Lista lui Putin. Cum ajung ținte sigure liderii care se opun Kremlinului: "Și la Chișinău s-ar putea întâmpla lucruri grave"

Marti, 20 Februarie 2024, ora 03:15
6769 citiri
Lista lui Putin. Cum ajung ținte sigure liderii care se opun Kremlinului: "Și la Chișinău s-ar putea întâmpla lucruri grave"
Vladimir Putin FOTO Hepta

Știrile privind ”morțile suspecte” din Rusia au curs de-a lungul timpului, în special de la izbucnirea războiului din Ucraina, culminând cu cea mai recentă, cea a lui Aleksei Navalnîi. Opoziția are consecințe, întrucât Kremlinul nu iartă, iar pe ”lista” lui Putin se tot adaugă victime. Metodele înlăturării dușmanilor regimului, deși sunt mereu cam aceleași, rămân eficiente.

Istoricul moldovean Octavian Țîcu spune că Aleksei Navalnîi era simbolul suprem al opoziției la momentul actual. Chiar dacă am șterge din memorie celebrii disidenți care s-au luptat cu regimul lui Putin, nu am găsi grad de comparație, dar nici grad de amenințare la acest nivel, mai arată istoricul.

Zelenski, ținta numărul unu, Maia Sandu ar putea fi afectată de propagandă

Octavian Țîcu spune că lupta se duce în etape, inclusiv în ceea ce privește politica externă la nivel de asasinate în Ucraina sau legate de acest conflict.

"Este o chestiune greu de intuit, înspre ce va duce? Rușii sunt un popor imprevizibil. În condițiile în care se declanșează furia asta, ea este de neoprit.

Evident, propaganda acționează masiv. De asta trebuie să înțeleagă românii că rușii, nu numai ajung la frontieră, ei preiau Republica Moldova. Pentru românii de acolo este o tragedie, dar sunt români și în Ucraina.

În plus, tot ce este legat de Republica Moldova va deveni un instrument de luptă împotriva României. Vor fi instrumentalizați, pentru că FSB lucrează simplu, îți bate la ușă în București, strada Parcului 21, dacă nu lucrezi pentru noi, ți-a dispărut tot neamul de la Chișinău. În momentul acela omul este racolat.

Și la Chișinău s-ar putea întâmpla lucruri grave, nu avem semnal că ar fi existat încercări. Dar noi ne așteptăm la orice în condițiile astea, ei recidivează.

Ei nu au rușine nici față de Occident, nici față de popor. Va duce la o explozie masivă în interior? Rușii sunt un popor imprevizibil. În condițiile în care se declanșează furia asta, ea este de neoprit. Am văzut-o în atâtea cazuri. Dar el contează foarte mult pe succesul de pe frontul din Ucraina.", spune analistul.

Personaje care au stârnit furia lui Putin de-a lungul timpului

În luna martie a anului trecut, Yulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei, a vizitat România, dar, din cauza problemelor de sănătate, nu a reușit să onoreze toate interviurile programate. Fosta premieră a acuzat probleme de natură cardiacă și s-a retras în camera sa de hotel. Mai exact, Yulia Timoșenko a plecat chiar din timpul unui interviu, incident care a dat naștere unor teorii ale conspirației, fapt bazat pe cazurile de otrăvire din Rusia.

"Este o tradiție statuată de la Stalin. Lichidează, în exterior, în interior e mai simplu pentru ei, dar lucrează și în exterior. S-au făcut reportaje ample despre felul lor de a identifica țintele, cum îi lichidează, mai ales în anturajul lui.

Acum nu știu (întrebarea dvs. - n.r.) se referă la Yulia, ea în general le-a făcut jocul la un anumit moment. Datorită lui Yuschenko și Yuliei a venit Ianukovici la putere. Ea este ștearsă, nici nu prezintă vreun interes, mai mult face ea pe eroina decât să fie”, a declarat Octavian Țîcu.

Pe de altă parte, la protestele Euromaidan din 2013, lidera mișcării era acuzată de faptul că protestatarii pe care îi coordona erau extrem de violenți cu jandarmii. Un contrapunct la un eveniment din România când, pe 10 august, au fost gazați mii de oameni care au ieșit în stradă în numele legilor justiției.

Garry Gasparov, disidentul salvat în ultimul moment de Boris Nemtsov

Moartea lui Boris Nemtsov este extrem de des amintită în interviurile marelui campion Garry Kasparov. Acesta, potrivit mărturiilor, i-ar fi dat sfatul de a pleca din țară celui care ar fi putut să îi calce pe urme.

Alături de alte figuri de opoziţie, cum ar fi Aleksei Navalnîi şi Garry Kasparov, Nemtsov a jucat un rol important în marşurile opoziţiei din Moscova după alegerile controversate din 2011.

Liderul opozanților a fost arestat pentru participarea la aceste proteste şi a fost deţinut în 2011 timp de 15 zile, iar într-un final a fost asasinat în piața publică din Moscova în 2015.

În pofida faptului că era un membru proeminent al opoziției, el nu era mereu de acord cu opoziția liberală fracturată a Rusiei. În 2011, potrivit unor înregistrări, el îi numea pe susţinătorii opoziţiei "hamsteri" şi "pinguini speriaţi", dar aceste afirmaţii ale sale nu au provocat scindări masive, potrivit Adevărul.ro.

"Kasparov este un nume de rezonanță, dar eu nu cred că el îndrăznește, este mai liniștit, Jodorkovski este mai liniștit, ei sunt conștienți de riscurile pe care și le asumă. Pentru el (Putin - n.r) nu este un mare pericol opoziția din exterior.

Pentru el marea problemă este ceea ce se întâmplă în interiorul Rusiei, acolo de asta l-au asasinat (pe Navalniî -n.r)", spune Octavian Țîcu.

Marile vedete ale web-ului

La un moment dat, toată atenția a fost captată de personaje care reușeau să cunoască în profunzime rețele care puteau furniza informații. Edward Snowden, un angajat care era la început de drum în NSA (National Security Agency) după ce lucrase la CIA, a reușit să iasă cu o bază de date într-un cub rubik și să își găsească adăpost la Moscova.

Julian Assange a fost prezentat drept "omul rușilor" în plină campanie, deși era izolat de peste 10 ani, ultimii ani petrecuți fiind într-o ambasadă din Londra, pentru că a găsit dovezi ale unor e-mailuri din partea social democraților care nu erau conforme cu standardele.

"Nu mai știu ce face acum", spune istoricul.

De altfel, episodul ne aduce aminte de scandalul "Watergate", doar că la nivelul anilor în care corectitudinea politică în exprimare are un preț.

Cu toate acestea, aceștia s-au dovedit a fi figuri trecătoare.

"Nu a existat un grup de oameni care ar fi putut să îl înlocuiască, au vrut să omoare speranța."

VIDEO integral cu analiza disidenței lui Navalnîi:

Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi...
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară. O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul...
#Vladimir Putin, #alexei navalnii, #Maia Sandu presedinte Moldova, #KGB Rusia, #opozitie , #stiri Vladimir Putin