Panică și proteste în Rusia după anunțul lui Putin de 'mobilizare parțială'

Autor: Emily Sherwin (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Joi, 22 Septembrie 2022, ora 19:22
5427 citiri

Mulți se tem în Rusia că "mobilizarea parțială" este doar primul pas dintr-un plan de a trimite tot mai mulți bărbați pe front în Ucraina - la război și la moarte. Unii încearcă să scape, alții chiar au protestat.

Anunțul lui Putin de miercuri a făcut oficială chemarea la arme a bărbaților ruși. Ordinul lui Putin a fost publicat pe siteul Kremlinuluiși conține 10 puncte care explică statutul legal al soldaților ce urmează să fie recrutați. Potrivit Kremlinului, vor fi mobilizați 300.000 de soldați, din rândul rezerviștilor și al persoanelor cu experiență militară. Ministrul Apărării Șoigu a insistat că nu vor fi trimiși pe front studenții și recruții care efectuează serviciul militar.

Fuga de hârtiile de recrutare

Mulți se tem însă în Rusia că autoritățile ruse vizează mobilizarea și trimiterea la război a unui număr mai mare de bărbați. Pe aplicația de mesagerie Telegram, grupuri intitulate "Unde se dau hârtiile de recrutare" și "Documente de recrutare Rusia" au înregistrat în scurt timp zeci de mii de membri. Aceste grupuri au transmis mesaje referitoare la locurile unde poliția ar putea înmâna bărbaților hârtiile de recrutare.

"Moscova - pasarela de metrou de la stația Cehov la stația Pușkin. Polițiști cu hârtii în mâini se plimbă dintr-un loc în altul și opresc bărbați", se arată într-o postare, alături de o poză neclară cu polițiști și pasageri. O altă postare înfățișează bărbați în haine de camuflaj și prezintă următorul mesaj: "St. Petersburg - au început să vină prin căminele de studenți".

DW nu a putut să verifice veridicitatea acestor informații, dar ele reflectă panica provocată de anunțul făcut de Putin. Un canal pro-Kremlin și pro-război pe Telegram a răspuns la mesajele amintite acuzându-i pe cei care le-au postat că ar fi pro-Ucraina: "Noi nu suntem ca voi. Pe străzile noastre nimeni nu este luat pe sus [de poliție]."

Doar o problemă de formulare?

Criticii Kremlinului cred că o anumită panică privind "mobilizarea parțială" ar putea fi justificată.

"Știrea zilei a fost că Rusia a anunțat mobilizarea", a spus pentru DW Serghei Krivenko, fost membru al Consiliului Prezidențial Rus pentru Drepturile Omului. El a arătat că ceea ce azi este "parțial", mâine poate deveni general "în doar un moment."

Krivenko, care conduce în prezent gruparea pentru drepturile omului "Cetățeni. Armată. Drepturi", a subliniat că numărul celor mobilizați de Kremlin nu a fost publicat în niciun document oficial.

Îndoieli împărtășite și de renumitul politician rus de opoziție Dmitri Gudkov. "'Mobilizarea parțială' este doar o formulare", a declarat Gudkov pentru DW. El a fost nevoit să fugă din Rusia în iunie de teama că va fi arestat. "Am citit atent tot ordinul lui Putin. Îi mobilizează pe toți", susține Gudkov, adăugând că ar fi vorba doar de simple categorii de persoane care ar urma să fie trimise mai întâi la război.

"Recrutează carne de tun suplimentară. Este cea mai recentă campanie funerară anunțată de Putin", a spus el. "Le-am scris azi multora în Rusia și le-am zis să pIece din țară".

Graba de a pleca din Rusia

Se pare că nu puțini au tras aceeași concluzie ca Gudkov. Presa locală a anunțat că biletele pentru zborurile din Rusia spre țările în care rușii nu au nevoie de viză de intrare au fost epuizate pentru următoarele câteva zile. Prețurile acestor bilete au explodat de asemenea, un zbor spre Turcia, Armenia sau Azerbaidjan ajungând la echivalentul a peste 2000 de euro.

Publicația rusă de opoziție Meduza a publicat un articol intitulat "Unde poți fugi din Rusia chiar acum", prezentând o listă cu țări și condițiile de intrare. Țările baltice din UE Lituania, Letonia și Estonia au anunțat că nu vor oferi refugiu rușilor care fug de mobilizare. Excluse de la această regulă sunt însă persoane ca disidenții și refugiații.

Un război pe fundal

Este greu de estimat cât de răspândită este în rândul societății ruse reacția negativă la anunțul de mobilizare. Denis Volkov de la institutul demografic independent Levada Center spune că multă lume s-a obișnuit să "trăiască într-o situație de conflict", care ar fi devenit un fel de "fundal" pentru numeroși cetățeni, deși mobilizarea ar putea acum să aducă războiul "mai aproape".

Rusia a devenit un regim și mai autoritar de la invadarea Ucrainei în februarie. Deși există legi dure anti-proteste, unii rușii au demonstrat împotriva "mobilizării parțiale", 1200 de persoane fiind arestate în 30 de orașe, potrivit grupului pentru drepturile omului OVD Info. Sute de mii de ruși ar fi semnat deja o petiție împotriva mobilizării parțiale și generale. Aceste lucruri au loc deși așa-numita "discreditare" a forțelor armate ar putea fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoar.

Proteste de amploare nu sunt însă probabile, după cum a arătat Denis Volkov de la Levada-Center: "Proteste de masă sunt imposibile în Rusia în acest moment. Până și ideea doar pare o fantezie".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
”Putin este în frigider”. Un politolog rus vorbește despre cine conduce cu adevărat la Kremlin și atentatul de la Moscova VIDEO
”Putin este în frigider”. Un politolog rus vorbește despre cine conduce cu adevărat la Kremlin și atentatul de la Moscova VIDEO
Politologul rus Valeri Solovei a declarat într-un interviu cu Alexander Demchenko, care poate fi vizionat pe canalul YouTube „Visiting Gordon”, că după uciderea lui Alexei Navalnîi, au...
#Vladimir Putin, #Rusia, #razboi, #mobilizare, #proteste , #Rusia