Întrebarea care macină analiștii lumii: Va avea Putin curajul să treacă de linia roșie în relația cu Biden

Vineri, 06 August 2021, ora 00:30
3930 citiri
Întrebarea care macină analiștii lumii: Va avea Putin curajul să treacă de linia roșie în relația cu Biden
Intâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin, la Geneva în iunie 2021

Întâlnirea dintre președinții Statelor Unite și Rusiei din iunie 2021, de la Geneva a însemnat o resetare a relațiilor diplomatice bilaterale, după o perioadă lungă de timp tumultoasă. Acum, analiștii pun problema dacă Vladimir Putin va forța trecerea liniei roșii din relația cu Joe Biden și cum va reacționa liderul de la Casa Albă.

Șeful administrației americane și-a planificat prima sa călătorie în străinătate, în Europa, vrând să arate lumii că el ține frâiele dominației mondiale, după eșecul lui Donald Trump, în gestionarea situației internaționale, se arată într-o analiză publicată de International Bar Association din Londra.

Summit-ul dintre Biden și Putin a venit după escaladarea tensiunilor provocate de Rusia, prin comasarea a 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, a sancțiunilor occidentale, precum și a încălcării flagrante de către Moscova a drepturilor omului, în cazul Navalnîi.

A fost prima dată când președinții SUA și Rusiei s-au întâlnit, după iunie 2018. Sir Tony Brenton, fostul Ambasador al Marii Britanii la Moscova, între 2004 și 2008, consideră discuțiile, ca fructuoase.

”Trebuie să admitem faptul că vor exista întotdeauna dezacorduri accentuate (între SUA și Rusia -n.a.), iar Occidentul va critica comportamentul Rusiei atât pe plan intern, cât și extern. În schimb, Moscova a găsit de cuviință să critice acum, ce se întâmplă în America”.

Fostul diplomat a găsit cauza principală a tensiunilor. ”Cred că atacurile cibernetice au stat la baza acuzațiilor de intruziune, de ambele părți, una împotriva celeilalte. Cred că a fost un început foarte util”.

Cele mai mari secrete din istoria Uniunii Sovietice

Putin și-a demonstrat dorința de a depăsi limitele

Un alt expert evaluează situația relațiilor dintre SUA și Rusia. El consideră că întâlnirea de la Geneva a reprezentat o încercare a lui Biden de ”a reduce temperatura” dintre cele două țări.

”Tensiunile erau foarte mari, Rusia aduna trupe la frontiera cu Ucraina, relațiile diplomatice se prăbușeau, iar Navalnîi intrase în greva foamei. Nu a fost o ”resetare” și nici măcar o normalizare, ci o restabilire a comunicării dintre cele două state”, a spus James Lamond, directorul Programului de reziliență democratică de la Centrul de analiză a politicilor europene.

Uniunea Sovietică a pierdut Războiul Rece. Rusia ar putea să câștige noua luptă cu SUA, susține un analist

”America este mult mai preocupată de relațiile cu China, decât cu Rusia. Rusia este o iritare, dar China este o provocare directă. Această întâlnire a fost pentru a detensiona relația cu Rusia, astfel încât SUA să se poată concentra asupra Chinei”.

Cu toate astea, Lemond avertizează asupra subestimării rolului Rusiei pe scena mondială. ”Cel mai puternic instrument pe care îl are Rusia este faptul că Vladimir Putin și-a demonstrat dorința de a depăși limitele și de a vedea cât de departe poate ajunge. Trebuie să vedem cum se prezintă relația (SUA-Rusia -n.a.) acum. Întrebarea este ce se întâmplă, atunci când Putin va trece de linia roșie – despre care știm că se poate petrece – și cum va reacționa Biden”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Putin linii rosii, #Putin Biden, #SUA Rusia, #relatii diplomatice, #relatii SUA Rusia, #Putin presedinte Rusia, #tensiuni Rusia SUA , #stiri Vladimir Putin