Dronele iraniene folosite de Putin în războiul din Ucraina lasă regiunea Odesa în beznă. Zelenski: „Reparațiile vor dura zile, nu ore”

Duminica, 11 Decembrie 2022, ora 07:27
2548 citiri
Dronele iraniene folosite de Putin în războiul din Ucraina lasă regiunea Odesa în beznă. Zelenski: „Reparațiile vor dura zile, nu ore”
15 drone Shahed, de fabricație iraniană, au atacat în regiunea Odesa infrastructura civila

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seară că atacurile Rusiei din cursul nopţii precedente asupra regiunii Odesa au lăsat 1,5 milioane de oameni fără energie electrică, o situaţie care ar putea dura câteva zile, deşi echipele de tehnicieni lucrează non-stop pentru refacerea infrastructurii energetice lovite.

„Situaţia din regiunea Odesa este foarte dificilă. După atacul nocturn al dronelor iraniene, Odesa şi alte oraşe şi sate din regiune se află în întuneric. Până în prezent, mai mult de 1,5 milioane de oameni din Odesa nu au energie electrică. Doar infrastructura critică este conectată, în măsura în care este posibilă furnizarea de energie electrică”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic transmis ucrainenilor la sfârşitul zilei.

El a precizat că în total, ruşii au folosit în cursul nopţii trecute 15 drone Shahed (de fabricaţie iraniană) pentru a ataca regiunea Odesa, iar apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit doborârea a zece dintre ele.

„Inginerii energeticieni, echipele de reparaţii, autorităţile regionale - toată lumea lucrează non-stop pentru a restabili energia electrică. Din păcate, loviturile au fost critice, aşa că este nevoie de mai mult decât o perioadă de timp pentru a restabili electricitatea. Nu durează ore, ci câteva zile, din păcate. Vom face tot ce putem pentru a accelera recuperarea”, a promis preşedintele.

El a rugat populaţia ca între timp să-şi ajute prietenii, vecinii şi bătrânii din Odesa să găsească şi să folosească Punctele de Invincibilitate, acolo unde se pot încălzi, îşi pot încărca echipamentele electronice, pot avea acces la comunicaţii mobile şi pot primi sprijinul necesar.

Sprijinul Norvegiei pentru Ucraina

Zelenski a spus că şi în alte regiuni continuă întreruperile de energie electrică, fie de urgenţă, fie pentru stabilizarea sistemului.

„Sistemul energetic este acum, ca să spunem aşa, foarte departe de o stare normală - există o lipsă acută în sistem. De aceea există programe de întreruperi de curent. Cele mai multe se înregistrarează în regiunile Liov, Vinniţia, Kiev, Ternopil, Sumî, Zakarpattia, Jîtomîr, Hmelniţki şi în oraşul Kiev”, a precizat preşedintele.

El a explicat că aproape în fiecare zi, în diferite regiuni au loc bombardamente, există atacuri cu rachete sau cu drone care lovesc instalaţiile energetice, iar din cauza pierderilor din sistem, este nevoie de întreruperi ale curentului electric, iar recuperarea este foarte dificilă.

„Echipele noastre din energie şi de la utilităţi fac lucruri cu adevărat eroice, restabilind în câteva săptămâni ceea ce ar fi necesitat luni de muncă. Şi le mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru a restabili energia şi a salva sistemul energetic”, a spus Zeleneski.

Liderul ucrainean a anunţat că Norvegia a acordat Ucrainei un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de dolari pentru refacerea sistemului energetic.

„Sunt recunoscător guvernului. În general, primim din partea Norvegiei sprijin în domeniul apărării, economic şi un foarte important sprijin politic, precum şi multă asistenţă umanitară. De asemenea, Norvegia ne ajută la achiziţionarea de gaz. Vom lucra împreună la reconstrucţia Ucrainei. Vreau să vă mulţumesc încă o dată”, a punctat preşedintele.

Referirea la Norvegia nu a fost întâmplătoare, pentru că la Oslo a avut loc sâmbătă decernarea Premiului Nobel pentru Pace, iar Ucraina a avut în premieră un laureat - organizaţia Centrul pentru Libertăţi Civile, pe care Zelenski a felicitat-o anunţând în acelaşi timp că instituie la nivel naţional ca 10 decembrie să fie marcată în fiecare an ziua de recunoştinţă şi respect pentru mişcarea pentru drepturile omului.

Zelenski a mai anunţat că a insistuit o bursă specială de stat prin care îi va sprijini pe prizonierii eliberaţi din captivitatea ruşilor.

Mutarea militară a lui Putin ce alertează NATO: Ar fi semnul unei lovituri contra Europei
Mutarea militară a lui Putin ce alertează NATO: Ar fi semnul unei lovituri contra Europei
Războiul sângeros al Rusiei din Ucraina nu se oprește în ciuda faptului că s-au înregistrat sute de mii de victime de ambele părți. Fricile unei escaladări sunt tot mai accentuate în...
Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile
Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile
Președintele Ucrainei s-a întâlnit, luni 25 martie, cu liderii comunității tătare din Crimeea și ai altor comunități musulmane pentru a rupe postul Ramadanului cu o cină ceremonială și...
#Volodimir Zelenski, #razboi Ucraina, #drone iraniene, #armata rusa, #energie electrica , #Razboi Ucraina