Cine este Nikolai Patruşev, posibil înlocuitor al lui Putin, în cazul în care liderul de la Kremlin ar fi operat. "Va fi mai rău, nu mai bine"

Luni, 02 Mai 2022, ora 15:09 16940 citiri
Nikolai Patrușev FOTO Facebook/ Sorin Ioniță

Președintele Rusiei va fi operat în curând de cancer, chiar dacă propaganda rusă îl prezintă ca un lider sănătos, presa britanică anunță că Putin ar suferi o intervenție chirurgicală în perioada următoare, chiar în plin război.

Cotidianul englez The Sun scrie că Vladimir Putin va preda puterea până se va face bine lui Nikolai Patrushev, preşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse din mai 2018.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urma să fie supus unei intervenții chirurgicale, potrivit zvonurilor din ultima vreme care menționează că acesta ar suferi de cancer.

Cel care ar urma să-i preia atribuțiile cât timp Vladimir Putin se află în spital este Nikolai Patrușev, un apropiat al președintelui Rusiei.

Născut pe 11 iulie 1951, Nikolai Platonovich Patrushev este un politician, ofițer de securitate și ofițer de informații rus.

A ocupat funcția de director al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care este principala organizație succesoare a KGB-ului sovietic, din 1999 până în 2008, și este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei din 2008.

Patrushev face parte din cercul de apropiați al lui Vladimir Putin.

Începând cu februarie 2022, Statele Unite au emis sancțiuni împotriva lui Patrushev în urma invaziei ruse a Ucrainei.

Se zvonește că va deveni președinte interimar al Rusiei în timp ce Vladimir Putin va fi operat.

Născut în 1951 la Leningrad (azi Sankt Petersburg), Patrushev este fiul unui ofițer al marinei sovietice care a fost și membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

A absolvit Institutul de Construcții Navale din Leningrad în 1974 și inițial a lucrat ca inginer în biroul de proiectare a construcțiilor navale al Institutului, dar foarte curând după aceea, în 1975, a fost recrutat de KGB.

A urmat cursuri de informații și securitate la Școala KGB din Minsk, iar mai târziu la Școala Superioară a KGB din Moscova (actuala Academie FSB).

Ulterior, el a fost ofițer de securitate KGB în orașul Leningrad și, în cele din urmă, a ajuns să devină șef al unității de combatere a contrabandei și anticorupție a KGB-ului local.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Patrushev a continuat să lucreze în serviciile de securitate și din 1992 până în 1994 a fost ministru al Securității Republicii Karelia, în timp ce în 1994 a fost adus la Moscova ca șef al Direcției Securității Interne a FSK.

În iunie 1995, Patrushev a devenit șef adjunct al Departamentului de Organizare și Inspecție al FSB. Din mai până în august 1998, a fost șef al Direcției de control a Statului Major Prezidențial; din august până în octombrie, a fost adjunct al șefului Statului Major Prezidențial; în octombrie 1998 a fost numit director adjunct al FSB și șef al Direcției pentru Securitate Economică.

În aprilie 1999, a devenit prim-director adjunct al FSB. La 9 august același an, un decret al președintelui Boris Elțin l-a promovat în funcția de director, înlocuindu-l pe prietenul său apropiat lui Vladimir Putin.

Ancheta publică din Regatul Unit cu privire la otrăvirea din 2006 a denunțătorului FSB Alexander Litvinenko a constatat că „operațiunea FSB de a-l ucide pe domnul Litvinenko a fost probabil aprobată de domnul Patrushev și, de asemenea, de președintele Putin.”

Fiul său cel mare (Dmitri) este bancher, ministru al Agriculturii al Rusiei din 18 mai 2018.

Fiul său mai mic (Andrey) a absolvit în 2003 Academia FSB, unde a studiat dreptul cu colegul său de clasă Pavel Fradkov, care este fiul lui Mihail Fradkov și a lucrat în roluri de conducere la Gazprom Neft.

În ianuarie 2007, Nikolai Patrushev și fratele său, Viktor Platonovich Patrushev s-au alăturat expediției exploratorului polar Arthur Chilingarov, care a zburat cu două elicoptere în Antarctica și a vizitat stația A[sen Pol-Eco de Sud-Scott.

Într-o postare pe Facebook, analistul Sorin Ioniță avertizează că în cazul în care această variantă se confirmă și Patrușev va prelua atribuțiile de președinte al Rusiei, va fi mai rău.

"Dacă zvonul de azi se confirmă şi Putin va fi incapacitat câteva zile pentru operaţie chirurgicală, iar în locul lui rămâne Nikolai Patruşev, va fi mai rău, nu mai bine. Faţă de Patruşev, Putin trece drept oarecum mai moderat. Ăsta e adevăratul dr Strangelove."

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News