Gestul făcut de Zelenski pentru care Rusia l-a acuzat de ”satanism”. ”Și asta chiar de Crăciunul ortodox”

Sambata, 07 Ianuarie 2023, ora 19:24
11117 citiri
Gestul făcut de Zelenski pentru care Rusia l-a acuzat de ”satanism”. ”Și asta chiar de Crăciunul ortodox”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Biroul prezidențial ucrainean

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”satanism” decizia președintelui ucrainean Vladimir Zelenski de a revoca cetățenia ucraineană a 13 preoți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, potrivit tass.ru.

"Și asta chiar de Crăciunul ortodox! Acesta este satanism pur", a scris sâmbătă, 7 ianuarie, pe canalul său Telegram.

Sâmbătă, postul de știri ucrainean Levy Bereg a afirmat, citându-și sursele, că Zelenski a semnat un decret prin care a retras cetățenia ucraineană a 13 preoți.

Pentru serviciile de securitate ucrainene, biserica subordonată Rusiei, una dintre cele două biserici ortodoxe majore ale țării, reprezintă o amenințare unică subversivă - o instituție care nu este doar un incubator al sentimentului pro-rus, ci este și infiltrată de preoți, călugări și călugărițe care au ajutat Rusia în război.

Ultimele luni au adus o succesiune rapidă de percheziții la biserici și mănăstiri, precum și decrete și legi care restricționează activitatea bisericii subordonate Rusiei, numită în mod confuz Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut Parlamentului să interzică orice biserică care răspunde comenzilor Rusiei, deși rămâne neclar cum ar funcționa o asemenea interdicție.

Reprimarea ucraineană împotriva bisericii ruse a stârnit proteste atât din partea bisericii, cât și a guvernului rus, care o numesc ”un atac la libertatea religioasă”.

Timp de secole, bisericile ortodoxe din Ucraina au fost subordonate bisericii ruse, a cărei conducere sprijină din toate puterile războiul președintelui Vladimir Putin. Dar, în ultimii ani, mulți preoți și parohii, precum și milioane de credincioși, au trecut la noua Biserică Ortodoxă autocefală a Ucrainei, o migrație accelerată de război. Cele două biserici sunt practic identice în liturghie; ceea ce îi desparte este politica și naționalismul.

La începutul lunii decembrie, Biserica Ortodoxă Ucraineană a numit acuzațiile de colaborare dintre clerul său și Rusia „nedovedite și nefondate”.

Biserica subordonată Rusiei, care reprezintă încă milioane de ucraineni, insistă că a tăiat legăturile cu ierarhia sa rusă la începutul războiului. Biserica autocefală numește această ruptură nesinceră.

Biserica ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei „a sprijinit material anexarea Crimeei de către Rusia și invazia Ucrainei de Est”, a scris Institutul pentru Studierea Războiului, un grup analitic din SUA, într-o notă de cercetare privind rolul bisericii afiliate Rusiei în război.

Oficialii ucraineni spun că preoții și călugării – sau oameni care se dau drept prelați – care sunt și spioni au cauzat probleme armatei ucrainene. Într-o mănăstire de la nord de Kiev, autoritățile au spus că au găsit, luna trecută, șase bărbați în haine de călugări - toți fiind atletici, vorbeau rusă, nu și ucraineană și nu aveau documente. Poliția i-a arestat și investighează dacă sunt spioni.

„A fi preot este acoperirea ideală pentru orice agent de informații”, a spus un oficial de informații ucrainean care cunoaște detalii din ancheta privind biserica ucraineană subordonată Rusiei. „Oamenii sunt gata să aibă încredere în tine, pentru că ești preot”, adaugă el.

Fermierii din România, noua temă de propagandă a Rusiei. „Autorităţile române preferă să nu contrazică Bruxelles-ul”
Fermierii din România, noua temă de propagandă a Rusiei. „Autorităţile române preferă să nu contrazică Bruxelles-ul”
Fermierii români au devenit subiect pentru propaganda Moscovei împotriva Ucrainei şi a Uniunii Europene. În briefingul de presă pe care l-a susţinut miercuri, purtătoarea de cuvânt a...
Moscova susține că Ucraina este în spatele atacului de la Crocus Hall. ”Pentru a alunga suspiciunile au scos un as din mânecă”
Moscova susține că Ucraina este în spatele atacului de la Crocus Hall. ”Pentru a alunga suspiciunile au scos un as din mânecă”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a declarat miercuri că este "extrem de greu de crezut" că Statul Islamic (SI) ar fi avut capacitatea de a lansa un atac asupra...
#Volodimir Zelenski, #Maria Zaharova, #Satanism, #Craciun rit vechi , #stiri Volodimir Zelenski