Volodimir Zelenski împlinește astăzi 46 de ani. Liderul de la Kiev este prețuit de ucraineni pentru curajul său „contagios” FOTO

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 13:09
2471 citiri
Volodimir Zelenski împlinește astăzi 46 de ani. Liderul de la Kiev este prețuit de ucraineni pentru curajul său „contagios” FOTO
Volodimir Zelenski împlinește azi 46 de ani FOTO X

Volodimir Zelenski își sărbătorește cei 46 de ani pe 25 ianuarie. Cel de-al șaselea președinte al Ucrainei trece prin cele mai grele momente de când este în funcție și, în acest timp, a reușit să devină personificarea rezistenței poporului ucrainean împotriva agresorului rus.

Viitorul președinte al Ucrainei s-a născut la 25 ianuarie 1978 în orașul Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk. A mers la o grădiniță locală, dar mai târziu familia Zelenski s-a mutat în orașul Erdenet din Mongolia, unde mama sa, Rimma, a lucrat ca inginer, iar tatăl lui, Aleksandr, a luat parte la construcția unei fabrici de prelucrare minieră. În total, Zelenski a trăit în Mongolia timp de 4 ani, iar viitorul președinte a absolvit clasa I acolo. Apoi familia s-a întors la Krivoi Rog.

Volodimir Zelenski în copilărie cu mama sa

Președintele a spus că în copilărie a visat să devină diplomat, dar și polițist de frontieră. La vârsta de 16 ani, a trecut examenul TOEFL la Dnipropetrovsk și a primit o bursă în Israel, dar nu a mers pentru că tatăl său s-a opus. Și-a terminat studiile juridice în 2000 la Facultatea de Drept a Institutului Economic Krivoi Rog.

În timpul studenției, a devenit interesat de concursurile umoristice și a creat trupa Besprizornyk. În 1997 a apărut echipa „al 95-lea trimestru”.

Volodimir și Olena Zelenski s-au cunoscut la școală

Președintele Ucrainei și-a cunoscut viitoarea soție în adolescență - au studiat la aceeași școală, dar al cursuri paralele. Mai mult, Zelenski a trebuit să lupte pentru ea și să o recâștige de la un alt pretendent. În 2003, Zelenski s-a căsătorit cu Olena Kiyașko după 8 ani de relație. Acum, cuplul are doi copii: fiica Aleksandra (născută în 2004) și fiul Kirill (născut în 2013).

Volodimir și Olena Zelenski

A supraviețuit la peste 12 tentative de asasinat

De la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, președintele Zelenski a supraviețuit celor 12 atentate la viața sa. Înainte de a începe invazia rusă, directorul CIA, Bill Burns, l-a avertizat pe Zelenski despre un plan rusesc de a-l ucide, scrie The Independent.

Potrivit lui Chris Whipple, autorul cărții „Fight for Life: Inside Joe Biden’s White House”, cel puțin două tentative de asasinat asupra liderului ucrainean au fost prevenite datorită informațiilor furnizate de Burns în timpul vizitei sale în capitala Ucrainei.

Zelenski a fost desemnat „persoana anului 2022” de revista Time. Pe copertă a apărut portretul președintelui ucrainean și titlul „Omul anului: Volodimir Zelenski și spiritul Ucrainei”.

Potrivit jurnalistului Time Simon Shuster, succesul lui Zelenski ca lider militar se bazează pe faptul că are un curaj „contagios”. Acest lucru s-a răspândit în rândul conducerii politice a Ucrainei încă din primele zile ale invaziei, când toată lumea a înțeles că președintele rămâne la Kiev.

El a devenit și „Persoana anului” desemnată de Financial Times, fiind recunoscut drept „întruchiparea curajului și rezistenței poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii ruse”.

Astăzi, președintele ucrainean se adresează în fiecare seară ucrainenilor din diferite părți ale lumii. Din 24 februarie 2022, el s-a adresat ucrainenilor de cel puțin 700 de ori.

Zelenski nu-i iartă pe cei 112 congresmeni americani care au votat împotriva ajutorului pentru Ucraina. Ce mesaj le-a transmis liderul de la Kiev
Zelenski nu-i iartă pe cei 112 congresmeni americani care au votat împotriva ajutorului pentru Ucraina. Ce mesaj le-a transmis liderul de la Kiev
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a bătut obrazul celor 112 congresmeni americani care nu au votat în favoarea noului ajutor militar trimis de Washington Kievului, în contextul în...
38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. Avertismentul lui Zelenski, în plin război: ”Radiațiile nu au granițe” VIDEO
38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. Avertismentul lui Zelenski, în plin război: ”Radiațiile nu au granițe” VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat vineri, 26 aprilie, cu privire la riscul unui incident nuclear în contextul în care centrala Zaporojie se află sub ocupaţie rusă, o...
#Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #zi nastere, #46 ani, #aniversare , #stiri Volodimir Zelenski