Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Prima batalie din umbra castigata de SUA in fata lui Vladimir Putin

Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 13:15
21192 citiri
Prima batalie din umbra castigata de SUA in fata lui Vladimir Putin
Foto: Hepta.ro

Expulzarea de catre Atena, la mijlocul lunii iulie, a doi diplomati rusi a reprezentat o mare surpriza pentru cancelariile din intreaga lume.

In martie, cand la Consiliul European liderii statelor UE au decis expulzarea a peste 60 de diplomati rusi ca reactie la atacul reprezentantilor serviciilor secrete ruse cu gaz novichock pe teritoriul Marii Britanii, Alexis Tsipras, premierul Greciei, s-a opus acestei masuri.

Relatia dintre Alexis Tsipras si presedintele rus Vladimir Putin era una de prietenie, Grecia fiind o poarta importanta de acces a Moscovei la treburile Uniunii Europene.

Legatura dintre cei doi vine din perioada tensionata a crizei economice grecesti. Alexis Tsipras castiga alegerile in decembrie 2014, fiind la carma formatiunii de stanga Syriza. In programul de guvernare promovat de Tsipras in campania electorala s-a pus mare accent pe iesirea Greciei din zona euro, iar acest exit se realiza printr-un imprumut de miliarde de euro luat de la Rusia cu o dobanda preferentiala.

Grecia n-a renuntat la euro, iar Rusia n-a oferit niciodata un astfel de imprumut, dar relatiile dintre cei doi lideri au ramas apropiate, Tsipras folosind legatura sa speciala cu Moscova ca o parghie de putere in negocierile cu Comisia Europeana si clubul creditorilor care faceau presiuni puternice asupra Atenei pentru a reduce deficitul economic prin masuri aspre de austeritate.

Tsipras muta si castiga, realizarea unui acord diplomatic la care putini sperau

Din martie si pana astazi, relatia dintre cele doua state s-a deteriorat accentuat, criza fiind declansata de acordul surprinzator dintre Macedonia si Grecia cu privire la schimbarea numelui primului stat.

Grecia s-a opus oricarei incercari a fostei republici iugoslave de a incepe negocierile cu Uniunea Europeana si NATO din cauza numelui de "Macedonia", reprezentantii Atenei considerand ca aceasta denumire apartine de drept provinciei istorice din nordul Greciei.

Zoran Zaev, primul ministru reformator al Macedoniei FYR (Former Yugoslavia Republic), conform denumirii oficiale, ajunge la o intelegere cu Alexis Tsipras, in iunie 2018, pentru ca denumirea tarii sale sa devina Republica Macedonia de Nord, un compromis care aducea castiguri pentru ambele parti.

De atunci, in Macedonia a inceput iadul. Reprezentantii Rusiei au lansat o operatiune de boicotare a intelegerii dintre cele doua state, finantand proteste la Skopie, capitala Macedoniei, campanii pe retelele sociale, in presa si la televiziune, dar si radicalizarea opozitiei si atacuri la adresa premierului Zaev.

Un miliardar ruso-grec construit pe modelul Abramovici si Ahmetov

Cel care a coordonat si finantat aceasta operatiune este miliardarul Ivan Savvidis.

Ivan Savvidis, un miliardar cu cetatenie rusa si greaca, stabilit in Salonic, a fost monitorizat intens de agentiile americane pentru implicare in operatiuni de compromitere a acordului dintre Grecia si Macedonia - Foto Wikipedia

"Cu dubla cetatenie greaca si rusa, fost membru al Dumei, parlamentul rus, proprietarul unui club de fotbal, domnul Savidis s-a miscat continuu in lumea sportului dintre cele doua tari. Controleaza tot ce se intampla in Salonic, orasul grecesc in care locuieste si este un jucator important in lumea oligarhilor greci si rusi", scrie New York Times intr-un articol dedicat crizei din Balcani.

Conform unor surse din agentiile de informatii, reprezentantii serviciilor secrete din SUA au inceput sa intercepteze toate comunicatiile miliardarului Savvidis din luna iunie, obtinand dovezi ca acesta lucreaza cu reprezentanti ai Rusiei pentru a compromite intelegerea dintre Grecia si Macedonia si pentru a bloca accesul acesteia din urma la NATO.

Serviciile de informatii americane au luat o decizie fara precedent, aceea ca toate convorbirile, mailurile, toate informatiile si contactele colectate de la Savidis sa fie puse la dispozitia Guvernului Greciei, conform surselor cotidianului New York Times.

Alexei Tsipras s-a trezit intr-o dimineata de la inceputul lunii iulie cu dovezi amanuntite despre toate operatiunile puse la cale de Rusia pe teritoriul Greciei si al Macedoniei pentru a compromite o posibila extindere a NATO in regiune. Ceea ce a descoperit i-a lasat un gust amar.

Informatiile ajunse la Alexis Tsipras au fost atat de socante, incat executivul de la Atena a luat de urgenta masura de a expulza doi diplomati rusi, o reactie de neimaginat cu doar cateva luni inainte, si de a avea pe lista inca doi diplomati gata de expulzare.

Aceasta decizie a reprezentat un mare succes atat al serviciilor de informatii, cat si al diplomatiei americane. Desi rezultatul referendumul din Macedonia asupra schimbarii denumirii nu a atins pragul de validare de 50%, cei peste 600.000 de alegatori care au fost prezenti la urne (peste o treime) au votat in proportie de 94% in favoarea aderarii la NATO si UE, acceptand decizia de schimbare a numelui. In legislatia fostei republici iugoslave e prevazut ca parlamentul sa decida daca aceasta consultare populara si-a atins sau nu scopul.

"Grupul de Influenta Rusia" are ca obiectiv protejarea alegerilor democratice din Europ

a

Zoran Zaev, premierul Macedoniei, are parghiile necesare pentru a valida referendumul, declarand ca in cazul in care nu are sustinerea necesara din partea parlamentarilor, declanseaza alegeri anticipate, iar votul final va fi dat de un nou parlament.

"Am raspuns si noi, aratand ca putem juca un meci pe un teren dificil. Putem si noi sa luptam, sa facem lucruri pe care nu le-am mai facut in trecut", a declarat Christopher R. Hill, fost ambasador al Statelor Unite in Macedonia pentru New York Times.

In vara anului 2016, atunci cand oficialii americani au avut confirmarea faptului ca agentii Rusiei conduc actiuni de implicare in campania electorala din SUA, Departamentul de Aparare impreuna cu agentiile de informatii au creat "Grupul de Influenta Rusia" care are rolul de a cotracara orice incercare de interventie a Rusiei in procesele electorale, cu concentrare asupra Europei, scrie cotidianul New York Times.

Succesul acestei operatiuni consta in faptul ca, pentru prima data din 2016, acest grup de lucru reuseste sa previna un dezastru diplomatic si sa salveze o intelegere intre doua state cu consecinte importante pentru regiunea Balcanilor.

Exista posibilitatea ca acest grup sa fi salvat si situatia din Muntenegru, atunci cand agentii Rusiei au declansat o lovitura de stat pentru a compromite aderarea micutului stat la NATO, in data de 16 octombrie 2016.

Mircea Lucescu si Razvan Lucescu, doi antrenori de fotbal, tata si fiu, o conexiune intre miliardarii lui Putin

Legaturile din reteaua de oligarhi controlata de Vladimir Putin e confirmata si de conexiunea pe care o fac antrenorii de fotbal Mircea Lucescu si Razvan Lucescu, fiul acestuia, intre Rinat Ahmetov, miliardarul ucrainian si miliardarul ruso-grec Ivan Savvidis.

Mircea Lucescu castiga Cupa UEFA in 2009, fiind la carma echipei Sahtior Donet, aflata in proprietatea lui Rinat Ahmetov, unul dintre miliardarii lui Putin - Foto Club Sahtior Donet

Mircea Lucescu a fost vreme de 12 ani antrenorul clubului de fotbal Sahtior Donet, cu care a castigat nenumarate trofee, inclusiv Cupa UEFA in 2009. Clubul se afla in proprietatea miliardarului Rinat Akhmetov, un puternic aliat al lui Putin in estul Ucrainei.

Miliardarul ruso-grec pare a fi creat pe modelul Abramovici (Chelsea Londra), Ahmetov, Ucraina si implantat in Salonic, Grecia. Ivan Savvidis il angajeaza antrenor la PAOK, echipa sa de fotbal, pe Razvan Lucescu, fiul marelui antrenor roman care a lucrat peste un deceniu pentru Ahmetov.

Ivan Savvidis a fost implicat in mai multe scandaluri in fotbalul grec, contestand in repetate randuri deciziile arbitrilor. La un meci din sezonul trecut a intrat pe teren inarmat cu un pistol, punand viata jucatorilor si a arbitrilor in pericol.

Savvidis s-a aflat sub observatia agentiilor de informatii occidentali de ani de zile din cauza faptului ca a fost un membru al Dumei de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, reprezentand formatiunea lui Putin, Rusia Unita, si facandu-si averea din complicate operatiuni cu tutun desfasurate in nordul Greciei, scrie New York Times.

Intrebat daca Statele Unite au facut ceva pentru a combate eforturile Rusiei de a interveni in referendumul din Macedonia, domnul Mattis, seful Departamentului Apararii SUA a spus: "Da", se arata in articolul publicat de New York Times. "El a refuzat sa intre in detalii, dar oficialii institutiei au declarat ca lanseaza, de asemenea, operatiuni de informare a guvernelor din Macedonia, Muntenegru si Ucraina pentru a contracara dezinformarea ruseasca in alegerile si referendumuri de acolo", precizeaza publicatia citata.

Salvarea intelegerii istorice dintre Macedonia si Grecia a reprezentat prima mare victorie a serviciilor de informatii occidentale in confruntarea cu reprezentantii lui Vladimir Putin care au dorit, ca si in cazul Muntenegru, blocarea drumului Macedoniei catre aderarea la NATO.

Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
#Tsipras Putin Macedonia, #Putin criza Balcani, #Macedonia aderare NATO, #Macedonia referendum tensiuni , #Rusia