Putin este în cădere liberă în încrederea rușilor. Cel mai scăzut nivel din 2012 și până în prezent

Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 11:21
2873 citiri
Putin este în cădere liberă în încrederea rușilor. Cel mai scăzut nivel din 2012 și până în prezent
Rușii și-au pierdut încrederea în Vladimir Putin FOTO: DW

Un nou sondaj de opinie realizat de Centrul independent Levada din Moscova și ale cărei rezultate au fost anunțate pe 6 octombrie 2021, arată că Vladimir Putin și-a pierdut drastic din popularitate în rândul rușilor.

Încrederea în președinte a scăzut la 53%, cel mai scăzut nivel din 2012 și până acum.

Dacă în urmă cu 9 ani, popularitatea liderului de la Kremlin era de 51%, aceasta urcase semnificativ la 71% în septembrie 2017. Încrederea în Putin atinsese un apogeu în ultimul deceniu, de aproape 80% în 2015, la un an de la anexarea Crimeei de către Rusia, potrivit Radio Europa Liberă.

Simpatia rușilor față de președinte a scăzut destul de mult în prezent datorită unor măsuri nepopulare, precum reforma pensiilor din 2019, precum și stagnarea nivelului de trai, cuantumul veniturilor unei gospodării scăzând la niveluri nemaiatinse din 2012.

Actualul mandat al lui Putin este programat să se încheie în 2014, după ce acesta fusese prelungit la șase ani. Însă, parlamentarii au adoptat un amendament la Constituția Rusiei, care îi deschide calea actualului lider să rămână în funcție în continuare, dacă va fi reales la alegerile din 2024.

Putin încearcă să destabilizeze Polonia, testându-i hotărârea. ”Liderul de la Kremlin va pierde acest joc periculos”

În timp ce Putin rămâne cel mai popular politician din țară, încrederea în instituțiile statului au continuat să scadă la valori foarte mici. Astfel, aceasta a coborât la doar 25% pentru Duma de Stat (parlamentul local) de la 33% în 2017.

Nivelul de încredere în partidele politice a scăzut și el la 17%, de la 19% în urmă cu patru ani. Sondajul a fost realizat în perioada 19-26 august 2021, prin interviuri cu 1.619 persoane, cu vârste de cel puțin 18 ani, care locuiesc în 137 de orașe și sate din Rusia, din 50 de regiuni ale țării.

Putin nu se va alia cu Statele Unite împotriva Chinei. Care este tactica liderului de la Kremlin

Centrul Levada din Moscova, care a realizat analiza sociologică, este ultima instituție independentă din Rusia și cea mai cunoscută, însă ea a fost catalogată ca ”agent străin” de către autoritărțile oficiale din 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#popularitate Putin, #incredere Putin scazut, #sondaj Rusia, #sondaj Putin Rusia, #Putin presedinte Rusia , #stiri Vladimir Putin