Volodimir Zelenski a vorbit cu Papa Francisc despre pacea din Ucraina: „Peste 80 de state sunt deja în acest proces”

Vineri, 29 Decembrie 2023, ora 07:37
1580 citiri
Volodimir Zelenski a vorbit cu Papa Francisc despre pacea din Ucraina: „Peste 80 de state sunt deja în acest proces”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat joi seara, în mesajul pe care îl transmite zilnic către naţiune, că rezilienţa, puterea şi rezultatele din prezent vor determina cum va trece şi această iarnă de război la scară largă, a doua cu care se confruntă Ucraina după invazia rusă din februarie 2022.

După o contraofensivă ucraineană care nu a adus rezultatele scontate peste vară, ruşii par să-şi fi intensificat ofensiva şi atacurile cu drone şi rachete asupra teritoriului ucrainean, pe măsură ce iarna îşi face tot mai simţită prezenţa. În ultimele două zile, atacurile ruse au provocat victime şi pagube în special în regiunile Herson şi Zaporojie, din sud.

„Bineînţeles, astăzi au existat, de asemenea, rapoarte de pe linia frontului - Harkov, Doneţk, Zaporojie şi malul stâng al Hersonului. Rezistenţa de acum, puterea de acum, rezultatele de acum determină modul în care va trece această iarnă de război total şi la ce ne vom aştepta de anul viitor”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.

Preşedintele a menţionat că a avut o întâlnire cu ministrul apărării cu care a discutat despre dezvoltarea forţelor ucrainene, în condiţiile în care Kievul se confruntă cu oboseala trupelor şi cu necesitatea suplimentării lor.

„Sunt lucruri specifice care trebuie făcute. Şi le vom face. Le vom face fără greş. Pentru a ne menţine forţa şi pentru a avea argumentele necesare într-o discuţie cu partenerii noştri. Creşterea forţelor proprii ale Ucrainei şi menţinerea solidarităţii lumii este sarcina noastră, sarcina întregului stat şi a tuturor celor care lucrează pentru el”, a punctat Zelenski două dintre problemele cele mai dificile cu care se confruntă.

În ceea ce priveşte acordul încheiat cu G7 la summitul NATO de la Vilnius, prin care Ucraina primeşte pe cale bilaterală ajutor militar şi garanţii de securitate, Zelenski a anunţat că până acum 30 de state şi-au anunţat disponibilitatea de a contribui la securitatea ucraineană. „A început activitatea bilaterală privind garanţiile şi vom continua anul viitor”, a anunţat preşedintele.

În paralel, Ucraina pregăteşte un summit dedicat susţinerii formulei de pace pe care o propune şi care pleacă de la principiul că întreg teritoriul ucrainean trebuie eliberat de forţele ruse.

„Tocmai am vorbit cu Sanctitatea Sa Papa Francisc. I-am mulţumit pentru urările sale de Crăciun adresate Ucrainei şi ucrainenilor, pentru urările sale de pace - o pace dreaptă pentru noi toţi.

Am discutat despre activitatea noastră comună cu privire la formula de pace - peste 80 de state sunt deja în acest proces la nivelul reprezentanţilor lor. Vor fi şi mai multe. Sunt recunoscător Vaticanului pentru sprijinul acordat activităţii noastre”, a menţionat Zelenski, în condiţiile în care Papa Francisc şi-a trimis la un moment dat un emisar pentru a intermedia între Kiev şi Moscova.

Deocamdată însă, pentru Ucraina este esenţial să primească noi pachete de ajutor economic şi mai ales militar. Blocajul politic din Congresul SUA şi veto-ul pe care Ungaria l-a opus în Uniunea Europeană au împiedicat eliberarea unor noi tranşe de asistenţă. Statele Unite au anunţat miercuri deblocarea unui ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ultima tranşă disponibilă fără un nou vot în Congresul american, iar Zelenski a ţinut să multumească Washingtonului. Este cel de-al 34-lea pachet de ajutor american din acest an şi al 54-lea de când a început războiul, a precizat Zelenski.

„Acest pachet include rachete pentru sistemele de apărare aeriană şi pentru HIMARS, artilerie de calibrul 155 şi 105 şi vehicule blindate suplimentare. Tot ceea ce este necesar. Tot ceea ce ajută în mod tangibil”, a detaliat Zelenski.

„Îi sunt recunoscător preşedintelui Biden, Congresului - ambelor partide - şi tuturor celor care ne sprijină într-o sarcină foarte specifică: teroarea rusă trebuie să piardă. Teroarea trebuie să piardă întotdeauna. Şi ne vom asigura că, împreună, în lumea liberă, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a menţine nivelul adecvat de cooperare anul viitor, în numele forţei noastre comune şi al tuturor celor care se opun terorii”, a promis Zelenski.

El a vorbit şi despre activitatea coridorului ucrainean din Marea Neagră folosit pentru exporturi, anunţând că au fost deja transportate peste 12 milioane de tone de marfă. „Rezultatele pentru luna decembrie sunt deosebit de semnificative, iar acest lucru se resimte la nivelul întregii noastre economii”, a spus Zelenski, în condiţiile în care bugetul Ucrainei este deosebit de strâmtorat în lipsa ajutorului extern.

Coridorul ucrainean, instituit după ce Rusia s-a retras din acordul care permitea transportul cerealelor ucrainene în siguranţă pe Marea Neagră, trece prin vestul Mării Negre, prin apropierea apelor teritoriale ale României. Există însă în continuare pericole reprezentate în special de mine, aşa cum a dovedit-o un incident petrecut chiar joi, când o doi marinari au fost răniţi după ce o navă care se îndrepta spre un port ucrainean s-a lovit de o mină.

Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Volodimir Zelenski, #Ucraina, #pace, #Papa Francisc , #stiri Volodimir Zelenski