Andrei Volosevici, primarul din Ploiești, a fost achitat printr-o sentință definitivă a ÎCCJ. Era acuzat de grave fapte de corupție

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 05:54
2791 citiri
Andrei Volosevici, primarul din Ploiești, a fost achitat printr-o sentință definitivă a ÎCCJ. Era acuzat de grave fapte de corupție
Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, achitat definitiv în dosarul de corupție FOTO observatorulph.ro

Liviu Andrei Volosevici, primarul municipiului Ploiești, a fost achitat joi, 20 ianuarie 2022, printr-o sentință definitivă a ÎCCJ în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu și trafic de influență.

Instanța Supremă a decis, după trei amânări, să respingă apelurile formulate atât de DNA cât și de Primăria Ploiești la sentința dată de instanța de fond prin care Volosevici era și atunci achitat.

”Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti şi de partea civilă Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Ploieşti împotriva sentinţei penale nr. 156 din 11 decembrie 2019 a Curţii de Apel Ploieşti – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti rămân în sarcina statului. Obligă apelanta parte civilă Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Ploieşti la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 ianuarie 2022”, este soliția pe scurt în doarul primarului din Ploiești.

Andrei Volosevici a fost deferit justiției pe 28 iunie 2016 sub acuzațiile de abuz în serviciu și trafic de influență. Ancheta a fost instrumentată de DNA Ploiești. Ancheta procurorilor anticorupție l-a împiedicat pe Volosevici să mai candideze pentru un nou mandat la Primăria Ploieștiului la alegerile locale din 2016.

În rechizitoriul întocmit s-a reținut următoarea stare de fapt:

În calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea dispozițiilor legale, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a inițiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA. Proiectul consta în finanțarea și realizarea în comun a unor acțiuni, servicii și proiecte de interes public local și avea ca obiectiv principal funcționarea echipei de fotbal FC Petrolul.

În același scop, la data de 03 septembrie 2009, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și societatea comercială FC Petrolul SA Ploiești, contract încheiat prin nerespectarea dispozițiilor Legii administrației publice locale - în condițiile în care o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat.

În acest fel, acesta a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei și concomitent obținerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploiești, a unui folos necuvenit de aceeași valoare, reprezentând:

- 17.842.137,70 lei - plăți efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispozițiilor legale privind finanțele publice,

- 12.955.859,28 lei - chirie datorată de S.C. Petrolul S.A. pentru Stadionul Ilie Oană pus la dispoziție în baza contractului, cu încălcarea prevederilor legale privind administrația publică locală,

- 121.234,19 lei - contravaloare utilități datorate de societate și achitate din bugetul local,

- 1.658.205,90 lei - debite stabilite prin acte de control ale Curții de Conturi a României - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate și care, în evidența contabilă a unității administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local și nu prin plăți efectuate de societate.

Contractul de asociere anterior menționat a fost vizat pentru legalitate de inculpatele Mazâlu Maria Magdalena și Albu Simona.

În calitate de primar al municipiului Ploiești, în vara anului 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins unui om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 80.000 lei pe care a primit-o în trei tranșe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obținerea unui nou mandat). În schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes, trebuia să câștige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploiești, finanțat de primărie. Ulterior, denunțătorul urma să obțină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.

În același context și în aceeași calitate, în perioada martie - aprilie 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins de la un alt om de afaceri (denunțător în cauză) foloase materiale necuvenite, constând în închirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj și producția de afișe electorale, în valoare totală de 21.150,12 euro, precum și suma de 20.000 lei achitată de acesta din urmă către o firmă indicată de edil.

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpat în schimbul intervenției la funcționarii primăriei și la consilierii locali pentru promovarea și aprobarea unui proiect de hotărâre care să aibă ca obiect prelungirea contractului de asociere încheiat între Municipiul Ploiești și o societate comercială, vizând exploatarea în comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul aparținând domeniului public de interes local al orașului.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Volosevici Andrei Liviu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#volosevici, #primar Ploiesti DNA, #achitare , #stiri juridice