25 de ani la caderea Zidului Berlinului - proiectii si dezbateri la Cinepolitica Extra Time

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 22:53
1667 citiri
25 de ani la caderea Zidului Berlinului - proiectii si dezbateri la Cinepolitica Extra Time

Un moment de cotitura din istoria ultimului secol, caderea Zidului Berlinului, este tema celei de-a doua editii a evenimentului Cinepolitica Extra Time, care va avea loc intre 17 si 19 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti.

Seria de proiectii si dezbateri marcheaza 25 de ani de la prabusirea Zidului si a simbolicei Cortine de Fier care a impartit Europa in doua. Sase filme si doua dezbateri cu istorici, sociologi si politologi vor pune in discutie mostenirea Cortinei de Fier si zidurile ridicate in Europa ultimelor decenii.

Cinepolitica Extra Time va incepe luni, 17 noiembrie, de la 18.00, cu o reconstituire unica a imprejurarilor in care un Zid a taiat Berlinul in doua: "Up to the Border - A Personal View of the Berlin Wall" (Germania, 2012), in regia lui Claus Oppermann si Gerald Grote. In august 1961, Guvernul Republicii Democrate Germane punea prima piatra pe fundatia "celui mai urat monument din lume", un zid din blocuri de ciment. In stare de soc, locuitorii au inceput sa filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de inregistrari inedite, din arhive private, filmul spune povesti incredibile, emotionante despre Zidul Berlinului.

Seara de luni va continua, de la 21:30, cu povestile socante a cinci cetateni est-germani arestati dupa ce au incercat sa fuga din tara, din multi-premiatul "Face the Wall / Gesicht zur Wand" (2009). Stefan Weinert documenteaza metodele de urmarire, interogare, tortura si detentie ale STASI, politia secreta a Germaniei de Est, aplicate pe circa 72.000 de fosti prizonieri.

Cum a fost posibil?, este intrebarea de la care porneste documentarul lui Ullrich Kasten, "It Happened in August. Building the Berlin Wall - Anatomy of a Political Crisis" (2001). Intr-o dimineata de august, in 1961, Berlinul a fost impartit in doua, cu arma in mana, la ordinul conducerii Secretarului General al Partidului Socialist Unit, Walter Ulbricht. Mai intai cu sarma ghimpata, apoi cu blocuri uriase de ciment. Exodul cetatenilor spre Vest fusese blocat. Folosind marturii, documente si imagini din arhive, filmul reia contextul impartirii brutale a Europei in doua si detaliaza viata cotidiana a germanilor, in jurul Zidului. Filmul va fi proiectat marti, 18 noiembrie, de la 18.00.

Cinepolitica Extra Time este un eveniment "off season" al Festivalului International de Film Cinepolitica. Mai multe detalii despre festival pe site-ul oficial.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#zid Berlin festival film, #festival film Cinepolitica Bucuresti , #filme