Cod galben de ploi torențiale în peste trei sferturi din țară. Până când este în vigoare avertizarea

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 11:43 5910 citiri
Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru mai multe zone ale ţării, valabilă de la ora 12.00, până duminică seară FOTO: Arhivă Ziare.com

Meteorologii au emis, vineri, 29 iulie, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru mai multe zone ale ţării, valabilă de la ora 12.00, până duminică seară.

În zonele de vest şi sud persistă valul de căldură, maximele ajungând până la 37 de grade.

Potrivit ANM, de vineri, de la ora 12.00, până duminică la ora 22.00, este cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ, la deal şi la munte, local în Transilvania, Banat şi Oltenia, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (29/30 iulie) şi în Moldova şi nordul Dobrogei.

Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. Din după-amiaza zilei de sâmbătă (30 iulie), instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată, îndeosebi în jumătatea de vest a ţării”, a transmis ANM.

Meteorologii precizează, de asemenea, că valul de căldură se menţine.

”În vestul şi în sudul ţării valul de căldură se va intensifica şi îndeosebi în după-amiaza zilei de sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade”, a mai transmis ANM.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat, pe alocuri, şi în restul teritoriului. Duminică (31 iulie) valul de căldură va persista local în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com