Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 22:29
3469 citiri
Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”
Vot FOTO: Unsplash.com

Reducerea vârstei pentru dreptul de vot, de la 18 la 16 ani, ar putea avea de fapt beneficii atât pentru adolescenți, care își pot exprima liber opțiunile politice dar mai este o altă latură care ține de o legitimitate mai mare a procesului electoral.

Astfel, cei care acum împlinesc vârsta la care se eliberează cartea de identitate, ar putea vota la alegerile locale și la cele europarlamentare din 2024.

O propunere legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare, de la 18 ani la 16 ani, a fost adoptată tacit marți, 6 septembrie, de Senat.

Proiectul urmează să fie dezbătut și de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Cristian Hrituc: ”Tinerii au mai mult acces la informație decât bătrânii”

Dacă este bine sau nu ca adolescenții să voteze cine va conduce o localitate sau cine îi va reprezenta în Parlamentul European, am dezbătut cu analistul Cristian Hrituc. El este de părere că generația tânără nu se lasă ușor influențată de ideologii și doctrine la fel cum o fac cei foarte în vârstă, de exemplu, care își iau informația doar de la televizor și accesează canalele în funcție de interes.

”Eu nu cred că este mai ușor de manipulat un tânăr de 16 ani, care își poate verifica informațiile, având acest reflex, datorită faptului că este prins în sistemul de învățământ, decât un pensionar, de exemplu, care își ia informațiile de la televizor. Nu vreau să jignesc pe nimeni făcând această afirmație, însă s-a demonstrat, prin studii sociologice, că tinerii își iau informația mai mult din mediul online, pe când vârstnicii își iau informația mai mult de la televizor.

Iar dacă ne uităm ce înseamnă televiziune în prezent și corelăm și cu informațiile apărute în ultima vreme conform cărora partidele practic au cumpărat tăcerea televiziunilor, cred că ajungem în ipostaza în care putem constata că tinerii au acces la mai multă informație față de bătrâni. Pentru că poate să-și ia informația de pe internet și să o verifice din mai multe surse”, a explicat politologul.

Expertul a mai precizat că trebuie să avem în vedere studiile sociologice care arată că tinerii de la 16 ani pot fi raționali și nu trebuie să uităm că legiuitorul a dat dreptul tinerilor să muncească de la această vârstă. ”Astfel, având capacitatea să muncească, au capacitatea să și voteze”.

Avantajele scăderii vârstei pentru dreptul de vot

Analistul politic a mai arătat că România nu ar fi singura țară europeană în care tinerii votează de la 16 ani. Iar încurajarea în luarea unor decizii în ceea ce privește viitorul lor îi va ajuta pe aceștia să își exprime opțiunile în ceea ce privește reprezentarea la nivel politic cu mai mare exigență.

”Putem spune că este normal să începem să scădem și noi vârsta în privința dreptului la vot, mai ales că și alte state europene, cum sunt Grecia, Austria, Germania- în partea de alegeri locale-, au dat dreptul la vot de la 16 ani. Și nu cred că trebuie să ne speriem de faptul că tinerii ar putea fi manipulați mai ușor.

De fapt, sunt două avantaje majore ale scăderii vârstei la vot. Primul ar fi că acest lucru înseamnă o legitimitate mai mare. Apoi, am putea să spunem că tinerii, odată implicați în acest proces, ar putea să-și mențină mai mult timp decizia de a merge la vot și vor fi prezenți și la alte scrutinuri.

Eu cred că tinerii români sunt destul de adaptați la vremurile acestea, am văzut ultimele sondaje făcute în rândul lor și am putut constata cu plăcere că avem un număr mare pro-valori, pro-UE, pro-NATO. Nu văd un pericol la acest moment prin faptul că scădem pragul de vârstă pentru vot”, a mai precizat Cristian Hrituc.

Gelu Duminică: ”Dacă la 16 ani poți avea o relație, nu văd de ce responsabilitatea să nu fie lărgită”

De asemenea, sociologul Gelu Duminică a explicat pentru Ziare.com, referitor la decizia ca tinerii să poată vota începând de la 16 ani, că tinerii pot alege în cunoștință de cauză chiar la această vârstă.

”E o temă largă de dezbatere. Chiar nu știu dacă sunt pregătiți însă sunt sigur că pot fi cel puțin la fel de bine pregătiți ca mulți dintre cei care își bat joc de votul lor, majori fiind.

Dacă la 16 ani poți munci, poți avea o relație, etc, nu văd de ce "responsabilitatea" să nu fie lărgită și în ceea ce privește votul”,a explicat Gelu Duminică

Senatul a adoptat tacit, marţi, 6 septembrie, propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 4 septembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a condus şedinţa.

Propunerea, iniţiată de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi, modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#vot 16 ani, #lege, #beneficii vot, #tur scrutin, #alegeri 2024 , #stiri politice