Vremea rea face ravagii în România. Zonele cele mai afectate de vijelii puternice și ninsori abundente FOTO

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 18:32
3537 citiri
Vremea rea face ravagii în România. Zonele cele mai afectate de vijelii puternice și ninsori abundente FOTO
ISU Arad informează că zona de munte a judeţului se află, până duminică la ora 18,00, sub atenţionare meteorologică cod galben FOTO Facebook/ ISU Arad

Pompierii militari arădeni au intervenit sâmbătă, 4 februarie, în municipiul Arad şi în judeţ, unde vijelia a rupt copaci şi a provocat desprinderea unor elemente de construcţie de pe mai multe clădiri.

În contextul avertizării cod galben de viscol şi ninsori, pompierii au cele mai multe intervenţii în municipiul Arad, la copaci rupţi, cum ar fi pe străzile Barbu Lăutaru, Nicolae Alexici sau Şcoalei.

De asemenea, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad, au loc intervenţii pentru îndepărtarea unor "elemente de construcţie cu pericol de cădere", pe străzile Mărăşeşti, Calea Aurel Vlaicu, Banu Mărăcine, Nicolae Grigorescu, Piaţa Sporturilor şi bulevardul Revoluţiei.

În judeţ, pompierii militari au acţionat pe şosele din zona Sebiş şi între localităţile Mădrigeşti şi Juliţa, unde vântul a rupt copaci.

ISU Arad informează că zona de munte a judeţului se află, până duminică la ora 18,00, sub atenţionare meteorologică cod galben.

"În intervalul menţionat, temporar va ninge şi vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50...70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 m vântul va depăşi 80...90 km/h, astfel încât va fi viscol şi vizibilitate scăzută", a transmis ISU.

Vijelia se manifestă de câteva ore şi în zona de câmpie, respectiv în municipiu şi împrejurimi.

Meteorologii au emis sâmbătă, 4 februarie, mai multe avertizări cod portocaliu și galben de ninsori şi vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării.

COD PORTOCALIU

O avertizare cod portocaliu de viscol a fost emisă pentru Carpaţii Meridionali la peste 1800 m altitudine, intervalul de valabilitate fiind 04 februarie, ora 20:00 - 05 februarie, ora 20:00.

La altitudini de peste 1800 m, în Carpaţii Meridionali, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90-100 km/h) şi vizibilitate foarte redusă.

Un alt cod portocaliu de vânt și viscol a fost emis pentru litoral și este valabil în 5 februarie, între 02:00 și 20:00. Temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze de 70-80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona judeţului Constanţa.

Vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie)

COD GALBEN

O avertizare cod galben de viscol şi ninsori moderate cantitativ la munte a fost emisă pentru intervalul 4 februarie, ora 11:00 - 05 februarie, ora 20:00.

La munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m va depăşi 80-90 km/h. Temporar va fi viscol şi vizibilitate redusă. În Carpaţii Meridionali şi Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20-25 cm.

În Carpaţii Meridionali şi de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie). De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice, potrivit ANM.

Jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei şi Dobrogea se află, de asemenea, sub cod galben, fiind anunţate intensificări ale vântului, perioade cu viscol şi transport de zăpadă, începând de sâmbătă de la ora 20 până duminică la aceeaşi oră.

Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50-70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) va ninge şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate redusă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Județele care intră sub cod portocaliu de vijelii puternice. Rafalele de vânt vor ajunge la 90 de kilometri la oră
Județele care intră sub cod portocaliu de vijelii puternice. Rafalele de vânt vor ajunge la 90 de kilometri la oră
Vin vijelii puternice, cu rafale de vânt ce pot ajunge la 90 de kilometri la oră, au anunțat meteorologii, care au emis, miercuri, 17 aprilie, mai multe avertizări nowcasting cod portocaliu....
Apelurile la 112 vor fi localizate cu o mai mare acuratețe. Noul sistem va fi folosit doar pe timpul gestionării unor situații de urgență
Apelurile la 112 vor fi localizate cu o mai mare acuratețe. Noul sistem va fi folosit doar pe timpul gestionării unor situații de urgență
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care aprobă OUG privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Este vorba despre un nou tip de...
#vreme rea, #vijelii, #ninsoare, #Arad, #ISU , #vremea