Avertismentul unui comisar european: Masurile in scandalul Volkswagen scot de pe sosele masinile diesel

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 19:52
5000 citiri
Avertismentul unui comisar european: Masurile in scandalul Volkswagen scot de pe sosele masinile diesel
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisarul european pentru industrie, Elzbieta Bienkowska, a transmis ca motoarele diesel dispar de pe piata mai rapid decat se estima.

Declaratia e facuta in contextul in care Parlamentul European a aprobat, marti, reglementari mai dure menite sa previna aparitia unui scandal de genul manipularii emisiilor poluante de la Volkswagen, transmite Reuters.

Dupa ce Volkswagen a recunoscut ca a utilizat un sistem software care mascheaza nivelul emisiilor poluante ale automobilelor sale - un scandal care a scos in evidenta reglementarile prea blande din blocul comunitar - Comisia Europeana (CE) a propus revizuirea regulilor de autorizare si testare a noilor vehicule in regiune.

Majoritatea parlamentarilor a votat in favoarea proiectului de lege, care va intari supervizarea UE si va permite Bruxelles-ului sa amendeze producatorii auto cu pana la 30.000 de euro (31.923 de dolari) per vehicul.

In cele din urma aceste reglementari vor scoate de pe sosele vehiculele diesel, a estimat marti Elzbieta Bienkowska.

Conform reglementarilor, producatorii auto nu vor mai putea sa plateasca direct agentia de testare, care va deveni astfel mai independenta. Statele UE vor trebui sa finanteze centre de testare a emisiilor poluante si ar putea taxa companiilor auto care vor folosi aceste servicii.

Autoritatile UE vor putea verifica vehiculele si vor putea acorda amenzi, in timp ce autoritatile nationale vor putea controla fiecare decizie.

Amenzile vor fi folosite pentru a compensa proprietarii de masini si pentru a extinde protejarea mediului sau masurile de supervizare a pietei.

Ultima forma a legii va fi finalizata in cadrul unor negocieri intre parlamentarii UE, CE si statele membre.

Citeste si Volkswagen schimba foaia dupa scandalul Dieselgate: Germanii vor dezvalui consumul real al masinilor

Dupa ce Volkswagen a recunoscut ca a utilizat un sistem software care mascheaza nivelul emisiilor poluante ale automobilelor sale, mai multe state europene au demarat propriile lor anchete. Acestea au scos in evidenta emisii de azot de 15 ori mai mari decat limita admisa, precum si utilizarea pe scara larga a dispozitivelor care manipuleaza emisiile poluante. Utilizarea acestor dispozitive este ilegala, potrivit legislatiei europene, insa producatorii auto au invocat o portita legala care le permite sa le utilizeze atunci cand considera ca sunt necesare pentru a proteja motorul autovehiculelor.

In dorinta de a elimina aceasta portita legislativa, Comisia Europeana a publicat recent o serie de linii directoare cu privire la modul in care statele membre ar trebui sa aplice aceste prevederi.

Scandalul Dieselgate costa vieti, arata MIT: Cate decese premature se vor inregistra si in ce tari din cauza Volkswagen

Volkswagen, despre scandalul emisiilor CO2: De fapt, numarul masinilor afectate e mult mai mic

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#noi reglementari auto emisii, #scandal emisii masini, #Volkswagen scandal emisii , #scandal