Vladimir Putin califică din nou drept tragedie dezmembrarea URSS

Duminica, 12 Decembrie 2021, ora 15:56
4740 citiri
Vladimir Putin califică din nou drept tragedie dezmembrarea URSS
Vladimir Putin, presedintele Rusiei FOTO Hepta

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat din nou duminică drept tragedie dezmembrarea Uniunii Sovietice în urmă cu 30 de ani, transmite EFE.

"(Pentru mine), la fel ca pentru majoritatea cetăţenilor, a fost o tragedie", a declarat liderul rus într-un interviu la televiziunea publică.

Liderul de la Kremlin a adăugat că dezmembrarea imperiului sovietic a însemnat deopotrivă şi dispariţia Rusiei istorice.

"Ce a însemnat disoluţia URSS? A însemnat dispariţia Rusiei istorice sub numele de URSS", a subliniat el.

Nu este pentru prima dată când Putin califică de tragedie dezmembrarea imperiului roşu, notează EFE. În 2005, la cinci ani de la venirea la putere în Rusia, Putin a declarat că prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost "cea mai mare tragedie geopolitică a secolului al XX-lea". Totuşi, liderul rus a menţionat în mai multe rânduri că resuscitarea URSS "este imposibilă şi lipsită de sens".

Mobilizarea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina şi situaţia din Afganistan, pe agenda reuniunii miniştrilor de externe ai UE

Nevoia reducerii tensiunii provocate de mobilizarea militară a Rusiei la frontiera cu Ucraina - cu posibilitatea impunerii de noi sancţiuni politice şi economice care să vizeze autorităţile de la Moscova dacă acestea vor folosi din nou forţa împotriva Kievului - se va afla în centrul reuniunii miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, care se va desfăşura luni la Bruxelles, informează duminică EFE.

La această reuniune se va mai discuta şi despre situaţia din Afganistan, împreună cu vicepremierul şi ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, şi se va lua în calcul adoptarea de sancţiuni împotriva companiei ruse de mercenari Wagner care operează în prezent în mai multe ţări din Africa.

"Ne aflăm în contact cu autorităţile ruse şi le explicăm foarte clar că, dacă vor continua, va exista un răspuns clar, puternic, politic şi economic", au declarat surse comunitare cu privire la posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina vecină.

În interiorul UE continuă să se mizeze pe descurajare şi pe negocieri diplomatice, atrăgându-se totodată atenţia că orice agresiune la adresa Ucrainei va avea urmări, după cum a confirmat în această săptămână unui grup de jurnalişti preşedintele Comitetului Militar al UE, generalul Claudio Graziano.

"Orice tip de consolidare a forţelor generează un răspuns şi este un act militar, o operaţiune militară", a avertizat el. În opinia sa, chiar şi antrenamentele într-o "zonă critică" reprezintă operaţiuni, şi, mai concret, manevrele efectuate de Rusia în apropierea frontierei cu Ucraina, cu "niveluri enorme de forţe" armate, generează "efecte şi reprezintă o ameninţare". "Este un lucru periculos care presupune să fim vigilenţi şi care necesită un răspuns", a spus el.

Pentru ca măsurile de disuasiune să dea rezultat, UE a început să lucreze la posibile sancţiuni împotriva Rusiei, însă nu a prezentat deocamdată statelor membre variantele pe care le are în vedere.

În orice caz, surse comunitare au amintit că în 2014, când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi se avea în vedere desfăşurarea de trupe ruse în oraşul Mariupol, UE a fost capabilă să aprobe sancţiuni economice "substanţiale" în doar 72 de ore, dat fiind că un plan în acest sens exista deja. A fost vorba despre interdicţia ca Rusia şi marile companii ruse să poată folosi bani împrumutaţi de pe pieţele financiare europene timp de 90 de zile.

În prezent, UE menţine un pachet de sancţiuni economice împotriva Rusiei pe care îl înnoieşte la fiecare şase luni, după ce şefii de stat şi de guvern din UE îşi dau acordul cu prilejul celor două Consilii Europene din iunie şi decembrie.

"Vor exista consecinţe geostrategice şi consecinţe majore dacă nu vor fi respectate" independenţa, suveranitatea şi integritatea Ucrainei, au declarat surse diplomatice, citate de EFE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Rusia se pregătește să recruteze mai mulți soldați sub contract în timp ce își continuă invazia în Ucraina, încercând să evite, cel puțin pentru moment, o altă recrutare în masă...
#Vladimir Putin, #URSS, #Ucraina , #stiri Vladimir Putin