Zelenski anunță că o parte dintre ucrainenii evacuați din Israel au ajuns în România. ”Majoritatea sunt femei şi copii”

Luni, 16 Octombrie 2023, ora 07:27
2300 citiri
Zelenski anunță că o parte dintre ucrainenii evacuați din Israel au ajuns în România. ”Majoritatea sunt femei şi copii”
Zelenski le-a spus compatrioţilor că noi zboruri de repatriere sunt în curs de pregătire FOTO Twitter

Liderul de la Kiev a anunţat duminică seara, 15 octombrie, că repatrierea ucrainenilor prinşi în conflictul dintre Israel şi Hamas s-a făcut şi cu ajutorul României, 200 dintre aceşti cetăţeni fiind evacuaţi cu transporturi până în ţara noastră.

„Diplomaţii ucraineni, serviciile de informaţii şi forţele de securitate ucrainene continuă să lucreze pentru a-i ajuta pe cetăţenii noştri care se află în Orientul Mijlociu, în Israel şi în Fâşia Gaza. Evacuarea ucrainenilor din Israel continuă: peste 200 de persoane au fost deja duse în România, majoritatea femei şi copii”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul video adresat duminică seară naţiunii.

Până duminică seara, potrivit autorităţilor române, fuseseră repatriaţi din Israel cu diverse zboruri 2.220 de cetăţeni români.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică, despre ajutorul dat de ţara noastră refugiaţilor ucraineni din Israel, că România a adus 3.000 de cetăţeni ucraineni, majoritatea tranzitând ţara noastră. Ciolacu a arătat că a fost o rugăminte a forurilor europene, iar statul român nu a plătit nimic. Şeful Executivului a spus că doar în jur de 48 de persoane au solicitat să rămână pe teritoriul României.

Premierul afirmă că România a adus 3.000 de cetăţeni ucraineni refugiaţi din Israel / A fost o rugăminte a forurilor europene, statul român nu a plătit nimic / Majoritatea au tranzitat România, în jur de 48 de persoane au solicitat să rămână.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor că noi zboruri de repatriere sunt în curs de pregătire, în timp ce în Fîşia Gaza sunt blocaţi 260 de ucraineni. „Ieşirea din Gaza este în prezent blocată pentru cetăţenii din toate ţările, dar lucrăm cu partenerii noştri pentru a-i evacua pe cetăţenii noştri. Diplomaţii ucraineni sunt pregătiţi să ajute fiecare cetăţean care are nevoie de ajutor. Prin urmare, fac încă o dată apel la toţi ucrainenii care s-ar putea afla în străinătate şi au nevoie de ajutor: vă rog să contactaţi misiunile noastre diplomatice din străinătate în orice moment şi în orice mod”, a spus Zelenski.

Criza din Orientul Mijlociu riscă să afecteze atenţia şi ajutoarele militare pentru Ucraina. „Pregătim noi măsuri pentru a ne asigura că, în situaţia actuală de securitate din lume, atenţia acordată Ucrainei rămâne la un nivel suficient”, a menţionat Zelenski, conştient că există acest risc.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Echipa de fotbal FCSB a întâlnit formaţia Farul Constanţa, sâmbătă, pe Arena Naţională, într-o partidă care a pus capăt luptei pentru titlu în Superliga. Cu 46 de puncte în...
#Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #repatriere, #ucraineni, #Israel, #Romania , #stiri Volodimir Zelenski