Putin pledeaza pentru democratie online si masuri anti-coruptie

Autor: Ana Ilie
Luni, 06 Februarie 2012, ora 10:58
1416 citiri
Putin pledeaza pentru democratie online si masuri anti-coruptie

Premierul rus Vladimir Putin, cel mai important candidat la prezidentialele din Rusia din 4 martie, solicita, intr-un nou articol propriu, masuri impotriva coruptiei si pro-democratie.

Articolul, intitulat "Democratie si calitatea statului", a aparut luni, in cotidianul de afaceri Kommersant, informeaza Ria Novosti.

Putin incepe prin a spune ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa devina o "cauza nationala". "Pentru a invinge coruptia sistemica, trebuie trasa o linie nu numai intre autoritate si proprietate, si si intre puterea executiva si controlul acesteia. Atat autoritatile cat si Opozitia ar trebui sa poarte raspunderea pentru lupta impotriva coruptiei", scrie Putin.

Intrand in detaliu, Putin a propus introducerea de tribunale administrative pentru plangerile oamenilor obisnuiti impotriva oficialilor, si transmiterea in direct, la Tv, a sedintelor de judecata, ale caror stenograme ar trebui, de altfel, sa fie puse la dispozitia doritorilor. Mai mult, spune Putin, ar trebui creata o baza de date a tuturor verdictelor emise in sistemul de justitie, similara cu cea existenta in tribunalele de arbitrare.

Putin a mai propus schimbarea modalitatii de numire a presedintelui si auditorilor Camerei de Auditori, numiti in prezent de presedinte, precum si crearea unei liste a functiilor "pasibile de coruptie" din executiv si corporatiile de stat.

"Acesti oficiali ar trebui sa primeasca salarii usriase insa sa fie de acord cu transparenta absoluta, inclusiv in ceea ce priveste cheltuielile familiilor lor".

Revenind la problema masurilor pro-democratie, Putin a propus acordarea cetatenilor si internautilor un rol mai important in politica, inclusiv sansa de a influenta agenda legislativului.

"Ar trebui sa le dam cetatenilor sansa de a forma o agenda legislativa proprie, de a inainta proiectele lor si de a formula prioritati. Propun instituirea regulii analizarii obligatorii a initiativelor publice care vor aduna 100.000 sau mai multe semnaturi pe Internet", a mai scris Putin.

Desigur, sustine premierul rus, cei care doresc sa ia parte la acest proiect trebuie sa renunte la anonimatul online si statul va crea o "procedura oficiala de inregistrare pentru doritori".

Acesta este al patrulea articol publicat de Putin in ultima luna in publicatiile rusesti importante, inainte de alegerile prezidentiale la care candideaza pentru un al treilea mandat.

Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Nikolai Patrușev este al doilea cel mai puternic om de la Moscova, fiind practic mâna dreaptă a lui Putin. În prezent, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev este un fost coleg...
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
#Vladimir Putin, #Vladimir Putin prezidentiale, #Putin democratie Rusia , #premier Rusia