Vladimir Putin susține prima mare conferință de presă de la începutul invaziei în Ucraina VIDEO LIVE

Joi, 14 Decembrie 2023, ora 11:13
2171 citiri
Vladimir Putin susține prima mare conferință de presă de la începutul invaziei în Ucraina VIDEO LIVE
Vladimir Putin FOTO Hepta

Preşedintele rus Vladimir Putin răspunde joi în Rusia - în timp ce la Bruxelles are loc un summit european crucial privind Ucraina - la întrebări în cadrul unei sesiuni maraton de întrebări şi răspunsuri cu presa şi cetăţeni, la o săptămână după ce şi-a anunţat intenţia de a rămâne la Kremlin cel puţin până în 2030, relatează Huffington Post.

Vladimir Putin - încrezător în faptul că în 2024 timpul va juca în favoarea sa în Ucraina şi că înfrângerile suferite de către armata sa în 2022 sunt de domeniul trecutului - a decis să reia acest exerciţiu al întrebărilor şi răspunsurilor la care a renunţat anul trecut.

El urmează să răspundă unor întrebări triate de Kremlin adresate de către jurnalişti şi cetăţeni, pentru a face ”bilanţul anului”. Potrivit televiziunii ruse, care transmite în direct dublul eveniment, până acum au fost primite peste 1,5 milioane de întrebări, pe care ruşii le trimit prin internet sau prin telefon.

El ar urma astfel să vorbească despre ambiţiile sale cu privire la un nou mandat până în 2030, când va avea vârsta de 78 de ani.

În lipsa unei opoziţii reale - eradicată sistematic de Kremlin - vixtoria sa în martie 2024 nu ridică îndoieli.

Principalul său critic, activistul anticorupţie Aleksei Navalnîi, este de altfel de negăsit de peste o săptămână. El ar fi putut să fie transferat într-o colonie penitenciară cu condiţii de detenţie şi mai dure, unde urmează să ispăşească o pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”.

Avantajat pe front, încrezător în fața jurnaliștilor

De obicei, Vladimir Putin are două întâlniri de acest fel pe an - una cu presa, cealaltă cu compatrioţii săi. De această dată, cele două au fuzionat.

În 2022, aceste spectacole politice nu au avut loc, după ce trupele ruse au suferit înfrângeri în Ucraina şi după ce economia rusă a fost afectată de sancţiuni impuse de Occident din cauza invaziei Ucrainei.

În Ucraina, situaţia este complicată, după ce contraofensiva ucraineană nu a condus la rezultatul scontat.

Zeci de oameni au fost răniţi în noaptea de marţi spre miercuri de o salvă de rachete ruseşti la Kiev - cel mai grav bilanţ din ultimele luni în capitala ucraineană.

Forţele Moscovei au preluat iniţiativa şi ”ronţăie” teren de mai multe săptămâni, iar Vladimir Putin afişează astfel un optimism regăsit.

Această atitudine contrastează cu tensiunile de la summitul Uniunii Europene (UE), care începe joi, catalogat drept un ”summit foarte dificil” şi o ”reuniune complexă”.

Şefii de stat şi de guverne ai UE, reuniţi la Bruxelles, urmează să încerce să-l convingă pe premierul ungar Viktor Orban să deschidă calea unor negocieri de aderare la UE a Ucrainei.

Alt punct-cheie al summitului este refuzul lui Orban ca UE să acorde Kievului un ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro.

Ajutorul ucrainean, blocat la Washington și Bruxelles

Fără ajutor din Occident, ”bineînţeles că nu putem învinge” Rusia, a avertizat miercuri, la Oslo, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ajutoarele destinate Ucrainei au fost blocate şi în Statele Unite, iar Volodimir Zelenski a eşuat marţi să-i convingă pe republicani să valideze o nouă tranşă de ajutor destinat Kievului - care are nevoie de muniţie.

În contextul acestor blocaje diplomatice, liderul de la Kremlin urmează să abordeze cu o încredere regăsită o sesiune de întrebări şi răspunsuri privind mai ales Războiul din Ucraina, graţierea unor infractori care au luptat în Ucraina sau temerea unei noi mobilizări militare.

El urmează să abordeze totodată teme la nivel naţional, precum locuinţele şi serviciile publice.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#Vladimir Putin, #Rusia, #invazie ucraina, #razboi Ucraina , #stiri Vladimir Putin