Adevarata poveste a lui Mos Craciun

Joi, 24 Decembrie 2020, ora 20:00
10787 citiri
Adevarata poveste a lui Mos Craciun
FOTO Pinterest

Mos Craciun este vazut drept cel mai bun prieten al copiilor, personajul magic pe care cei mici il asteapta tot anul si care le aduce cadourile cerute in scrisoare in noaptea de Craciun, in functie de cat de cuminti au fost pe parcursul anului. El face inconjorul lumii cu sania lui trasa de reni si intra prin hornurile locuintelor pentru a lasa darurile sub brad. Asta stiu copiii, dar care este adevarata poveste a lui Mos Craciun?

Cine a fost Sfantul Nicolae?

Mos Craciun, cunoscut si sub numele de Sfantul Nicolae sau Kris Kringle, isi are inceputurile in secolul al III-lea, cand Sfantul Nicolae a mers pe pamant si a devenit aparatorul copiilor, potrivit History.com.

Legenda Sfantului Nicolae ne duce cu mult in trecut, pana la un calugar, numit Sfantul Nicolae. Se crede ca el s-a nascut in jurul anunlui 280, dupa Hristos, in Turcia, langa Myra.

Se spune ca si-a dat toata averea mostenita saracilor si bolnavilor. Una dintre cele mai cunoscute povesti este cea cand a salvat trei surori care urmau sa fie vandute de tatal lor pentru a fi fie sclave, fie prostituate, deoarece erau saraci, iar femeile nu aveau zestre, fara de care nu se puteau casatori. Astfel, Sfantul Nicolae le-a oferit zestrea necesara si le-a oferit sansa la o viata decenta.

De-a lungul anilor, Sfantul Nicolae a fost asociat cu protectorul copiilor si al marinarilor si era cunoscut pentru cadourile pe care le oferea intotdeauna copiilor ce ii ieseau in cale.

Cand a ajuns prima data Sfantul Nicolae in cultura populara?

Sfantul Nicolae a intrat pentru prima data in cultura populara americana spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. In decembrie 1773, un ziar din New York a scris ca mai multe familii olandeze s-au adunat pentru a onora aniversarea mortii lui.

Cum s-a ajuns de la Sfantul Nicolae la Mos Craciun?

Mos Craciun a evoluat din porecla olandeza a lui Nick Sinter Klass, o forma prescurtata a Sint Nikolaas (Sfantul Nicolar in olandeza).

In 1804, John Pintard, membrul Societatii Istorice din New York, a prezentat xilografii ale Sfantului Nicolae, fiind prezentat printre ciorapi plini cu jucarii si fructe, atarnati deasupra unui semineu.

In 1809, Washington Irving a popularizat povestile cu Sinter Klaas, in cartea sa, The History of New Yrok. Sinter Klaas a fost descris in mai multe feluri, fie ca un barbat cu o palarie albastra in trei colturi, o vesta rosie si ciorapi galbeni, fie ca un barbat cu o palarie cu boruri largi si cu o pereche imensa de pantaloni, stransi cu o curea la mijloc.

Cand si-a facut loc in traditiile Craciunului?

In traditiile Craciunului, a inceput sa apara si oferirea cadourilor copiilor la inceputul secolului al XIX-lea.

Magazinele au inceput sa promoveze cumparaturile de Craciun in 1820, iar in 1840 ziarele au inceput sa creeze sectiuni separate pentru reclamele de sarbatori, care includeau imagini populare cu noua varianta de Mos Craciun.

Mii de copii din Philadelphia vizitau, in 1841, un magazin care a venit cu ideea de a avea un Mos Craciun in marime naturala pentru cei mici. A fost doar o chestiune de timp pana cand magazinele au preluat ideea si au inceput sa atraga parinti si copii printr-un Mos Craciun viu, adica un barbat costumat.

De exemplu, la inceputul anilor 1890, Armata Salvarii avea nevoie de bani pentru a le oferi o masa de Craciun familiilor nevoiase. Au imbracat barbatii someri in costume de Mos Craciun si i-au trimis pe strazile din New York pentru a solicita donatii.

Cel mai cunoscut magazin de acest tip este Kris Kingle, din filmul "Miracle on 34 Street", din 1947.

Cum a aparut imaginea actuala a lui Mos Craciun?

In 1822, Clemen Clarke Moore, un ministru episcopal, a scris o poezie de Craciun pentru cele trei fiice ale sale, intitulata "O relatare a unei vizite a Sfantului Nicolae", cunoscuta sub numele de "'Twas the Night Before Christmas".

Aceasta poezie este responsabila de imaginea pe care o avem acum asupra lui Mos Craciun, prezentat drept "un elf batran, drept si vesel", cu capacitatea supranaturala de a urca pe casele oamenilor si de a cobora pe hornuri. El zboara din casa in casa, calatorind intr-o "sanie in miniatura", condusa de opt reni, lasand copiilor cadourile pe care le merita.

In 1881, caricaturistul Thomas Nast a pornit de la poemul lui Moore si a desenat prima imagine cu Mos Craciun care trece deja in modernist, fiind o prezentare foarte asemenatoare cu cea de astazi.

Desenul lui a aparut in Harper's Weekly si il descria pe Mos Craciun ca pe un batran rotunjor, vesel, cu barba mare si alba, tinand un sac cu jucarii pentru copii. Nast este cel care i-a dat lui Mos Craciun costumul rosu stralucitor, cu blana alba, dar si cel care a adaugat povestii atelierul de la Polul Nord, elfii care il ajuta sa construiasca jucariile si pe sotia sa, domna Claus.

Mos Craciun in America

In Statele Unite ale Americii, Mos Craciun apare zburand pe sania lui magica, condusa de renii Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupidon, Donner, Blitzen si Rudolph.

Povestea renilor si numele lor au aparut in poemul lui Moore, chiar daca au mai suferit modificari de-a lungul anilor:

"More rapid than eagles his coursers they came,

And he whistled, and shouted, and call'd them by name:

"Now, Dasher! Now, Dancer! Now, Prancer, and Vixen!

"On, Comet! On, Cupid! On, Dunder and Blixem!", este strofa care ii mentioneaza.

Atelierul lui Mos Craciun este la Polul Nord, unde copiii din intreaga lume trimit scrisorile cu ceea ce isi doresc. In plus, in Ajunul Craciunului, ei trebuie sa lase lapte si fursecuri pentru Mos Craciun, dar si morcovi pentru reni.

Mos Craciun are doua liste, una cu copiii obraznici, si una cu copiii cuminti. Parintii se folosesc adesea de aceasta poveste pentru a se asigura ca se comporta frumos cei mici. Listele sunt amintitite pentru prima data in piesa "Santa Claus is coming to town", in 1934:

"He's making a list

And checking it twice;

Gonna find out Who's naughty and nice

Santa Claus is coming to town

He sees you when you're sleeping

He knows when you're awake

He knows if you've been bad or good

So be good for goodness sake!"

Rudolf, cel mai faimos ren

Ruloph, cel mai faimos ren, a aparut la peste o suta de ani dupa cei opt reni zburatori, inhamati la sania lui Mos Craciun.

Renul cu nasul rosu a fost creatia lui Robert L. May, redactor la un magazin universal, Montgomery Ward.

In 1939, May a scris o poezie pentru a-si spori vanzarile in magazine. Astfel, a scris povestea lui Rudolph, un ren tanar care era tachinat din cauza nasului sau rosu si mare.

Insa, in Ajunul Craciunului, cand Mos Craciun era ingrijorat ca nu ii va ajunge o noapte sa livreze toate cadourile, Craciunul a fost salvat de Rudolph, care a condus sania prin noapte ajutandu-se de lumina nasului sau rosu.

Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Hakan Sukur (51 de ani), unul dintre cei mai buni marcatori din istoria fotbalului turc, fost coleg cu Gică Hagi și Gică Popescu la Galatasaray, trăiește un adevărat coșmar legat de...
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
#Mos Craciun, #cadouri Craciun, #poveste, #Rudolph, #reni Mos Craciun, #sanie Mos Craciun , #stiri timp liber