Din culisele summitului NATO: Mesajul lui Zelenski care a forțat mâna americanilor. ”Anumite condiții sunt discutate fără Ucraina”

Miercuri, 12 Iulie 2023, ora 17:30
4753 citiri
Din culisele summitului NATO: Mesajul lui Zelenski care a forțat mâna americanilor. ”Anumite condiții sunt discutate fără Ucraina”
Zelenski nu a fost mulțumit de soluția NATO FOTO Hepta

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ripostat la summit-ul liderilor NATO, aruncând în aer declarația lor comună asupra posibilei aderări a țării sale, condamnând lipsa unui calendar concret ca fiind „fără precedent și absurdă”.

Într-un tweet înflăcărat, Zelenski i-a nemulțumit pe avocații Ucrainei din interiorul alianței, care credeau că vor mulțumi Kievul, determinînd Statele Unite, Germania și alte țări reticente să accepte „o invitație Ucrainei de a se alătura alianței atunci când vor fi de acord că condițiile sunt îndeplinite”, într-o declarației elaborată minuțios prin negocieri între cei 31 de membri NATO.

Ucraina a cerut un calendar definitiv pentru aderarea la NATO, care să includă pași și etape specifice. Dar multe țări NATO sunt precaute cu privire la riscul unui război direct cu Rusia și au căutat o modalitate de a echilibra speranțele Ucrainei cu calcule pragmatice de securitate, scrie Washington Post.

Intervenția furioasă a lui Zelenski - care a venit înainte de acordul final de marți - a sugerat că alianța nu a găsit încă o modalitate de a satisface ambele părți. Diplomații NATO au sperat să emită marți o declarație comună privind perspectivele de aderare a Ucrainei, ca un moment triumfal înaintea vizitei lui Zelenski la summit.

Declarația tăioasă nu a ezitat să-i critice pe susținătorii săi, atunci când simte un moment pentru a obține mai mult sprijin pentru Ucraina. Diplomații NATO au spus că bănuiau că folosește tweet-ul ca tactică de negociere.

„Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că anumite condiții sunt discutate fără Ucraina”, a scris Zelenski pe Twitter . „Și aș dori să subliniez că această formulare este despre invitația de a deveni membru NATO, nu despre apartenența Ucrainei. Este fără precedent și absurd când nu este stabilit nici un interval de timp pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei”.

Turcia renunță la opoziția față de candidatura Suediei la NATO în ajunul summitului

Zelenski a susținut că liderii NATO nu doresc cu adevărat să invite Ucraina să se alăture alianței și s-a plâns că abordarea lor indică că doresc să-și păstreze calitatea de membru ca monedă de schimb pentru eventualele negocieri cu Rusia.

„Incertitudinea este slăbiciune”, a scris el, în timp ce se pregătea să se alăture aliaților pentru întâlnirile de la Vilnius. „Și voi discuta deschis despre asta la summit.”

Postarea lui Zelenski i-a surprins pe factorii de decizie din NATO, unde Biden sperase să facă o demonstrație de unitate împotriva Rusiei și să-și evidențieze capacitatea de a-și aduna partenerii globali – o componentă cheie a argumentului său de realegere.

Deși Zelenski nu l-a menționat pe Biden în tweet-ul său, liderul ucrainean l-a numit pe președintele american „factorul de decizie” al NATO.

La rândul său, Biden a fost mai ezitant decât liderii multor alte țări membre NATO cu privire la candidatura Ucrainei, spunând că, pe lângă rezolvarea războiului în curs cu Rusia, Kievul ar trebui să implementeze reforme interne pentru a deveni eligibil. NATO își încurajează membrii să îmbrățișeze democrația și o economie de piață.

Membrii delegației SUA au fost furioși pe tweetul lui Zelenski, potrivit unui oficial familiarizat cu situația, care a vorbit sub condiția anonimatului din cauza considerațiilor diplomatice sensibile.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să rezolve lucrurile.

„Nu a existat niciodată un mesaj mai puternic din partea NATO, atât în ​​ceea ce privește mesajele politice privind calea de urmat pentru aderare, cât și sprijinul concret din partea aliaților NATO cu sprijinul lor”, a spus el.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat un transport de rachete cu rază lungă de acțiune care sunt extrem de eficiente împotriva țintelor rusești. Germania a anunțat sisteme de apărare aeriană și vehicule blindate. Biden plănuiește să anunțe un sprijin suplimentar în curând. Iar liderii NATO au adoptat un limbaj dur împotriva Rusiei și au dat Ucrainei puterea de a convoca ambasadorii NATO atunci când Kievul vrea să discute despre amenințările de securitate.

Zelenski a avut un ton mai conciliant după ce a sosit la Vilnius, unde a spus unei mulțimi de mii de oameni că a continuat să aibă speranță într-un NATO puternic care ar putea deveni mai puternic cu Ucraina membră.

Însă cuvintele anterioare ale lui Zelenski au fost în contrast puternic cu imaginea armoniei occidentale pe care Biden și colaboratorii săi o proiectaseră..

Marți, la aproximativ 10 minute după ce a fost postat tweet-ul lui Zelenski, Biden și Stoltenberg și-au strâns mâna și au anunțat că au căzut de acord asupra limbii privind candidatura Ucrainei.

Unii factori de decizie ai NATO au spus că Zelenski încearcă să impună cât mai multă presiune înainte ca mesajul să fie oficializat.

„Tweet-ul pune presiune asupra alianței”, a spus un înalt oficial al apărării NATO, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre deliberările interne. Și ajută la trimiterea unui mesaj publicului intern al lui Zelenski, a adăugat oficialul, „să spună: Lupt până la capăt”.

În comunicatul final, aliații au afirmat că „viitorul Ucrainei este în NATO”, chiar dacă au refuzat să spună când ar putea apărea acel viitor.

Chiar dacă Zelenski și-a intensificat apelurile pentru aderare, Biden a spus că țara trebuie să-și îmbunătățească sistemul democratic înainte de a deveni eligibilă.

„Nu cred că este gata pentru aderarea la NATO”, a spus Biden într-un interviu difuzat duminică la emisiunea „Fareed Zakaria GPS” de la CNN.

Ucrainenii au fost deosebit de insistenți să includă cuvântul „invitație” în declarația la summit, au spus diplomații. Și astfel, când au câștigat această concesie, cei mai apropiați aliați ai Ucrainei NATO și-au exprimat ușurare și satisfacție.

Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
#Volodimir Zelenski, #culise, #Summit NATO, #mesaj, #nemultumiri, #statele unite, #razboi Ucraina , #NATO