Putin, liderul politic cel mai cunoscut de români. Câți au auzit de Ursula von der Leyen SONDAJ

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 08:59
2355 citiri
Putin, liderul politic cel mai cunoscut de români. Câți au auzit de Ursula von der Leyen SONDAJ
Ursula von der Leyen, șefa Executivului european, și Vladimir Putin, președintele Rusiei FOTO Hepta

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin, fostul preşedinte american Donald Trump, Regele Charles şi preşedintele SUA Joe Biden sunt pe primele locuri ca notorietate în rândul românilor, penultimul loc în top fiind ocupat de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, iar ultimul de Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.

99,5% dintre cei chestionaţi au auzit de Putin şi 71,7% de von der Leyen. În ceea ce priveşte încrederea, Regele Charles conduce în top, cu o cotă de 56,2%, urmat de Maia Sandu, Emmanuel Macron şi Joe Biden. Penultimul loc îi revine lui Donald Trump, iar ultimul, lui Vladimir Putin, cu 11,4% cotă de încredere.

Notorietate lideri internaţionali

99.5% dintre români declară că au auzit de Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei este urmat de Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, cu 96.4% notorietate, Regele Charles al Marii Britanii, cu 93.3% şi Joe Biden, actualul preşedinte al SUA, cu 92.1%. Clasamentul este continuat de Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, cu 89.1% notorietate, Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, cu 79.3%, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, cu 71.7% şi Olaf Scholz, cancelarul Germaniei cu 65.9%.

Încredere lideri internaţionali

Regele Charles al Marii Britanii conduce în clasamentul încrederii cu 56.2% încredere multă şi foarte multă. Monarhul britanic este urmat de Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, cu 34% încredere multă şi foarte multă şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, cu 32%. Clasamentul este continuat de Joe Biden, preşedintele SUA, cu un capital de încredere de 27.6%, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, cu 26.8% şi Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, cu 25.9%.

În Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, au încredere multă şi foarte multă 21.5% dintre cei intervievaţi, iar în Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, 11.4%.

Au încredere multă şi foarte multă în Joe Biden în special: persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din mediul urban şi cei care nu au cont pe reţelele sociale.

Bărbaţii, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe şi cei cu un venit mai ridicat tind să aibă cea mai multă încredere în Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Au încredere în Maia Sandu mai ales: bărbaţii, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat.

Bărbaţii, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat au încredere în Olaf Scholz într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei.

Regele Charles al Marii Britanii se bucură de o încredere ridicată mai ales din partea următoarelor categorii de populaţie: bărbaţii, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, cei inactivi pasivi, gulerele albe, locuitorii din mediul urban, cei cu un venit mai ridicat.

Au încredere multă şi foarte multă în Donald Trump mai ales: bărbaţii, tinerii sub 30 de ani şi gulerele albastre.

Persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat şi angajaţii la stat tind să aibă cea mai multă încredere în Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

În cazul lui Vladimir Putin, distribuţia răspunsurilor (ponderea redusă a celor care au încredere multă şi foarte multă) nu permite o segmentare în funcţie de principalele criterii socio-demografice.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 - 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi...
Biden îl așteaptă pe Trump la o confruntare publică înaintea alegerilor din noiembrie: ”Mă bucur s-o fac”
Biden îl așteaptă pe Trump la o confruntare publică înaintea alegerilor din noiembrie: ”Mă bucur s-o fac”
Înainte de înfruntarea de la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, fostul și actualul președinte al Statelor Unite s-ar mai putea confrunta o dată. Joe Biden a anunțat vineri, 26...
#Vladimir Putin, #Ursula von der Leyen, #sondaj, #notorietate, #Donald Trump , #stiri Vladimir Putin