E oficial: Volodimir Zelenski merge azi în SUA şi se va adresa Congresului

Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 09:03
4019 citiri
E oficial: Volodimir Zelenski merge azi în SUA şi se va adresa Congresului
Volodimir Zelenski FOTO Hepta

Preşedintele SUA, Joe Biden, a publicat o declaraţie în care anunţă că preşedintele Volodimir Zelenski vine miercuri la Casa Albă, iar apoi se va adresa plenului Congresului, informează „The Guardian”.

SUA demonstrează astfel „sprijinul puternic şi bipartizan pentru Ucraina”, se arată în declaraţia transmisă de Casa Albă.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat într-un comunicat că Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington „pentru a sublinia angajamentul de durată al Statelor Unite faţă de Ucraina”.

„Vizita va sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, inclusiv prin furnizarea de asistenţă economică, umanitară şi militară”, a spus ea.

În declaraţie se mai spune că, în timpul vizitei, Joe Biden va anunţa „un nou pachet semnificativ de asistenţă de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”.

Potrivit „The Guardian”, pachetul va fi în valoare de aproape 2 miliarde de dolari şi va cuprinde inclusiv o baterie de rachete Patriot. Statele Unite vor instrui în Germania forţele ucrainene pentru a opera sistemul Patriot, a dezvăluit săptămâna trecută CNN.

Călătoria lui Zelenski la Washington - prima ieşire în străinătate a preşedintelui ucrainean de la declanşarea războiului - are loc la 300 de zile după ce Rusia a invadat Ucraina. Ambiţiile iniţiale ale Rusiei de a cuceri Kievul în câteva zile au eşuat rapid, în condiţiile în care Ucraina - ajutată cu miliarde de dolari şi armament de Statele Unite şi aliaţii din NATO - s-a dovedit a fi un adversar neaşteptat de ferm şi puternic.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat, miercuri dimineaţă, pe contul său de Twitter, că este în drum spre Washington şi că se va adresa Congresului SUA. „Sunt în drum spre SUA, pentru a consolida rezistenţa şi capacităţile de apărare ale Ucrainei. Eu şi preşedintele Biden vom discuta în special despre cooperarea între Ucraina şi SUA. Voi ţine, de asemenea, un discurs în Congres şi voi avea o serie de întâlniri bilaterale”, precizează Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a mai fost primit la Casa Albă în septembrie 2021, cu câteva luni înainte de izbucnirea războiului.

Vizita lui la Washington, care va fi, fără îndoială, evenimentul extern al zilei, este de natură să eclipseze un alt eveniment aşteptat la Moscova: preşedintele rus Vladimir Putin urmează să stabilească obiectivele armatei ruse în 2023 în cadrul unei întâlniri cu comandanţi militari de rang înalt.

Potrivit CNN, Volodimir Zelenski este aşteptat miercuri după-amiază (ora locală) la Casa Albă pentru discuţii prelungite cu preşedintele american Joe Biden, care va anunţa că trimite Ucrainei asistenţă suplimentară de securitate în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv un nou sistem sofisticat de apărare aeriană. Cei doi vor avea o conferinţă de presă comună la Casa Albă, apoi Zelenski va merge să se adreseze membrilor Congresului la o oră de maximă audienţă în Statele Unite.

Vizita liderului ucrainean la Washington ar urma să dureze doar câteva ore, dar reprezintă totuşi un moment remarcabil la 10 luni de la începutul războiului Rusiei în Ucraina. Organizată rapid de oficialii americani şi ucraineni în ultimele 10 zile, această deplasare pe timp de război este menită să demonstreze angajamentul american continuu faţă de Ucraina, într-un moment în care capacitatea lui Biden de a menţine acest sprijin în ţară şi în străinătate este pusă la încercare, notează CNN.

Biden „va întări cu ocazia acestei vizite mesajul fundamental către preşedintele Zelenski, către poporul ucrainean, către poporul american şi către lumea întreagă, în mod public, că Statele Unite vor fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat un înalt oficial al administraţiei.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
#Volodimir Zelenski, #vizita zelenski sua, #washington, #Joe Biden, #zelenski biden , #stiri Volodimir Zelenski