Putin încearcă să destabilizeze Polonia, testându-i hotărârea. ”Liderul de la Kremlin va pierde acest joc periculos”

Luni, 04 Octombrie 2021, ora 23:585010 citiri
Putin încearcă să destabilizeze Polonia, testându-i hotărârea. ”Liderul de la Kremlin va pierde acest joc periculos”
Vladimir Putin testează cât de puternică este Polonia FOTO: DW

Ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, atrage atenția Europei că Vladimir Putin ”testează cât de puternică este țara noastră”, prin situația foarte complicată de la granița dintre Belarus și Polonia. Astfel, Varșovia susține că ”liderul de la Kremlin și Lukashenko vor pierde acest război” legat de emigranții atrași peste nopate de regimul de la Minsk.

În interviul acordat publicației locale Sieci, oficialul a detaliat starea dificilă de la frontiera polonezo-bielorusă, unde starea de urgență este în vigoare de o lună din cauza presiunii sporite a migrației din zonă, potrivit The First News.

”Putin testează cât de puternică este Polonia. Cu cât arătăm mai multă slăbiciune, cu atât mai brutal va fi amestecul în treburile noastre interne. Rusia s-a bazat întotdeauna pe slăbiciunea Occidentului. Trebuie să ne arătăm hotărârea”, a afirmat Mariusz Kaminski.

Publicația poloneză a scris că oficialul, care este și ministru coordonator al Serviciilor Speciale, ”comentează jocul lui Vladimir Putin și al lui Alexander Lukashenko, în care vecinii noștri din est încearcă să exploateze emigranții, folosindu-I ca un instrument de influență”.

”Poate că Lukashenko speră în acest fel că va forța Uniunea Europeană să ridice sancțiunile, recunoscându-l ca președinte legitim al țării. Dar mai important aici este Putin, care ar dori să controleze robinetul emigranților, strângându-l și slăbindu-l după bunul său plac”, a spus ministrul de Interne al Poloniei.

O femeie din anturajul lui Putin a câștigat 100 de milioane de dolari peste noapte. Dezvăluiri în scandalul Pandora Papers

Kaminski dezvăluie faptul că Belarus a luat niște decizii neobișnuite, în ultima vreme, pentru a atrage mai mulți străini în țară. ”Știm că în ultimele zile, Belarus a încheiat acorduri cu alte țări, în privința circulației fără viză. Printre aceste țări se află Pakistan, unde sunt mulți emigranți din Afganistan, cu Africa de Sud, Iodania, unde există numeroși refugiați sirieni.

Companiile aeriene din Belarus ”au deschis rute suplimentare, cu Beirut și Damasc, plus mărirea numărului de zboruri din Turcia”, a spus oficialul.

Statele Unite încep vânătoarea de submarine ale Rusiei: Acțiune în forță din partea americanilor VIDEO

Kaminski a afirmat că situația actuală reprezintă o amenințare pentru Lukashenko însuși, iar Polonia deține informații că bielorușii obișnuiți devin dezamăgiți de ceea ce se întâmplă în țară, când văd sute de oameni care au venit din Asia și Africa, în orașele lor.

Polonia, Lituania și Letonia au acuzat guvernul lui Lukashenko că a dus emigranți din Orientul Mijlociu și apoi i-a împins peste granița UE, pentru a destabiliza regiunea. Joi seara, 30 septembrie 2021, Polonia a prelungit cu alte 60 de zile starea de urgență de-a lungul frontierei sale cu Belarus, pentru a stopa fluxul ilegal de refugiați.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News