Putin a ordonat exercitii militare la granita cu Ucraina: 150.000 de soldati, in alerta

Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 21:31
21631 citiri
Putin a ordonat exercitii militare la granita cu Ucraina: 150.000 de soldati, in alerta
Foto: Washington Post

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat miercuri un "exercitiu militar surpriza" al fortelor terestre langa Ucraina, cu intentia de demonstra pregatirea armatei ruse, pe fondul tensiunilor cu SUA si Europa, din urma situatiei de la Kiev.

Ordinele lui Putin, date fortelor terestre din partea de vest a Rusiei si fortelor aeriene din intreaga tara, au inclus de asemenea cateva masuri nespecificate pentru a asigura securitatea flotei rusesti de la Marea Neagra, in sudul Ucrainei, in Peninsula Crimeea, o veche zona de interes a Rusiei, care a apartinut acesteia pana in 1954, fiind in continuare populata de etnici rusi.

Putin a dat aceste ordine pe fondul demonstratiilor a mii de etnici rusi din Crimeea, care au protestat fata de rasturnarea politica de la Kiev, ce a dus la picarea guvernului pro-Moscova, condus de Victor Ianukovici.

SUA avertizeaza Rusia sa nu intre cu armata in Ucraina

Autoritatile interimare de la Kiev au grabit formarea unui nou guvern, care ar putea semna noi intelegeri pentru imprumuturi cu alte tari.

Armata rusa a pus unitatile militare in alerta incepand cu ora locala 14:00, pentru a se pregati de un exercitiu ce urmeaza sa dureze pana pe 3 martie, a anuntat Ministrul Apararii ruse, Sergei Shoigu, conform New York Times.

Protest violent in Crimeea: Cei care vor alipirea la Rusia s-au batut cu activistii pro Ucraina

Ministrul rus a mai precizat ca tara sa vrea "sa testeze rapiditatea fortelor armate de a raspunde unei situatii de criza, inclusiv a unui atac terorist care sa includa arme biologice sau chimice".

Exercitiile militare rusesti vor implica aproximativ 150.000 de soldati, inclusiv intreaga unitate militara vestica, una din cele 4 din intreaga tara, dar si alte sute de tancuri si baterii de artilerie si cateva zeci de avioane si nave de razboi, declara adjunctul Ministerului Apararii, Anatoly Antonov, potrivit Interfax.

Nici Sergei Shoigu si nici Kremlinul nu au mentionat evenimentele din Ucraina, pe care oficialii de aici le-au urmarit cu atentie sporita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#exercitii militare Rusia, #Ucraina proteste violente, #tensiuni Rusia USA Europa , #Rusia