, #masina, #supraincalzire, #caldura, #temperaturi, #canicula, #vara, #iarna, #bulldog , #stiri timp liber