Vladimir Putin, presat de criza interna sa modifice politica externa

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 21:363451 citiri
Vladimir Putin, presat de criza interna sa modifice politica externa

Centrul pentru Studii Strategice din Moscova - un think tank influent condus de Mihail Dmitriev, un cunoscut economist rus, fost parlamentar si membru in primul cabinet al lui Vladimir Putin, - a publicat un raport despre criza politica si economica din Rusia.

Conform cercetarii sociologice, vasta majoritate a populatiei urbane din toate regiunile Rusiei simte nevoia unei schimbari, noteaza Asia Times.

Ridicarea clasei de mijloc in Moscova si in cateva dintre orasele mari ale Rusiei impune nevoia pentru un sistem juridic independent si necorput, pentru libertatea de exprimare si drepturi politice.

Pe de alta parte, clasele mai sarace si, implicit, mai putin educate, sunt mult mai preocupate de problemele economice si de accesul la servicii sociale.

In contextul acestor presiuni interne, raportul prognozeaza ca politica interna, criza sociala si economica vor avea o pondere din ce in ce mai mare asupra politicii externe a lui Putin.

Astfel, Putin va avea tendinta sa "compenseze esecurile interne prin actiuni populiste pe plan extern". Iar asta ar putea determina o linie politica "mai putin realista si din ce in ce mai indoctrinata".

In locul urmaririi pragmatice a intereselor pe termen lung ale Rusiei, Putin ar putea fi atras de varianta confruntarii cu SUA pe aproape orice problema globala si regionala, sperand in acordul populatiei rusesti.

Aceasta in conditiile in care Kremlinul incearca sa prezinte miscarea pro-democratica din Rusia ca fiind instrumentata de catre americani si, in general, ar fi vorba despre un complot occidental, parte a unei conspiratii globale impotriva Rusiei.