Zelenski, în mesajul de Anul Nou: „Ucrainenii sunt mai puternici decât orice blocaje şi veto-uri, neîncredere sau scepticism”

Luni, 01 Ianuarie 2024, ora 08:08
1851 citiri
Zelenski, în mesajul de Anul Nou: „Ucrainenii sunt mai puternici decât orice blocaje şi veto-uri, neîncredere sau scepticism”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, în discursul său de Anul Nou, că Ucraina a devenit mai puternică în depăşirea dificultăţilor serioase, în contextul în care războiul împotriva Rusiei se îndreaptă spre al doilea an, relatează Reuters.

Dar mesajul video de 20 de minute al lui Zelenski, transmis din biroul său de la Kiev, nu a făcut aproape nicio referire directă la situaţia de pe linia frontului de 1.000 de kilometri sau la succesul limitat al contraofensivei lansate în iunie.

El nu s-a referit nici la dificultăţile politice şi diplomatice în asigurarea continuării ajutorului militar şi de altă natură, atât din partea Congresului SUA, cât şi a Uniunii Europene.

Zelenski a declarat că războiul i-a învăţat pe ucraineni să reziste atacurilor ruseşti şi să se adapteze la greutăţi, inclusiv la pene de curent, la funcţionarea industriei şi la ameninţări privind transportul maritim al exporturilor sale.

"Rezultatul major al anului, principala sa reuşită: Ucraina a devenit mai puternică. Ucrainenii au devenit mai puternici", a declarat Zelenski în discursul intercalat cu imagini cu oraşe atacate şi întâlniri cu liderii aliaţilor occidentali ai Ucrainei.

"La începutul anului 2023 ... am depăşit, fără exagerare, cea mai dificilă iarnă din istorie. Am demonstrat că ucrainenii sunt mai rezistenţi decât frigul şi întunericul. Mai puternici decât întreruperile de curent şi ameninţările cu pene de curent. Ucrainenii sunt mai puternici decât orice blocaje şi veto-uri, neîncredere sau scepticism", a spus el.

Zelenski a subliniat succesele ucrainenilor în ceea ce priveşte oprirea şi atacarea marinei ruseşti în Marea Neagră, confirmate "de marile lor nave de debarcare, înarmate cu rachete şi corvete de patrulare care se află pe fundul mării".

Ucrainenii au fost "mai puternici decât orice intrigi", a spus el, punând laolaltă grupuri de ţări occidentale pentru îmbunătăţirea apărării aeriene ucrainene şi angajându-se să furnizeze avioane de luptă F-16.

"Cu siguranţă le vom vedea pe cerul nostru", a spus el despre avioanele F-16, repetând în acelaşi timp promisiunea de a stimula producţia internă de arme şi de a produce cel puţin 1 milion de drone în următorul an.

Şi, într-o referire la chestiunile legate de asigurarea unui număr suficient de trupe pentru armata ucraineană, el i-a îndemnat pe cei care "încă ezită să facă o alegere îndrăzneaţă anul viitor, să îşi apere propria ţară, să lucreze pentru ea, să o ajute".

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#Volodimir Zelenski, #razboi, #Anul Nou, #Ucraina , #stiri Volodimir Zelenski