O paradă fără victorie. Cum îi lasă Vladimir Putin pe ruși fără sărbătoarea lor dragă de 9 mai

Luni, 08 Mai 2023, ora 17:36
7766 citiri
O paradă fără victorie. Cum îi lasă Vladimir Putin pe ruși fără sărbătoarea lor dragă de 9 mai
Încă nu se știe dacă Putin va apărea la paradă FOTO Twitter

Autoritățile ruse au anulat inițial paradele victoriei de pe 9 mai în regiunile Federației Ruse care se învecinează cu Ucraina — regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk, precum și în Crimeea ocupată. Motivul este „situația actuală” și „reticența de a provoca inamicul”, adică Ucraina.

Mai târziu, șefii administrațiilor locale aflate departe de granițele cu Ucraina au declarat că nu pot organiza sărbători în masă din cauza „aspectelor morale și etice”. Alții au spus că vor să-și exprime „solidaritatea cu regiunile țării în care evenimentele festive au fost deja anulate din motive de securitate”. Astfel, paradele nu vor avea loc în Ryazan, Kaluga, Tyumen, Nijnivartovsk, Surgut, Khanty-Mansiysk, care sunt situate la două mii de kilometri de Ucraina. Și în regiunea Krasnodar, deși anularea paradelor nu a fost anunțată oficial, echipamentele militare vor fi văzute doar în Novorossiysk, deși marșurile anterioare au fost organizate în Krasnodar și Soci.

Putin nu are destui oameni și tancuri pentru parade

Așa-numitele măsuri de securitate sunt departe de a fi principalul motiv pentru anularea paradelor. Cert este că Moscova are din ce în ce mai puțin echipament militar pentru demonstrație - totul se află pe front.

„Fie că adevăratul motiv este preocupările de securitate sau lipsa echipamentului, decizia de a anula paradele de Ziua Victoriei din acest an este o lovitură dureroasă pentru Vladimir Putin, sugerând realitatea sumbră din spatele imaginilor de propagandă optimiste ale Moscovei cu privire la invazia eșuată a Ucrainei”, scrie Atlantic Council.

Mai mult, se așteaptă ca unele regiuni să aducă instructori și alt personal îmbrăcat în uniforme militare pentru a crea aspectul unei situații normale.

Nu doar paradele, ci și acțiunile tradiționale ale „Regimentului Nemuritor” cu portrete ale veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial au fost anulate. Pentru că autoritățile cred că rușii vor aduce portrete ale celor uciși în războiul din Ucraina - și vor fi un număr mare. Aproximativ 200.000 de soldați ruși au murit în Ucraina, în cursul ”operațiunii speciale”.

De ce Moscova este acum în pragul unei crize nervoase?

În schimb, parada de Ziua Victoriei de la Moscova ar trebui să aibă loc în orice condiții — este o șansă de a arăta oamenilor că este încă puternică și controlează „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Repetiția a avut loc cu o zi înainte - 7 mai. Jurnaliștii străini care lucrează în capitala Federației Ruse notează că soldații au mărșăluit prin piață, care era decorată cu afișe și instalații ce poartă data paradei planificate.

Politologul Taras Chornovil amintește: accesul în Piața Roșie este închis de la jumătatea lunii aprilie, așa că ce se va întâmpla acolo va fi văzut doar de către aleși.

Cu toate acestea, încă nu se știe dacă Putin va apărea la paradă în propria persoană sau va apărea doar pe ecran.

În ajunul zilei de 9 mai, ediția britanică a The Guardian scrie că acum Moscova este cuprinsă de „o nervozitate fără precedent”. Și mai ales din cauza incidentului cu drone necunoscute deasupra Kremlinului, care a dus Moscova în pragul unei crize de nervi.” Jurnaliştii notează: autoritățile ruse au interzis folosirea dronelor, au început să bruieze semnalele GPS, iar poliția a distribuit în grabă binoclurile care detectează dronele.

Și s-ar putea să aibă nevoie de ele, pentru că echipamentul rusesc aflat la paradă în Piața Roșie este o țintă legitimă pe care armata ucraineană o poate lovi, iar armata ucraineană va avea mijloacele de a lovi, scrie Focus.

Cu toate acestea, Kremlinul face în prezent eforturi pentru a face parada de la Moscova decisivă – Putin ar trebui să fie auzit și văzut de toată Rusia.

Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#Vladimir Putin, #participare, #parada, #9 mai, #organizare, #Rusia , #Rusia