Ucraina. Anchetă penală în legătură cu o tentativă de lovitură de stat în plin scandal ”Wagnergate”

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 23:30
1684 citiri
Ucraina. Anchetă penală în legătură cu o tentativă de lovitură de stat în plin scandal ”Wagnergate”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski/ FOTO Captura Youtube

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a deschis un dosar penal în legătură cu tentativa de lovitură de stat despre care președintele Volodimir Zelenski a anunțat recent că există informații obținute de serviciile speciale.

Potrivit autorităților ucrainene, în acest complot sunt implicați cetățeni ai Ucrainei și ai Rusiei. Cu toate acestea, SBU nu a dezvăluit identitatea suspecților și nici despre câte persoane este vorba. Amintim că, vinerea trecută, președintele Volodimir Zelenski a declarat că un grup de ruși și ucraineni ar plănui să organizeze o lovitură de stat în Ucraina și să-l îndepărteze de la putere și că cei care pun la cale complotul ar încerca să obțină ajutorul oligarhului Rinat Ahmetov.

Dar, la doi ani jumătate de mandat prezidențial, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în mijlocul celei mai mari crize politice cu care s-a confruntat până în prezent. Sursa acestei crize este o operațiune ratată a serviciilor speciale ale armatei ucrainene (GUR) împotriva unui grup de mercenari ruși care au luptat în Donbas. Eșecul operațiunii, însă, se datorează nu proastei organizării a serviciilor secrete, ci, din câte se pare, prezenței unei ”cârtițe”, în jargonul profesional al serviciilor secrete, la cel mai înalt nivel în administrația prezidențială a Ucrainei.

Operațiunea de momire și capturare a 33 de mercenari a început în 2018. La capătul acestei operațiuni, serviciile secrete ale armatei ucrainene, cu ajutorul celor americane, ar fi putut aplica o lovitură decisivă FSB-ului rusesc.

Pe fondul pandemiei de Covid, sute de mercenari care au luptat în Donbass sub umbrela companiei de protecție și securitate ”Wagner”, în realitate o platformă de mercenari sponsorizată de oligarhul rus Evghenii Prigojin, supranumit și ”bucătarul lui Putin”, șomau deja de peste un an în orașele din Rusia.

Ideea serviciilor secrete ucrainene a constat în înființarea unei firme fantome de recrutare, similare cu compania Wagner, firmă care a recrutat mai multe zeci de mercenari cu experiență, foști combatanți împotriva Ucrainei în Donbass, și, care au fost contractați fictiv pentru a păzi platforme petroliere în Venezuela. În realitate, în spatele acestei legende pe care au crezut-o atât mercenarii, cât și serviciile secrete ruse, acești mercenari, au fost momiți în Minsk în iulie 2020, după care ar fi trebuit să fie îmbarcați într-o cursă a companiei aeriene Turkish Airlines, iar în timpul zborului în spațiul aerian al Ucrainei, nava ar fi trebuit pusă la sol sub o amenințare falsă cu bomba, iar, drept urmare a acestei aterizări, grupul de mercenari ar fi fost arestat și deferit justiției ucrainene.

Operațiunea a eșuat în ultima sa fază, înaintea îmbarcării mercenarilor ruși pentru cursa aeriană spre Istanbul, atunci când șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Ermak, a amânat îmbarcarea în baza unui ordin verbal adresat șefului serviciilor secrete a armatei ucrainene, generalul Vasili Burba, ca mai apoi să-l înștiințeze și pe Aleksandr Lukașenko, prin telefon, se pare, de prezența mercenarilor ”Wagner” pe teritoriul Belarusului. A urmat reținerea acestor mercenari de către KGB-ul belarus și returnarea acestora, teferi și nevătămați, în Rusia.

Suspiciuni de înaltă trădare

Criza a început în realitate în august 2020, doar că aceasta a fost ținută sub capacul autorității oficiului prezidențial, timp în care Zelenski se pare că a mințit repetat despre natura acestei operațiuni de spionaj, a rolului său de supervizare a operațiunii, impunând nenumărate restricții asupra corpului de ofițeri GUR și SBU, inclusiv asupra generalului Burba, cel care a gândit și condus această operațiune.

Dar, iată că investigația agenției Bellingcat, cea care a mai cauzat un cutremur de investigație jurnalistică cu un an în urmă despre otrăvirea lui Navalnîi în Rusia, a adus această criză în prim-plan și, din câte se pare, criza numită ”Wagnergate” va eroda puternic restul mandatului de președinte a lui Zelenski.

Conferința de presă de vineri, a fost dominată de încercarea lui Zelenski de a-și justifica decizia de a casa această operațiune și de a lua apărarea la doi înalți funcționari de stat, ambii membri ai administrației prezidențiale și apropiați ai președintelui. Ambii înalți demnitari au fost desemnați de presa ucraineană drept ”cârtițe” în serviciul Rusiei.

Este vorba despre Andrii Ermak și Ruslan Demcenko. Dacă cel dintâi este cunoscut ca fiind eminența cenușie a administrației Zelenski, atunci cel din urmă este un funcționar care a făcut carieră în administrația președintelui fugar Viktor Ianukovici și ar fi trebuit lustrat conform legii ucrainene.

Însă, începând cu iunie 2020, Demcenko a fost numit secretar adjunct al Consiliului de Securitate și Apărare a Ucrainei responsabil pe chestiuni de spionaj. Ei bine, reputați jurnaliști de investigație de la Kiev, au corelat numirea lui Demcenko cu eșecul a nu mai puțin de 7 operațiuni speciale ale serviciilor secrete ale Ucrainei de la numirea sa în funcție.

Oana Roman i-a dat răspunsul lui Selly, care a atacat-o dur: ”Demagoagă, vorbește gura fără ea, băgătoare de seamă”
Oana Roman i-a dat răspunsul lui Selly, care a atacat-o dur: ”Demagoagă, vorbește gura fără ea, băgătoare de seamă”
Oana Roman, fiica lui Petre Roman, se află de mai mult timp într-un conflict al declarațiilor cu Selly, celebrul creator de conținut. În cadrul unei emisiuni TV, Selly a spus despre Oana...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Ucraina, #ancheta penala, #tentativa lovitura de stat, #scandal, #wagnergate, #mercenari rusi , #presedinte Ucraina