Doi voluntari britanici au murit la Soledar, loviți de un obuz rusesc în timp ce evacuau o femeie în vârstă

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 09:10
1961 citiri
Doi voluntari britanici au murit la Soledar, loviți de un obuz rusesc în timp ce evacuau o femeie în vârstă
Chris Parry și Andrew Bagshaw FOTO Twitter

Ministerul de Externe de la Londra a confirmat moartea a doi voluntari britanici în estul Ucrainei: Chris Parry și Andrew Bagshaw au dispărut pe 6 ianuarie. Au fost văzuți ultima oară în zona Soledar, unde aveau loc lupte grele.

Anterior, Ministerul de Externe i-a avertizat în mod repetat pe britanici să nu călătorească în Ucraina.

Potrivit rudelor victimelor, Chris și Andrew au fost uciși în timp ce încercau să evacueze o femeie în vârstă: un obuz de artilerie le-a lovit mașina. La începutul lunii ianuarie, mercenari grupării Wagner au raportat deja că au găsit cadavrul unuia dintre britanici.

„Angajamentul său dezinteresat de a-i ajuta pe cei bătrâni, tineri și săraci ne-a făcut pe toți, familia lui extinsă, să fim mândri de el”, a spus familia lui Chris Parry într-o declarație. „Nu ne-am gândit niciodată că va trebui să ne luăm rămas bun de la Chris, pentru că el a avut Toată viața îi avea în față. Era un fiu grijuliu, un frate fantastic, cel mai bun prieten pentru mulți și partenerul iubitor al Olgăi."

„Chris era un tânăr încrezător, deschis și aventuros, care era devotat tuturor celor pe care îi cunoștea. A lucrat ca programator, adesea departe de casă, dar Cornwall a fost întotdeauna casa lui. Îi plăcea cățăratul, ciclismul, alergatul și parașutismul și își dorea să călătorească în jurul lumii", se spune în comunicat. "În martie, în timpul cel mai întunecat de la începutul invaziei ruse, el a călătorit în Ucraina pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași, salvând peste 400 de vieți umane și multe animale abandonate".

Al doilea voluntar decedat, omul de știință Andrew Bagshaw, era cetățean britanic, dar locuia în Noua Zeelandă. A ajuns în Ucraina în aprilie. Părinții lui au spus despre Chris și Andrew că au livrat mâncare și medicamente și i-au ajutat pe bătrâni.

"Andrew și-a riscat cu abnegație propria viață de multe ori și a salvat mulți oameni. Îl iubim și suntem foarte mândri de ceea ce a făcut", au spus părinții într-un comunicat. "Lumea trebuie să sprijine puternic Ucraina, să îi ofere asistența militară de care are nevoie acum și să ajute la reconstrucția țării distruse după război”.

Într-un interviu acordat BBC Radio Cornwall pe 2 ianuarie, Chris Parry, care se afla pe atunci lângă Bahmut, a explicat că a fost motivat în primul rând de dorința de a ajuta copiii.

„A-i ajuta să iasă din zona de război este cu siguranță cel mai important lucru”, a spus el la acea vreme.

Și pe 3 ianuarie, cu trei zile înainte ca voluntarii să dispară, Parry i-a spus unui reporter independent că s-a oferit voluntar să lucreze ca șofer de remorcher. Potrivit acestuia, rudele persoanelor care trebuiau evacuate i-au cerut ajutor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atac ucrainean în orașul Tokmak. Cel puțin 16 oameni au murit și 20 au fost răniți FOTO/VIDEO
Atac ucrainean în orașul Tokmak. Cel puțin 16 oameni au murit și 20 au fost răniți FOTO/VIDEO
Reprezentanții ruși din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, anunță că cel puţin 16 persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în bombardamente în oraşul Tokmak - aflat sub...
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Șeful forțelor armate ale Marii Britanii, amiralul Sir Tony Radakin a estimat că 25% din navele Rusiei din Marea Neagră au fost scufundate sau avariate. Acum, britanicii au dezvăluit cu...
#Voluntari, #britanici, #morti, #soledar, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina