Șantajul lui Putin pe plan intern și extern: Când zidul Kremlinului va fi spart și scaunul prezidențial răsturnat

Sambata, 03 Decembrie 2022, ora 03:42
8494 citiri
Șantajul lui Putin pe plan intern și extern: Când zidul Kremlinului va fi spart și scaunul prezidențial răsturnat
Scaunul președintelui Putin se clatină FOTO: New Yorker

În timpul războiului sângeros de peste 9 luni al Moscovei împotriva Ucrainei, regimul lui Vladimir Putin a trecut prin mai multe crize. Împotriva tuturor așteptărilor, președintele rus a ieșit aproape nevătămat, deoarece el s-a folosit de un șantaj intern și extern față de adversarii săi. Liderul de la Kremlin i-a făcut pe aceștia să creadă că el este un jucător periculos, care nu se va da înapoi de la nimic pentru a-și păstra puterea.

Cu toate astea, există doi factori care îl pot destabiliza pe Vladimir Putin de pe scaunul prezidențial și vor face o spărtură în zidul Kremlinului, potrivit unei analize din Wilson Center din Statele Unite.

Prima criză a fost eșecul războiului fulger („blitzkrieg-ului”) din februarie-martie și transformarea atacului într-un conflict prelungit. Înainte de 24 februarie, majoritatea elitelor Rusiei nici măcar nu erau conștiente de invazia iminentă. Greșeala de calcul a lui Putin, care a dus la pierderi mari ale armatei ruse, părea destinată să submineze poziția președintelui în ochii anturajului său. Nu a făcut-o.

Cine a fost de vină pentru atacurile Al Qaeda asupra turnurilor gemene din SUA: Documente declasificate despre Bush și CIA

A doua criză a fost valul inițial de sancțiuni, care a provocat un șoc economic – o creștere puternică a inflației, plecarea mărcilor occidentale și colapsul importurilor. Această criză a impus costuri semnificative populației. Aceasta era obligată să ridice întrebări cu privire la semnificația și prețul războiului. Nu a făcut-o.

A treia criză a fost contraofensiva forțelor ucrainene din august și septembrie, care a demonstrat că Kremlinul, în cele șase luni de război, nu a reușit să dezvolte o strategie militară competentă, nu a reușit să pună ordine în rândul trupelor și în logistică și nu a reușit să consolideze moralul și disciplina armatei. Nu a provocat prea multă agitație pe plan intern.

„Mobilizarea parțială” a Kremlinului a fost a patra criză. Însuși anunțul său, pe care Putin încercase să-l evite cât mai mult timp posibil, și cursul său, plin de haos, fărădelege și represiune întâmplătoare, au fost scandaloase.

Putin a scăpat de crize, dar cât va mai rezista?

Niciuna dintre aceste crize, care au scos la iveală erorile strategice ale lui Putin, nu a dus la destabilizarea regimului. Faptul că Kremlinul a depășit cu succes aceste patru crize este o dovadă a forței regimului și a stabilității sale pe termen lung. Cetățenii Rusiei și elitele țării deopotrivă au observat absența rezistenței și faptul că Putin a scăpat, din nou, cu acțiuni odioase.

Cu toate acestea, faptul că regimul lui Putin a traversat cu succes patru crize legate de război nu înseamnă că aceste crize au trecut neobservate. Cetățeanul obișnuit din Rusia era convins că războiul nu va dura și că Putin va găzdui o paradă a victoriei la Kiev pe 9 mai. Aceasta a fost mantra „Putin este întotdeauna un câștigător”. Asta nu s-a întâmplat.

Cei care cred că rușii sunt captivați de zelul imperialist sau că împărtășesc dingoismul propagandiștilor de televiziune greșesc. Există două aspecte ale imaginii lui Putin în Rusia. El este văzut ca un strateg de succes care știe să-și atingă obiectivele și să distribuie beneficiile fidelilor săi. El este cunoscut și ca un jucător răzbunător, întotdeauna gata să folosească violența împotriva unui adversar.

Un lider din Crimeea anunță dezastrul pentru Putin: Kremlinul se va dezintegra

În mod paradoxal, atitudinile față de Putin pe frontul intern și pe scena politică internațională se revarsă într-o măsură mult mai mare decât se crede în mod obișnuit. Înfrângerile și eșecurile lui Putin în acest război sunt evidente pentru orice observator obiectiv. Experții și politicienii occidentali vorbesc de obicei despre războiul pierdut al lui Putin.

Șantajul nuclear al lui Putin, care a avut un efect semnificativ asupra precauției coaliției occidentale în extinderea livrărilor de arme către Ucraina, face apel nu numai la publicul extern, ci și la publicul intern. Atât în străinătate, cât și acasă, Putin este văzut ca un jucător capabil de o escaladare inacceptabilă.

Atât viziunile strategice occidentale, cât și cele interne par să accepte că o victorie completă asupra lui Putin nu este disponibilă în acest moment. Dar cu toate astea există doi factori importanți care îl pot destabiliza pe Putin: o înfrângere dură în războiul din Ucraina, cu pierderea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea și declanșarea unei riposte interne din partea elitelor și a populației. În zidul Kremlinului este posibilă producerea unei spărturi care să îi răstoarne scaunul prezidențial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Vladimir Putin, #presedinte rus, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #Putin razboi, #Putin Kremlin, #Putin Ucraina , #Razboi Ucraina